Ook een mantelzorger heeft ondersteuning nodig
Mantelzorgers zien vaak door de bomen het bos niet meer. Vragen als; ‘Waar vind ik de juiste zorg voor mijn naaste?’, ’Via welke wet wordt de zorg gefinancierd?’, ‘Hoe combineer ik mijn mantelzorgtaken met mijn werk?’, ‘Hoe vraag ik een persoonsgebonden budget aan?’, maar ook; ‘Bij wie kan ik allemaal terecht voor respijtzorg (vervangende mantelzorg)?’
Mantelzorgmakelaar Petra vertelt: “Als onafhankelijke, zelfstandige mantelzorgmakelaar, aangesloten bij BMZM, richt ik me vooral op de mantelzorger die zorgt voor een naaste met een zorgbehoefte. Ik kijk samen met de mantelzorger op de leefgebieden wonen, werk, inkomen, zorg, en welzijn wat er nodig is om het zorgen vol te houden. Tijdens het gesprek komt ook aan de orde wat er nodig is aan zorgindicatie. Waar nodig vragen we een indicatie aan bij de gemeente (Jeugdwet of Wmo), bij de zorgverzekeraar of bij het CIZ (WLZ).”
“Een inspirerend voorbeeld uit de praktijk gaat over Sonja, een meisje van 21 met een zware beperking. Ze heeft 24uur zorg per dag nodig, wat veel vergt van iedereen in het gezin. De aanvankelijke hulpvraag is om te kijken naar mogelijkheden in het WLZ budget. Maar tijdens het gesprek met de ouders blijkt dat ze beiden in een heel ander stadium van verwerking zitten. Want ook dat speelt een rol in dit soort situaties: accepteren dat je kind nooit zal opgroeien tot een zelfstandige volwassene en dat de zorg nooit zal ophouden. Maar ook: waar ligt de grens van wat je thuis nog aankunt? Wanneer is het beter dat je kind naar een instelling gaat? Samen zijn we in gesprek gegaan en dat heeft ervoor gezorgd dat er onderling goede afspraken zijn gemaakt over de inzet van zorg. Door middel van een persoonsgebonden budget (PGB) is er ‘zorg op maat’ ingekocht wat beter passend is in de zorgbehoefte van het meisje.”