Voorpagina Voorwoord Combinatie Jeudgzorg Inloopspreekuren - Sociale Teams Helmond GGZ Oost Brabant Sociale Teams Helmond Combinatie Jeugdzorg Trainingen voor kinderen Spring Kinderopvang Training voor ouders en volwassenen Ik Zorg Contactpunt - ZO Helmond Lefgozer Zo Helmond MEE - Senzer Super Sociaal - Omnia Jeugdzorg Omnia Jeugdzorg SWZ zorg - LEVgroep SWZ Lev Groep Pactum - Nei Skoen Pactum
in de gemeente Helmond

Ik sta er niet meer alleen voor

Carola heeft een chronische ziekte. Ze is altijd moe en heeft veel pijn. Ze komt de deur niet meer uit en wordt depressief. Na advies van een vriendin belt ze met MEE.

Carola: “Ik dacht dat een scootmobiel de oplossing was, zodat ik het huis weer uit kon. Ik vroeg mijn cliëntondersteuner Miriam van MEE mij daarmee te helpen. Miriam zag direct dat mijn vraag ook een schreeuw was om andere hulp. Door de vragen die Miriam stelde werd duidelijk dat ik mijn ziekte niet accepteer en ik geen hulp durf te vragen.”

CAROLA’S VRAGEN

Miriam: “Tijdens onze gesprekken bleek welke vragen Carola echt wilde aanpakken: acceptatie van haar ziekte, hulp bij activiteiten en het gevoel ergens bij te horen. Ik stelde voor een gesprek te organiseren met mensen uit haar omgeving die belangrijk voor haar zijn en willen meedenken.”

HET GESPREK

Tijdens dat gesprek vertelde Carola wat de ziekte voor haar betekent en waar ze moeite mee heeft. Carola: “Het was best lastig om in het middelpunt te staan en hulp te vragen. Maar omdat we het gesprek goed voorbereid hadden, is het me toch gelukt. Ik had niet verwacht dat bijna iedereen wel iets voor mij wil doen.”

EEN TEAM VAN HULP

Carola: “We hebben nu een team gevormd van familie en vrienden bij wie ik me veilig voel. Zij waren er in het verleden natuurlijk ook, maar ik durfde hen nooit om hulp te vragen. Een scootmobiel ga ik ook aanvragen, om samen met anderen iets te kunnen
ondernemen.”

DANKBAAR

Carola: “Ik heb veel aan ‘mijn team’. Door mijn ziekte zal ik regelmatig op hen moeten leunen. Ik heb ontdekt dat ik iets terug kan doen, daardoor vind ik het makkelijker om hulp te vragen. Dat is fijn, ik weet nu dat ik het niet meer alleen hoef te doen.”

Contact met MEE

Weten of MEE jou ook verder kan helpen? Kijk op www.meedemeentgroep.nl of bel 088 465 35 55.

Fotocredit: Annelies van ’t Hul

In beperkingen kansen zien!

Werken in een ziekenhuis is belangrijk werk. Onmogelijk, met een afstand tot de arbeidsmarkt? Integendeel, zoals Pablo en Chantal laten zien. Zij werken in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Of zoals zij zelf zeggen: “Ook met een beperking kun je meedraaien in de zorg.”

Samenwerking met Senzer

Bij het Elkerliek ziekenhuis geloven ze in mensen zoals Pablo en Chantal. In beperkingen zien zij kansen. En Senzer ziet talent. Het uitgangspunt? Kijk anders naar het takenpakket en richt werkzaamheden opnieuw in. Dan creëer je mogelijkheden voor mensen met een beperking. Kijk naar wat mensen wél kunnen.

Afdeling Revalidatie

Op de Afdeling Revalidatie voelt Chantal zich als een vis in het water, ondanks haar gehoorbeperking. “Ik werk hier parttime maar ik kom tijd tekort,” grapt ze. “Ik heb mijn handen vol. Opruimen, waszakken leegmaken, bestellingen plaatsen voor de kantine. En wat dacht je van al die sportapparatuur die na gebruik schoongemaakt moet worden?”

In het lab

Ook Pablo heeft zijn draai gevonden in het Elkerliek. Hij heeft het naar zijn zin in het laboratorium. “Ik doe hier de logistiek,” vertelt hij. “Denk aan het ophalen van afgenomen bloed en klaarmaken en verzenden van bestellingen. Secuur werk. Daarmee ondersteun ik drie laboranten. Hoe het loopt? Op rolletjes!”

Ambitie

Pablo en Chantal hebben kansen gekregen én gegrepen. Pablo: “Ik doe iets voor anderen en ben betrokken bij de wereld. Ik heb dan wel een beperking vanuit mijn verleden, maar hier kan ik laten zien dat ik gewoon kan werken.” Chantal: “Het is mijn droom om in de toekomst mijn salaris van het Elkerliek te krijgen en niet van Senzer. En dan hopelijk als verzorgende individuele gezondheidszorg.”

Meer weten?

Kijk op www.senzer.nl voor de kansen die Senzer biedt bij en op weg naar werk.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: