Voorpagina Voorwoord Sociaal Team Druten Point O Druten Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Druten Je geldzaken in balans Adviesraad Sociaal Domein Druten MeeDoen in Maas & Waal Wandelcafé Druten De kracht van groen Alles over stress Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Eet je gezond!(?) Voedingscentrum Samen Fit en Gezond


Wandelcafé Druten

Wie op woensdagochtend op het Ambtshuisplein in Druten is, kan ze niet missen: de groep van het Wandelcafé. Het jaar rond (tenzij het echt plenst) wordt er een uurtje gewandeld, met koffie toe. Aanmelden is niet nodig en iedereen kan gezellig aansluiten.

Ze zijn inmiddels met ongeveer 17 deelnemers, de Drutense wandelaars. Petra Janssen is trots op ‘haar’ groepje. In april 2019 reageerde ze op een oproep van Stichting Bendefit met de vraag wie er een wandelcafé in Druten wilde opzetten. “Ik vroeg of ik dan ook mijn hond mee mocht nemen. Die moest ik immers toch uitlaten. Dat was geen probleem. Samen met een vriendin, Ingrid van der Klok, en háár hond zijn we toen gewoon van start gegaan.” Dat eerste jaar begon nog met een bescheiden clubje wandelaars, maar langzaamaan groeide de groep.

Petra: “Intussen hebben we een vaste kern, bijna allemaal vrouwen opvallend genoeg. Dames die naar Druten zijn verhuisd na het verlies van hun partner, bijvoorbeeld. Ze komen dan hier in de buurt van hun kinderen en kleinkinderen wonen, maar moeten qua sociaal netwerk weer helemaal opnieuw beginnen.”

Het Wandelcafé is dan een fijne manier om mensen te leren kennen. “Naast dat het natuurlijk gezond is om regelmatig te bewegen! Maar je ziet dat het sociale ervan minstens net zo belangrijk is. Na het uurtje wandelen kun je blijven voor een kopje koffie bij De Gouden Leeuw. Zo zijn er al heel wat vriendschappen ontstaan.”

Dan nog even over het wandelen zelf. Iedereen kan aansluiten en er wordt rekening gehouden met verschillende tempo’s. “De groep is opgedeeld van snel tot iets langzamer, waardoor iedereen in een eigen tempo het uurtje volwandelt”, legt Petra uit. De route gaat bijna altijd direct richting de dijk, om ook lekker van de natuur te genieten.

Petra wandelt als begeleider bijna elke week mee. Inmiddels mét 2 honden. Daarmee gaf ze het aanstekelijke voorbeeld aan meer deelnemers die nu ook hun hond meenemen.

Ze hoopt dat de groep in de toekomst blijft groeien. “En dan zou het zo fijn zijn als er ook wat meer mensen aansluiten die van zichzelf niet zo makkelijk gaan bewegen. Want het is zo’n leuk en laagdrempelig uitje. Echt, kom gewoon een keer mee wandelen op de woensdagochtend. Gratis en je hoeft alleen maar klokslag 10 klaar te staan op het Ambtshuisplein in Druten.”

PS: er is ook een wandelgroep op de maandagavond om 19 uur, vanaf dezelfde locatie maar onder begeleiding van andere vrijwilligers.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: