Voorpagina Veenendaal 2023 Voorwoord Ginkel Vragen over energie besparen? - Leer je huis kennen PlatDus Suntech Energy Veenendaal Suntech Energy Complete woning aangepakt na energieadvies Randewijk Beter Wonen Pniëlkerk gelooft in duurzaamheid Rabobank Stap ook vaker op de fiets! - Hout stoken, gezellig maar ook schadelijk MARC Architectural Consultancy De waarde van bomen in Veenendaal - Wij zijn een Steenbreekgemeente! Boot Ingenieurs Vier vragen over de warmtepomp DEVO Gun een doos een tweede kans Jongeren maken het verschil - Voedselverspilling, da's zonde en niet duurzaam Week van duurzaam Veenendaal

Vier vragen over de warmtepomp

Met een warmtepomp verwarm je je huis zonder aardgas. Hiermee wordt je woning een stuk duurzamer. En als je nú een warmtepomp aanschaft, kun je subsidie krijgen. Ontdek hoe een warmtepomp werkt en welke warmtepomp geschikt is voor jouw huis.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp vervangt je cv-ketel of werkt met de cv-ketel samen. Dat laatste heet een hybride warmtepomp. Je verwarmt je huis en - als de warmtepomp je cv-ketel vervangt - ook je water voor de douche en de keuken. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig. Met een warmtepomp kun je vaak helemaal van het gas af of je hebt in ieder geval minder gas nodig. “Je gaat wel meer elektriciteit gebruiken maar in totaal verbruik je toch minder energie en je bent daardoor voordeliger uit. Zeker als je een deel van de elektriciteit opwekt met eigen zonnepanelen,” vertelt Johan Edens van het Trefpunt #duurzaam.

Hoe werkt een warmtepomp?

Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en die afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, bodem of het grondwater, brengt deze naar een bruikbare temperatuur en geeft af in huis.

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water in de badkamer en keuken. Voor een hybride warmtepomp is geen goede isolatie nodig, maar je haalt er wel meer uit als je ook beter gaat isoleren.

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd.

Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als je huis al redelijk tot goed geïsoleerd is. Daarnaast is vloerverwarming nodig of moeten de radiatoren van de woning aangepast worden.

Is mijn huis klaar voor de warmtepomp?

Om te testen of je woning al geschikt is voor een warmtepomp kun je je CV-ketel afstellen alsof het een warmtepomp is. Dit doe je door de temperatuur van de CV-ketel lager te zetten: 50 graden is een mooie ‘graadmeter’. Blijft je huis bij deze CV-temperatuur comfortabel aanvoelen bij buitentemperaturen van zo’n 4 graden? Dan is verwarmen met een hybride warmtepomp in jouw huis mogelijk. Wil je testen of een volledig elektrische warmtepompgeschikt is voor je woning zodat je het hele jaar op lage temperatuur kunt verwarmen? Doe de test dan op een lagere temperatuur. Kies er bijvoorbeeld voor om met een buitentemperatuur van -2 graden te testen of misschien zelfs bij -10 graden. Dat is namelijk de temperatuur die wordt gebruikt om uit te rekenen hoe groot je radiatoren, convectoren of vloerverwarming moeten worden.

Online is veel informatie te vinden. Zie bijvoorbeeld: de 50 graden test op eigenhuis.nl en www.milieucentraal.nl/tests-en-tools/­warmtepomp-check.

Voor meer informatie kun je ook langs bij het Trefpunt #duurzaam (naast de achteringang van de Hema) of stuur een mail naar [email protected]. Of kom naar één van de lezingen tijdens de duurzaamheidsmarkt in het gemeentehuis op 4 november.

Al jarenlang is www.duurzaamveenendaal.nl dé plek voor Veenendalers die willen verduurzamen. De website is onlangs vernieuwd. Op de nieuwe website vind je nog sneller de informatie die jij nodig hebt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je woning, je tuin, of informatie over subsidies en advies.

De nieuwe website is een stuk gebruiksvriendelijker. Op de homepage kan je aanklikken wat je wil verduurzamen. Bijvoorbeeld je huis, je tuin, vervoer, of je bedrijfspand. Vervolgens kies je in welke maatregel je interesse hebt, zoals isolatie of inductie. Maar je kan ook beginnen met een handig stappenplan dat past bij jouw woning of bedrijf.

Betere zoekfunctie

Bovenaan de website vind je nu een verbeterde zoekbalk. Als je hier zoekt op een trefwoord, kom je sneller uit bij datgene wat je wil. Bovenaan de zoekresultaten staan de pagina’s met statische informatie. Daaronder pas de nieuwsberichten, op chronologische volgorde.

Kaart voor aardgasvrije plannen

In 2050 is Veenendaal aardgasvrij. Buurt voor buurt bekijkt de gemeente samen met inwoners en ondernemers hoe we dat gaan doen. Samen maken we plannen. Het is goed om hiervan op de hoogte te blijven, want zulke plannen kunnen veel voor jou betekenen. Soms hoef je bijvoorbeeld geen warmtepomp te nemen, als er een warmtenet komt.

De website heeft een verbeterde kaart die de status van de buurtplannen weergeeft. Op de nieuwe kaart kun je ook je adres invullen, zodat je snel ziet wat voor jouw situatie geldt.

Wat vind jij van de nieuwe site?

We horen graag wat jij van de site vindt. Wat vind je goed, en waar kan het beter? Stuur een mail naar [email protected] en vertel het ons!

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: