Voorpagina Veenendaal 2023 Voorwoord Ginkel Vragen over energie besparen? - Leer je huis kennen PlatDus Suntech Energy Veenendaal Suntech Energy Complete woning aangepakt na energieadvies Randewijk Beter Wonen Pniëlkerk gelooft in duurzaamheid Rabobank Stap ook vaker op de fiets! - Hout stoken, gezellig maar ook schadelijk MARC Architectural Consultancy De waarde van bomen in Veenendaal - Wij zijn een Steenbreekgemeente! Boot Ingenieurs Vier vragen over de warmtepomp DEVO Gun een doos een tweede kans Jongeren maken het verschil - Voedselverspilling, da's zonde en niet duurzaam Week van duurzaam Veenendaal

Workshop van Meester Sjors - duurzame held 2022:

Gun een doos een tweede kans

‘Leuk! Mijn pakket is aangekomen.’ Snel open ik de flappen van de doos en haal de boeken eruit. Het karton scheur ik in stukken en de hoeken worden platgestampt. Dat is leuk werk en dat doe ik ook graag. Daarna mik ik het afval in de papiercontainer. Zo, dat kan opnieuw gebruikt worden. Op deze manier zijn we met elkaar in Veenendaal best wel goed bezig. Toch?!

Maar het kan beter. Want het kost veel energie om van gebruikt karton weer nieuwe grondstof te maken. Het papier moet versnipperd worden en daarna geweekt in véél water. Vooral het verwijderen van de inkt is nog steeds een lastig punt. Dat vraagt heel wat energie. En juist het opwekken van energie is op dit moment een groot probleem.

Hergebruik kartonnen dozen

Het kan anders. Stel dat alle kartonnen dozen zó worden gemaakt dat ze hergebruikt kunnen worden. Deze vraag heb ik aan 500 oudere kinderen van 13 Veenendaalse scholen laten stellen: ‘Waar moet zo’n doos aan voldoen en welke problemen moet je dan oplossen?’

Circulariteit

Dozen hergebruiken past prima binnen de gedachte van de circulaire economie. Maar dat vraagt wel om een denkomslag.

In feite begint dat al met het ontwerp van de doos: een doos moet zonder tape in elkaar gezet kunnen worden en ook weer plat opgevouwen. Ook zouden er meer dezelfde maten moeten komen zodat de platte dozen goed gestapeld kunnen worden. Een ander probleem dat de kinderen hebben gezien: het regelen van het ophalen en vooral het opslaan op een centrale plek.


Aan het werk!

Die 500 kinderen van Veense scholen kregen na de les over circulariteit een kartonnen doos mee met de opdracht om van die doos een ander voorwerp te maken met een nieuwe functie. Dat gaf veel mooie ontwerpen! Zelf werkte ik bij dit project met kinderen uit groep 3 van School Max. Elk groepje kreeg gereedschap om karton te bewerken: een metalen zaag die prima in karton zaagt (en niet in vingers), een vouwroller, een priem, een schroevendraaier en grote schroeven. De meeste kinderen startten wat aarzelend. Maar na vijf minuten was iedereen volop aan het werk.

Het leuke van jonge kinderen is hun rijke fantasie. Een jongen begon aan de bouw van een zwembad met twee hendels maar aan het einde van de les was het een huis geworden. Er kwamen namelijk gaten in voor ramen en deuren. En dat is niet zo handig voor een zwembad. Een ander duo maakte een klokhuis. Zelfs een auto met vier wielen kwam voorbij hobbelen.

Weer verbaasde ik me over de oplossingen van de kinderen. Zo zouden we ook gemeentelijk en zelfs op landelijk niveau moeten gaan denken. In Veenendaal is al een aantal bedrijven die speciaal aandacht hebben voor de circulaire economie. Ingenieursbureau BOOT, sloopaannemer Beijer, Restore en het afvalbrengstation zijn er allemaal mee bezig. Laten we de handen ineenslaan en samen tot een oplossing komen voor het hergebruik van kartonnen dozen.

Uitnodiging voor alle kinderen van Veenendaal

Vind jij het leuk om zelf aan de slag te gaan met karton en gereedschap? Kom dan naar de workshop:

‘Gun een doos een tweede kans’

Je maakt in een uur tijd een eigen creatie die je met schroeven en al mee naar huis mag nemen. Het is voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Je hoeft je niet van tevoren op te geven. Neem wel een kartonnen doos mee. Maar ook zonder doos ben je welkom. Om drie uur geef ik de superkorte uitleg. En dan aan het werk! Ik hoop je dan te zien!

Dit zijn de gegevens:
Plaats: Basisschool Alex
Adres: Prins Willem-Alexanderpark 600
Datum: donderdag 2 november
Start: 15.00 uur

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: