Voorpagina Voorwoord Sociaal Team Druten Point O Druten Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Druten Je geldzaken in balans Adviesraad Sociaal Domein Druten MeeDoen in Maas & Waal Wandelcafé Druten De kracht van groen Alles over stress Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Eet je gezond!(?) Voedingscentrum Samen Fit en Gezond


Samen Fit en Gezond

Lekker bewegen en goed advies krijgen over gezond eten in een gezellige groep vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond. Dat is het leefstijlprogramma Samen Fit en Gezond. Het is opgezet door diëtistenpraktijk Noer. Een groep vrouwen uit Druten en Wijchen deed al mee.

Maria Sahakian, oprichter van de diëtistenpraktijk en bedenker van Samen Fit en Gezond legt uit waarom dit leefstijlprogramma zo belangrijk is. “In onze praktijk komen vooral mensen met een niet-Nederlandse cultuur, dus ook een andere eetcultuur”, vertelt ze. “Het is handig en fijn dat wij veel talen spreken, zoals Arabisch, Armeens en Turks. Je maakt dan laagdrempelig contact en kan in begrippen die mensen al kennen dingen uitleggen over gezondheid.”

Maria ziet in haar praktijk dat gezond leven vaak begint bij de vrouwen binnen een gezin. In deze meer traditionele gezinnen is de moeder verantwoordelijk voor de boodschappen en het koken. “Als je daar dus iets verandert, werkt dat door op de echtgenoot en kinderen.” Een jaar geleden begon ze aan het Samen Fit en Gezond programma om iets extra’s te doen voor deze vrouwen. Eerst met een groep van 12 vrouwen in Wijchen en dit jaar ook met een groep in Druten.

Zij kwamen 10 weken lang elke week samen om te praten over gezond eten en leven, maar ook om lekker in beweging te komen. Maria: “Zo hebben we van alles uitgeprobeerd qua sporten: yoga, fitness, maar ook buikdansen!”

In dit programma hebben we veel aandacht voor hoe je zélf weer de touwtjes in handen kan nemen voor je gezondheid

De vrouwen konden ook vragen stellen vanuit hun dagelijkse leven: hoe lees je etiketten op producten in de winkel? Hoe ga je om met gezond eten tijdens de Ramadan?

“Maar een belangrijke vraag van veel vrouwen was ook: hoe kan ik beter ontspannen?”, vertelt Maria. “Minder stress is heel belangrijk voor een gezonder leven. In dit programma hebben we veel aandacht voor hoe je zélf weer de touwtjes in handen kan nemen voor je gezondheid.”

Deze 2 groepen waren een mooie start, vindt de diëtist. “Maar ik ben heel benieuwd hoe de vrouwen het straks doen. Blijven ze het volhouden? Het mooiste zou zijn als het een langer lopend project wordt. Daarom is het erg belangrijk dat er meer zorgpartners uit de regio mee gaan doen en we elkaar goed op de hoogte houden. We gaan ook met nieuwe groepen starten, dus je kan je aanmelden als je graag mee wil doen. Dat is trouwens helemaal gratis.”

Aanmelden voor Samen Fit en Gezond: www.dietiste-noer.nl/aanmelden/

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: