Voorpagina Voorwoord Sociaal Team Druten Point O Druten Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Druten Je geldzaken in balans Adviesraad Sociaal Domein Druten MeeDoen in Maas & Waal Wandelcafé Druten De kracht van groen Alles over stress Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Eet je gezond!(?) Voedingscentrum Samen Fit en Gezond

Alles over stress

Het dagelijkse leven zit vol verplichtingen en dat kan soms stressvol zijn. Af en toe stress is niet erg en helpt het ons helder na te denken in bedreigende situaties. Zolang de stressvolle momenten zich maar afwisselen met momenten van ontspanning. Wat stress met je doet en hoe je kan ontspannen, lees je hieronder.

Een beetje stress is niet erg

Verhoogde hartslag, meer energie en verscherpte zintuigen. Bij stress maakt je lichaam de hormonen adrenaline en cortisol aan. Die zorgen ervoor dat je in actie kunt komen in een noodsituatie. Dit kan ook gebeuren bij een examen of presentatie. Na zo’n gebeurtenis, nemen de stressgevoelens af.

Langdurige stress

Wanneer stress langer aanhoudt, bijvoorbeeld door een veeleisende baan of financiële problemen, heeft dit invloed op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Er kunnen klachten ontstaan zoals hoofdpijn, slecht slapen, rugklachten en buikpijn. Vaak heb je niet door dat deze klachten ook door stress kunnen komen. Het is dus verstandig om bij dit soort lichamelijke klachten te bedenken of de oorzaak ook door teveel zorgen of spanning kan komen.

Hoe ontspan jij?

Door te ontspannen herstelt je lichaam na stressmomenten. Het hart klopt weer langzamer en de bloeddruk daalt. Ontspan je vaak genoeg, dan kun je ook makkelijker omgaan met stress, werk en de verplichtingen die je hebt.

Het is belangrijk dat je bedenkt wat ontspanning is voor jou. Hoe je tot rust komt en wat je leuk vindt, verschilt per persoon.

Er zijn verschillende manieren waarop je tot rust kunt komen. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Maak een wandeling in de natuur. De natuur heeft een positieve werking op ons lichaam want het draagt bijaan een lagere bloeddruk en het het afvoeren van stresshormonen en daarmee dus ook stressgevoelens. En dat is weer goed voor je slaap. Mensen die veel in de natuur komen slapen beter.
  • Ga offline. Door telefoongebruik kun je een opgejaagd gevoel krijgen. Zet het geluid van je telefoon uit zodat je niet continu afgeleid wordt. Of leg je telefoon een paar uur in een la (op stil).
  • Mindfulness is een techniek waarbij je leert met je aandacht in het hier en nu te zijn. Er zijn apps beschikbaar met verschillende mindfulness oefeningen. Bijvoorbeeld de Mindfulness app van VGZ.
  • Door te bewegen komen er endorfines vrij. Dit stofje zorgt voor een prettig gevoel en werkt stressverlagend. Een potje tennis, een wandeling of 30 minuten op een andere manier (buiten) bewegen is al voldoende.
  • Neem de tijd voor activiteiten die je leuk vindt. Of het nu schilderen, tuinieren, lezen, vissen, puzzelen of koken is, het beoefenen van hobby’s geeft plezier en helpt ontspannen.
  • Slaap genoeg. Dit is belangrijk om te kunnen herstellen van stress.

Hulp

Heb je te veel stress en lukt het je niet meer te ontspannen? Merk je dat je er klachten van krijgt? Probeer meer te onspannen en ga erover in gesprek met familie, bekenden of je huisarts. Deze kan met jou kijken naar passende begeleiding, als dat nodig is. Ook kun je kijken op de sociale kaart naar aanbod dat jou helpt te ontspannen: www.druten.nl/sociale-kaart.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: