Voorpagina Voorwoord Sociaal Team Druten Point O Druten Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Druten Je geldzaken in balans Adviesraad Sociaal Domein Druten MeeDoen in Maas & Waal Wandelcafé Druten De kracht van groen Alles over stress Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Eet je gezond!(?) Voedingscentrum Samen Fit en Gezond

Jij zorgt voor een ander

Wie zorgt er voor jou als mantelzorger?

Je bent er misschien niet zo mee bezig of je mantelzorger bent of niet. Je helpt iemand die belangrijk voor je is en dat vind je gewoon of vanzelfsprekend. Toch kan het handig zijn om te weten of de hulp die je geeft mantelzorg heet. Want dan kun je bijvoorbeeld eerder hulp en ondersteuning krijgen als dit nodig is.

Wanneer ben je mantelzorger?

Je bent mantelzorger als je intens (vanaf 8 uur per week, voor een aaneengesloten periode van minimaal 3 maanden) voor iemand in je omgeving zorgt. Je doet dat vrijwillig, omdat je een persoonlijke band met deze persoon hebt. Zoals je ouder, partner, kind, familielid, vriend of buur. Je helpt bijvoorbeeld steeds vaker bij huishoudelijke taken, zoals wassen, boodschappen doen en schoonmaken. Of je helpt iemand regelmatig met eten, de administratie of gaat mee naar het ziekenhuis.

Wat valt niet onder mantelzorg?

Iedereen doet wel eens iets voor een ander. Je helpt bijvoorbeeld je vader met zijn belastingpapieren of doet een keer een boodschap voor de buurvrouw. Alles wat je af en toe doet, valt niet onder mantelzorg.

De dagelijkse (gebruikelijke) hulp die je als huisgenoten aan elkaar geeft valt ook niet onder mantelzorg. Zoals de was doen voor je partner, voor elkaar koken en het huis schoonmaken waar je zelf woont.

Steuntje in de rug?

Mantelzorg is mooi en dankbaar, maar ook intensief. Zeker in combinatie met je school, werk of gezin. Soms kun je wel een steuntje in de rug gebruiken.

In de gemeente Druten kun je voor een luisterend oor en hulp terecht bij:

  • Welzijnsorganisatie MeerVoormekaar. Zij bieden verschillende activiteiten en ondersteuningsmogelijkheden aan. Denk aan cursussen, lotgenotencontact, bezoek en oppasservice (BOS) en individuele ondersteuning. Het telefoonnummer is: 024 - 641 84 59.
  • Het Sociaal Team. Op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 15.00 uur via 088- 432 74 32.

Mantelzorgcompliment

Als mantelzorger kun je een financieel extraatje (via OVD-bonnen) ontvangen. Je ontvangt dit steuntje in de rug als je meer dan 3 maanden voor minimaal gemiddeld 8 uur per week voor een naaste zorgt. Dit compliment kan je via de website van de gemeente Druten één keer per jaar aanvragen.

Mantelzorg, zo gewoon én toch zo bijzonder!

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: