Jan: “Hoewel de bestaande warmteinstallatie nog niet zo heel oud was, voldeed deze niet aan de door ons gestelde eisen. Onze insteek: we wilden meer comfort en een daling van het energieverbruik.”
In coronatijd bleek hoe belangrijk een goede ventilatie is. Juist in kerkgebouwen. Immers, veel mensen zitten dicht op elkaar. Maar hoe ga je daar mee om?
Krachten bundelen
“We vormden een speciale commissie bestaande uit kerkleden met uiteenlopende expertises. Bijvoorbeeld op het gebied van warmte en ventilatie. Zelf maak ik als kerkmeester al deel uit van de commissie van beheer die als taak heeft het beheren van de financiën van het kerkgebouw. We bundelden onze krachten.”
Spelen met lucht
Vervolgens is gekeken naar de beste oplossing. Wat is uitvoerbaar? Kun je het beste vanuit de kruipruimte verwarmen/ventileren? “De kruipruimte viel echter vanwege het vele hak- en breekwerk gelijk al af. We kozen voor een WTW (warmteterugwinning)-installatie op grote hoogte ‘van bovenaf’, in de vorm van twee grote metalen luchtleidingen.
Dit heeft verschillende voordelen: de roosters kun je naar wens stellen zodat de luchtstroom in gewenste richting door de kerkzaal gaat. Bovendien is dit ook een veel mooier gezicht. De kracht is verder dat je de installatie kan gebruiken voor verwarmen, koelen en ventileren. Zeker dit laatste is met de warme zomers van deze tijd meer gewenst.”
Minder elektriciteit
Hoe werkt het in de praktijk? Jan: “Op het platte dak staan twee grote warmtepompen. De nieuwe installatie is nog relatief jong, dus over energieverbruik over langere tijd is nog weinig te zeggen, maar de eerste metingen laten zien dat we tientallen procenten minder elektriciteit zijn gaan gebruiken. Ondanks dat wij de installatie nu ook in de zomer gebruiken om de kerk te koelen. Want dat kost natuurlijk ook energie. Verder zien we nog een bijkomend effect: medewerkers van het Landelijk Kerkelijk Bureau van de Christelijke Gereformeerde Kerken, dat ook in ons gebouw gehuisvest is, werken nu in betere klimaatomstandigheden. We zien dat er veel draagvlak is voor de maatregelen. Maar we zitten niet stil. In de nabije toekomst onderzoeken we of zonnepanelen mogelijk zijn.”