Voorpagina Voorwoord Heusden Merkx Vugts & Vlemmix Notarissen Iedereen doet mee in Heusden Kom Erbij Heusden Total Fit - Prismanet Prisma Bibliotheek Heusden Leven ze nog lang en gelukkig? Geldzorgen? Praat erover! Podotherapie Molenschot-Verbaak & de Wit - Woonveste Woonveste Informatiepunt Digitale Overheid - Zorg voor Zorg Mantelzorgmakelaar Bibliotheek Zorgsaam Heusden - Koning Willem 1 College Koning Willem I college Eenzaamheid onder jongeren Uniek Sporten - Veilig Thuis Midden-Brabant Stichting de Schroef
in de gemeente Heusden

Leven ze nog lang en gelukkig?

Iedereen groeit op met sprookjesverhalen. In deze spannende verhalen maakt de hoofdrolspeler vaak vervelende of zelfs gewelddadige situaties mee. Rapunzel die bijvoorbeeld opgesloten wordt in een toren of Hans die gevangen wordt gezet. Uiteindelijk komt het altijd goed en eindigt het verhaal met de zin ‘En ze leefden nog lang en gelukkig…’ Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk?

Een relatie, iedereen heeft hier zijn eigen beeld en ideeën bij. Ze zijn er in alle denkbare vormen. We ondervinden hoe prettig, mooi én hoe spannend of ingewikkeld een relatie kan zijn. Zelf en met elkaar reis je naar een toekomst die je voor ogen hebt. Maar heb jij hetzelfde eindpunt voor ogen als je (toekomstige) partner? Helaas raken veel partners elkaar tijdens deze reis kwijt. Iedereen in Heusden, groot of klein, moet zich thuis fijn en veilig kunnen voelen.

Vermoedens van kindermishandeling

Gemiddeld zit in elke schoolklas één kind dat slachtoffer is van mishandeling. De signalen zijn vaak minder duidelijk dan een blauwe plek. Kindermishandeling, of huiselijk geweld, is namelijk niet alleen fysiek geweld. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om uitschelden, kleineren of verwaarlozing. Maak jij je zorgen om iemand? Blijf er dan niet mee rondlopen, maar praat er met anderen over. Dit is géén roddelen of klikken, omdat je de persoon die het betreft, wilt helpen. Praat er ook over met de persoon om wie het gaat, zodat hij of zij weet dat jij er voor iemand bent.

Bij Veilig Thuis kun je advies krijgen. Bel Veilig Thuis op 0800-2000 of chat via www.veiligthuis.nl.

Podcast Ja, ik wil (dit niet)

De gemeente Heusden heeft een driedelige podcast laten maken. Gemaakt en ingesproken door inwoners van de gemeente Heusden. Deze podcast bestaat uit drie afleveringen en laat horen hoe huiselijk geweld kan ontstaan. Elke aflevering bevat een andere invalshoek en beleving. De podcast ‘Ja, ik wil (dit niet)’ kun je beluisteren via Spotify, scan daarvoor de QR-code met je smartphone. De podcast kun je binnenkort ook beleven via een luisterwandeling. Samen met professionals van Bijeen Heusden luister je de podcast, al wandelend in de stille natuur.

Wat als je uit elkaar gaat?

Een scheiding verandert je leven. Het is vaak verdrietig, maar soms ook een opluchting. Het is belangrijk dat je in alle rust de zaken goed regelt. Je weet meestal nog niet precies hoe het moet met wonen, financiën en allerlei andere praktische dingen.

Je wilt het beste voor de kinderen én voor jezelf. Als jullie hier samen niet uitkomen, is het goed om hulp te vragen. Dat is heel normaal in deze moeilijke tijd. Meer informatie en tips vind je op www.alsjeuitelkaargaat.nl.

Meer informatie

Meer informatie over signalen of vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling lees je op www.bijeenheusden.nl/gelukkigleven. Hier vind je ook meer informatie over de podcastwandeling. Mocht je na het lezen van dit artikel of het beluisteren van de podcast hulp willen? Neem dan contact op met Bijeen via (073) 78 201 78 of via [email protected].

Beluister hier de podcast

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: