Voorpagina Voorwoord Heusden Merkx Vugts & Vlemmix Notarissen Iedereen doet mee in Heusden Kom Erbij Heusden Total Fit - Prismanet Prisma Bibliotheek Heusden Leven ze nog lang en gelukkig? Geldzorgen? Praat erover! Podotherapie Molenschot-Verbaak & de Wit - Woonveste Woonveste Informatiepunt Digitale Overheid - Zorg voor Zorg Mantelzorgmakelaar Bibliotheek Zorgsaam Heusden - Koning Willem 1 College Koning Willem I college Eenzaamheid onder jongeren Uniek Sporten - Veilig Thuis Midden-Brabant Stichting de Schroef
in de gemeente Heusden

Hulp wanneer het zelf even niet gaat

Regie over je eigen leven houden, dat is wat ieder mens wil. Wat je zelf kunt, wil je zo lang mogelijk zelf blijven doen. Maar er kan zich een situatie voordoen waarin een steuntje in de rug erg fijn is. Dan staat ZorgSaam Heusden voor je klaar.

Vaak is het een samenloop van omstandigheden die ertoe leidt dat de dagelijkse gang van zaken niet goed meer loopt. Je bent niet in staat het praktische doen en laten automatisch en zelfstandig uit te voeren. In zo’n situatie moet je om hulp durven vragen en daar is moed voor nodig.

Zo ook bij eenzaamheid. Dit blijft een actueel thema in de huidige maatschappij. Mensen wonen langer thuis en worden ouder. Naarmate de mobiliteit afneemt en de sociale omgeving kleiner wordt, dreigt eenzaamheid. Dit is een sluipend proces dat veel gevolgen kan hebben, zowel psychisch als fysiek en maatschappelijk.

ZorgSaam denkt met je mee als het thuis om wat voor reden dan ook niet meer gaat.

Of het nu gaat om hulp bij het doen van boodschappen, het bijhouden van administratie, een kleine huiselijke klus of een autorit naar een afspraak. Samen met jou zoeken wij naar een passende oplossing. Soms met behulp van naasten of met de hulp van een vrijwilliger/maatje.

Meer informatie of zelf vrijwilliger worden?

Kijk op www.zorgsaamheusden.nl of bel 0416 37 36 70. Je kunt ook altijd mailen naar [email protected]. Van maandag tot en met donderdag zijn we aanwezig op het Raadhuisplein 16 in Drunen. Op de dinsdagochtend organiseren we een inloopochtend in de bibliotheek Drunen, Rooseveltstraat 32, van 09.00 tot 11.30 uur.


Werken of een opleiding in de zorg

Wat is er zo leuk aan een opleiding of werken in de zorg? Studenten Manon (eerstejaars Verzorgende IG) en Puck (tweedejaars Maatschappelijke Zorg) vertellen vol passie over hun keuze. “Mijn droom is om in het ziekenhuis te werken, op de spoedeisende hulp of ambulance”, zegt Manon. De opleiding Verzorgende IG is een mooie opstap. Ze werkt nu bij Mijzo, met dementerende ouderen. Een pittige doelgroep, maar ze heeft in het eerste jaar geleerd om zelf op de bewoners af te stappen. “Ze zijn altijd vrolijk als ze me zien. Ik leg ook steeds uit wat ik ga doen en ze accepteren dat ik sommige dingen nog moet leren.” Ze vindt vooral de band met de bewoners fijn.

Eerst de basis

De studenten leren in modules. De studenten leren eerst de basis en kiezen daarna welke richting ze op willen. Volgens docent Ryan Rijnders is het belangrijk om eerst een relatie op te bouwen en vertrouwen in je zelf te krijgen: ”We hebben met het werkveld afgesproken dat we alles geleidelijk aan aanbieden. Eerst de basis, dan pas verder.” Manon onderschrijft dat. “Op school leer ik bijvoorbeeld eerst over gesprekstechnieken, daarna krijgen we theorie over verschillende soorten dementie.” Die lessen brengt Manon meteen in de praktijk. “De ene bewoner vindt het fijn als ik rustig ben, de ander leeft helemaal op van een beetje humor.”

Groeien

Dat inleven in de doelgroep een belangrijke factor is in de zorg, kan studente Puck beamen. Zij loopt stage bij dagbesteding Kroon (Cello) op het Koning Willem I College. Daar begeleidt zij mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. “De cliënten vragen allemaal een eige n aanpak. Je moet openstaan voor de doelgroep, anders red je het niet,” zegt Puck. Ze wist al gauw dat ze een opleiding in de zorg wilde volgen. “Ik vind de doelgroep geweldig. En ik heb in de opleiding al veel geleerd.” Niet alleen binnen het vak maakte ze grote stappen, ook persoonlijk. “Ik ben echt gegroeid, neem zelf initiatief en heb goed contact met de cliënten”, zegt ze trots.

Bijzonder

Beide studenten staan inmiddels stevig in hun schoenen en weten de doelgroep goed te benaderen. Iets wat Henriëtte van der Heijden, onderwijsmanager Maatschappelijke Zorg beaamt. “Je bent zelf het instrument om met de cliënten te kunnen werken, dat maakt het werk zo bijzonder.” Geduld, inlevingsvermogen en humor zijn volgens haar de kernwoorden voor het beroep. En trots. Want dat zijn ze op wat de studenten al bereikt hebben binnen het beroep.

Heb je interesse in een opleiding in de zorg? Check onze website www.kw1c.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: