Voorpagina Voorwoord Sociaal Team Druten Point O Druten Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Druten Je geldzaken in balans Adviesraad Sociaal Domein Druten MeeDoen in Maas & Waal Wandelcafé Druten De kracht van groen Alles over stress Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Eet je gezond!(?) Voedingscentrum Samen Fit en Gezond

Makkelijk meer bewegen

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders, in vergelijking met andere Europeanen, het grootste deel van hun tijd zittend doorbrengen. Er is steeds meer bewijs dat dat negatieve gevolgen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe kom je in beweging? En nog veel belangrijker; hoe houd je het vol?

Matig intensieve inspanning

De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en daarnaast 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals krachttraining of hardlopen. Belangrijk bij het bewegen is het verhogen van je hartslag zodat je sneller begint te ademen en praten wat moeilijker is tijdens deze inspanning. Dit kan bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen. Voor ouderen is het advies om ook balansoefeningen te doen.

Maak een plan

Een goed begin is het halve werk. De wetenschap laat zien dat je nieuwe gewoonten langer volhoudt wanneer je je erop voorbereid. Denk na over wat je wilt bereiken, waarom je dit wil, hoe je dat gaat doen en hoeveel tijd je daarvoor hebt. Een veelgebruikte tip is om een nieuwe activiteit aan een bestaande te koppelen. Bijvoorbeeld: als ik op donderdag thuiskom uit mijn werk, ga ik eerst een halfuur wandelen. Ook kan het helpen om je omgeving erbij te betrekken door ze over je voornemen te vertellen. Probeer je nieuwe gewoonte een bepaalde periode vol te houden. Is dat gelukt? Beloon jezelf en bedenk een nieuw doel!

Stel jezelf een doel!

Je bent succesvoller wanneer je doelen laagdrempelig, haalbaar en afgebakend zijn. Een doel kan zijn om de komende twee maanden twee keer per week een wandeling te maken.

Tips om meer te bewegen

  • Pak wat vaker de fiets
  • Maak een wandeling in je pauzes
  • Parkeer de auto verder bij je huis of werk vandaan
  • Combineer een telefoontje met een wandeling
  • Maak gebruik van de toestellen in de buitenruimte in het Drutens bosje en de beweegtuin in Afferden
  • Sluit je aan bij een van de wandelcafés in de verschillende dorpen van Bendefit

Bewegen met een beperking

Als je ziek bent of een beperking hebt, kan voldoende bewegen een uitdaging zijn. De huisarts of praktijkondersteuner kan jou helpen om een activiteit te vinden die bij je past. Zij kunnen je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een fysiotherapeut, oefentherapeut of sportarts. Heb je hulp nodig bij sporten en bewegen? Misschien kan een Bruggenbouwer van MEE Gelderse Poort je helpen. Je kunt contact opnemen met [email protected].

In de gemeente Druten zijn er verschillende mogelijkheiden om aangepast te sporten.

Weet je niet wat je leuk lijkt of welke sporten je kunt doen? Kijk dan eens op www.meedoeninmaasenwaal.nl of neem contact op met Actief Maas en Waal via [email protected].

Beweeg jij voldoende?

Doe de test op www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/­producten/beweegrichtlijnentest/ en kom erachter of je op de goede weg bent. Zoek je ideeën in Druten om meer te bewegen? Kijk dan op
www.meedoeninmaasenwaal.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: