Voorpagina Voorwoord Combinatie Jeudgzorg Inloopspreekuren - Sociale Teams Helmond GGZ Oost Brabant Sociale Teams Helmond Combinatie Jeugdzorg Trainingen voor kinderen Spring Kinderopvang Training voor ouders en volwassenen Ik Zorg Contactpunt - ZO Helmond Lefgozer Zo Helmond MEE - Senzer Super Sociaal - Omnia Jeugdzorg Omnia Jeugdzorg SWZ zorg - LEVgroep SWZ Lev Groep Pactum - Nei Skoen Pactum
in de gemeente Helmond

Joop en Annie

Boodschappen en zoveel meer

Kun jij moeilijk rondkomen van jouw inkomen? Met een inkomensverklaring kom je in aanmerking om extra voordelig boodschappen te doen bij Super Sociaal van SMO Regio Helmond. Met 450 verschillende producten, waaronder dagelijks vers vlees, brood, groenten en fruit, is er genoeg keuze.

anoniem

“Mijn vrouw en ik hebben vijf thuiswonende kinderen in de leeftijd van 3 tot 23 jaar. Met mijn uitkering kreeg ik alles niet meer rond. Boodschappen worden steeds duurder, de energiekosten stijgen. Vooral kaas en brood gaan hard bij ons thuis. Er gaan minimaal zeven broden per week doorheen. In het begin vond ik het moeilijk om hier te komen. Nu ben ik het gewend en kom ik hier graag. Mijn vrouw heeft last van haar rug na de bevalling van onze jongste twee kinderen. Als zij zich beter voelt, dan zou ik hier graag in de winkel helpen als vrijwilliger. Dan ben ik er zelf ook even uit.”

Annie en Joop Strijbosch

“Voorheen woonden we in een huisje in Brouwhuis. Nadat Annie twee hersenbloedingen kreeg, kwam ze in een scootmobiel terecht. We verhuisden noodgedwongen naar een duurdere flat op het Ameidepark. Van de gemeente ontvingen we onze gemeentelijke inkomensverklaring. Daarmee konden we hier boodschappen doen. We komen hier nu zo’n drie jaar. Iedere week krijgen we op maandag 120 euro weekgeld. Hier moeten we alles van betalen: kleding, boodschappen, drogisterij artikelen. Samen redden we het al 60 jaar zo. Op onze manier!”

Kijk op www.supersociaal.nl voor meer informatie en voorwaarden.

Cultuursensitieve jeugdzorg

De culturele achtergrond van gezinnen in Nederland is divers. Het personeel in de jeugdzorg heeft daarin echter nog een slag te maken. Gelukkig houden jeugdzorgdaanbieders in Helmond hier steeds beter rekening mee.

Een goed voorbeeld is Omnia Jeugdzorg die gespecialiseerd is in het ondersteunen van gezinnen met verschillende culturele achtergronden. Cultuursensitieve zorg krijgt in Helmond en omgeving steeds meer aandacht. Jeugdigen en gezinnen worden gekoppeld aan professionals die soms dezelfde taal spreken en cultuursensitief werken. Taal- en culturele barrières worden overwonnen, waardoor de ondersteuning ook beter verloopt.

In Nederland hebben we een mooie samenleving opgebouwd waarbij er hulp mogelijk is voor jong en oud. Voor nieuwkomers die de Nederlandse taal onvoldoende spreken, is het moeilijk om zich wegwijs te maken in de Nederlandse voorzieningen en ook op het gebied van wetgeving en financiën. Zo ook een Syrisch gezin met vier kinderen, waarvan twee kinderen een licht verstandelijke beperking hebben. Het gezin heeft tijdens de oorlog in Syrië veel meegemaakt en kon moeilijk aarden in Nederland. Ouders schaamden zich en voelden dat ze gefaald hadden omdat hun kinderen niet zouden voldoen aan hun verwachte toekomstbeeld. Dankzij cultuursensitieve ondersteuning in eigen taal voelden ouders zich vertrouwd om hun zorgen en wensen te delen. Ze voelden zich gehoord en gezien en konden hun eigen verdriet en ervaringen beter een plek geven. Ook zijn ouders ondersteund bij het proces van acceptatie van de beperkingen van hun kinderen. Er is nu meer structuur, stabiliteit en rust thuis en de kinderen kunnen zich nu veilig verder ontwikkelen. 

Kijk voor meer informatie op www.omnia-jeugdzorg.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: