Voorpagina Voorwoord Sociaal Team Druten Point O Druten Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Druten Je geldzaken in balans Adviesraad Sociaal Domein Druten MeeDoen in Maas & Waal Wandelcafé Druten De kracht van groen Alles over stress Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Eet je gezond!(?) Voedingscentrum Samen Fit en Gezond

Je geldzaken in balans

Financieel gezond zijn heeft veel voordelen. Het geeft rust, een gevoel van onafhankelijk zijn EN ruimte om een toekomst te kunnen plannen. Maar door de duurdere boodschappen en de hoge energie- en brandstofprijzen staat de financiële gezondheid van veel Nederlanders onder druk. Soms zijn er betaalachterstanden of schulden ontstaan. herkenbaar? Blijf hier niet mee rondlopen. De gemeente helpt.

Je financiën op een rij

Om grip te krijgen op je geldzaken, is het belangrijk om te weten wat er per maand binnenkomt en hoeveel je uitgeeft. Maak daarom een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo kom je erachter wat je elke maand echt te besteden heeft.

Tip: op de website van Nibud download je hier gratis een begroting.

Kijk waar je kunt (be)sparen

Zijn je uitgaven hoger of is er geen ruimte over om geld opzij te leggen? Dan is het tijd om te kijken waar je op kunt besparen. Welke uitgaven zijn echt nodig? En welke niet? Denk aan abonnementen die je kunt opzeggen of goedkoper boodschappen doen. Heb je geld over aan het eimd van de maand? Probeer dan om 10% van je inkomen te sparen.

Geen financiële ruimte?

Kom je niet uit met wat er binnenkomt en wat je uitgeeft? Zijn er al schulden of dreigen deze te ontstaan?

Hulp bij geldzaken en schulden

De hulp van de gemeente is altijd gratis. Tijdens een intakegesprek bespreken wij samen met jou je situatie. Wij stellen vragen over je financiën, maar ook over je persoonlijke situatie. Afhankelijk van je omstandigheden kiezen we samen voor de best passende oplossing. Denk daarbij aan informatie, tips en adviezen over bijvoorbeeld betalingsregelingen, contact met een schuldhulpverlener of een Schuldhulpmaatje. Ook kun je in aanmerking komen voor een budgettraining of budgetbegeleiding.

Op www.druten.nl/geldzorgen staat informatie over het maken van een afspraak. Of je belt naar 088-4327000 om een afspraak te maken.

Regelingen voor een laag inkomen

Naast deze hulp heeft de gemeente ook veel voorzieningen die inwoners met een laag inkomen helpen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met het kindpakket deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten of spullen krijgen die ze nodig hebben voor school. Ook zijn er regelingen om kapotte huishoudelijke apparaten zoals een koelkast te vervangen.

En wist je dat de gemeente een uitgebreide collectieve zorgverzekering heeft? Daarnaast kun je kwijtschelding aanvragen waardoor je mogelijk de gemeentelijke belastingen niet hoeft te betalen. Een overzicht van alle mogelijkheden staat op druten.nl/inkomensregelingen.

Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag met het op orde krijgen van je financiën? Op www.druten.nl/­geldzorgen-wat-u-zelf-kunt-doen staan handige tips en verwijzigingen.

Neem je liever contact op met een andere organisatie dan de gemeente? Kijk op www.druten.nl/hulp-van-vrijwilligers voor alternatieven.

Ken je mensen die financiële problemen hebben? Vertel ze dan dat de gemeente ze kan helpen. Moedig je vriend(in), familielid, collega of kennis aan om hulp te accepteren. Want hoe langer iemand wacht, hoe lastiger het wordt om geldproblemen op te lossen.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: