Voorpagina Voorwoord Sociaal Team Druten Point O Druten Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Druten Je geldzaken in balans Adviesraad Sociaal Domein Druten MeeDoen in Maas & Waal Wandelcafé Druten De kracht van groen Alles over stress Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Eet je gezond!(?) Voedingscentrum Samen Fit en Gezond

De kracht van groen

De bomen in je straat, het park om de hoek en groene speeltuinen in de wijk. Groen is belangrijk voor mens en dier. Groen in je omgeving is goed voor de biodiversiteit, zorgt voor verkoeling en vermindert de effecten van wateroverlast. Maar dat niet alleen: groen, en in het bijzonder grote (oude) bomen, hebben ook positieve effecten op onze gezondheid. Alleen al het zien van groen zorgt ervoor dat jij je beter voelt.

Groen verbindt

In een park komen mensen van alle leeftijden samen. Dat levert sociale contacten op en vermindert gevoelens van eenzaamheid. Bezoekers van jong tot oud komen elkaar buiten tegen omdat zij op hun eigen manier ontspannen, sporten of recreëren en spelen.

Groen ontspant

Voor een wandeling in het groen hoeven inwoners van Druten niet ver van huis te gaan. En dat is maar goed ook. Wist jij dat 96% van de Nederlanders zich gezonder en rustiger voelt na een bezoek aan de natuur? 30 minuten wandelen in de natuur kan je bloeddruk verlagen en je stemming verbeteren.

Groene inspiratie in Druten

 • Wandel langs het water tussen Lievendaal en Hoogstuk en Frijnheuvel en Leigraaf
 • Maak een wandeling rondom het dierenpark bij de Elshof
 • Ontspan en ontmoet anderen in het Kleurencirkelpark achter Wijkcentrum De Doorkijk
 • Neem een kijkje in de Heemtuin van Druten
 • Maak een rondje in het Laakbos of het Drutens bosje

En vanuit de kernen ben je vaak nog sneller in groene gebieden

 • Neem een kijkje in het nieuwe natuurgebied De Afferdense en Deestse Waarden
 • Maak een rondje om de Uivermeertjes of loop hier een stukje langs
 • Of wandel langs Het Goor

Groen stimuleert

Lekker klauteren, boomhutten bouwen en in de plassen stampen. Buiten spelen in de natuur is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Een kind dat elke dag in de natuur speelt, maakt makkelijker vriendjes, heeft ook op latere leeftijd meer waardering voor de natuur en ook minder last van overgewicht.

Groen heelt

Uit onderzoekt blijkt dat mensen die in de buurt wonen van groen en tijd doorbrengen in de natuur zich beter voelen en minder vaak ziek zijn. Je slaapt beter en het vermindert het risico op hart- en vaatziektes, diabetes type II, vroeggeboorte, voortijdige dood, stress en een hoge bloeddruk.

Dat komt doordat je in de nabijheid van groen sneller geneigd bent om activiteiten buiten te doen die goed zijn voor je gezondheid. Bovendien heeft de natuur een rustgevende werking die helpt om prikkels van je drukke leven te verwerken.

Wil jij je inzetten voor meer groen in jouw buurt?

 • Begin met je eigen tuin! Ook je eigen tuin geeft de voordelen die op deze pagina genoemd zijn.
 • Meer plek maken voor de natuur voor- en achter het huis? Of op je balkon? Volg dan de gratis cursus van IVN Nederland via www.ivn.nl
 • Zie je een plek waar de tegels eruit kunnen en groen erin kan? Laat het ons weten via www.druten.nl/meldingdoen. Wie weet planten we daar onze volgende boom!

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: