Voorpagina Veenendaal 2023 Voorwoord Ginkel Vragen over energie besparen? - Leer je huis kennen PlatDus Suntech Energy Veenendaal Suntech Energy Complete woning aangepakt na energieadvies Randewijk Beter Wonen Pniëlkerk gelooft in duurzaamheid Rabobank Stap ook vaker op de fiets! - Hout stoken, gezellig maar ook schadelijk MARC Architectural Consultancy De waarde van bomen in Veenendaal - Wij zijn een Steenbreekgemeente! Boot Ingenieurs Vier vragen over de warmtepomp DEVO Gun een doos een tweede kans Jongeren maken het verschil - Voedselverspilling, da's zonde en niet duurzaam Week van duurzaam Veenendaal

Stap ook vaker op de fiets!

Ken jij ‘Ik fiets’ al? Met ‘Ik fiets’ willen we inwoners van provincie Utrecht (vaker) op de fiets laten stappen voor de korte, routinematige ritten. Naar het werk, naar de sportvereniging, het winkelcentrum of school. Fietsen is ontspannend, plezierig en helpt je ook nog eens om fit te blijven.

Om het fietsen nog wat leuker te maken, kan je de Ik fiets-app downloaden. Je fietsritten worden geregistreerd én beloond. Door fietskilometers te maken kun je namelijk punten verdienen in de app. Deze punten kun je vervolgens in de online Ik fiets winkel verzilveren voor mooie cadeaus.

Sneller groen met de app

Een ander voordeel van de Ik fiets-app is dat fietsers sneller groen licht kunnen krijgen bij verkeerslichten. De app heeft namelijk ook de functionaliteit ‘Schwung’. ‘Schwung’ staat in verbinding met slimme verkeerslichten op jouw route, waardoor je eerder groen licht krijgt en sneller op jouw bestemming bent. Momenteel zijn er in Veenendaal 5 verkeerslichten die met ‘Schwung’ in verbinding staan en vanaf volgend jaar worden alle verkeerslichten in Veenendaal slimme verkeerslichten. Steeds meer verkeerslichten gaan met ‘Schwung’ communiceren, waarmee fietsers binnen Veenendaal steeds sneller groen krijgen.



Hout stoken, gezellig maar ook schadelijk

Wanneer je in huis een houtkachel of open haard aansteekt, komen er met de rook schadelijke stoffen in de lucht. Dit kan gezondheidsproblemen opleveren. Ook wanneer je de rook niet ziet.


Houtrook: je ziet het niet maar het is er wel
Hout stoken veroorzaakt schadelijke stoffen zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Kinderen, ouderen en mensen kunnen er extra last van hebben. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.
Stook liefst zo min mogelijk. Je vermindert de hoeveelheid schadelijke stoffen met de manier waarop je hout stookt. Gebruik bijvoorbeeld hout met een vochtpercentage tussen 15-20% voor een optimale verbranding. Hoe beter het hout verbrandt, hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Stookwijzer en stookalert

Plaatselijk kan de luchtvervuiling bij windstil of mistig weer hoog oplopen. Kijk altijd op www.stookwijzer.nu voordat je gaat stoken. Ook geeft het RIVM stookalerts af, zodat je weet wanneer je niet moet stoken.

Overlast? Ga in gesprek of meld het

Last van rook uit de buurt? Een gesprek met buren helpt vaak al, samen met het nemen van simpele maatregelen om de overlast terug te dringen. Als een gesprek onvoldoende oplevert, kun je een melding doen bij de gemeente.

Goed stoken en slimme stooktips

Met een paar slimme stooktips kun je stookoverlast voorkomen. Op www.veenendaal.nl vind je meerdere tips. Bijvoorbeeld:

  • Stook alleen droog hout. Vochtig hout geeft extra veel rook en fijnstof.
  • Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
  • Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: