Voorpagina Veenendaal 2023 Voorwoord Ginkel Vragen over energie besparen? - Leer je huis kennen PlatDus Suntech Energy Veenendaal Suntech Energy Complete woning aangepakt na energieadvies Randewijk Beter Wonen Pniëlkerk gelooft in duurzaamheid Rabobank Stap ook vaker op de fiets! - Hout stoken, gezellig maar ook schadelijk MARC Architectural Consultancy De waarde van bomen in Veenendaal - Wij zijn een Steenbreekgemeente! Boot Ingenieurs Vier vragen over de warmtepomp DEVO Gun een doos een tweede kans Jongeren maken het verschil - Voedselverspilling, da's zonde en niet duurzaam Week van duurzaam Veenendaal

Complete woning aangepakt na energieadvies

Toen Veenendaler Jan Roelofsen de resultaten van de gratis warmtescan onder ogen kreeg, wist hij genoeg. Zijn woning uit 1975 was dringend toe aan isolerende maatregelen. Hij ging niet over een nacht ijs.

De familie Roelofsen woont in de wijk De Pol, in een hoekwoning in een rij van drie. Bijna twee jaar geleden liet Jan een warmtescan uitvoeren: “Even daarvoor raakte ik in het Trefpunt#duurzaam in gesprek met energieadviseur Mike Iskarous. Ik vertelde hem over onze bijna 50-jaar oude woning en zo ontstond het idee om de warmtescan te laten doen. Dat opende mij de ogen.”

Jan: “Toen we begin 2022 de enorm gestegen energierekening zagen, wisten we genoeg. Dit kon zo niet langer, we namen het besluit om alles rigoureus aan te pakken.” Stap één was inventariseren, doorrekenen en alvast wat kleine maatregelen doorvoeren. Zoals ledverlichting aanbrengen. Daarna was het tijd voor het grotere werk.

Zo gezegd, zo gedaan. Op het dak kwamen twaalf zonnepanelen, negen op het oosten, drie op het westen. Jan: “We kozen direct ook voor een nieuwe 3-fasen groepenkast, waarmee we technisch gezien voorbereid zijn op de aanschaf van een elektrische auto.”

Maar er gebeurde meer aan het dak. Er werd folie aangebracht, cellulose gespoten (dat is een isolatiemateriaal) en het geheel is afgetimmerd met gipsplaten. Het oog wil tenslotte ook wat. Jan: “De kruipruimte is geïsoleerd, de spouwmuren zijn aangepakt. En waar het nodig was, is HR++ glas aangebracht. Daarnaast zijn nog wat kleinere isolerende maatregelen doorgevoerd.”

Deze maatregelen betekenden wel een flinke investering, maar dan heb je ook wat, zo is de overtuiging van Jan: “Zo’n 25.000 euro, maar in het jaar 2022 bespaarden we al bijna 5.000 euro. Tel daarbij op dat we twee keer een subsidieaanvraag konden indienen: voor dak en spouw en kruipruimte en glas. Ook dat was al 3.250 euro. En als de besparingen zo doorgaan, verdien je de investering relatief snel terug. Bovendien is ons wooncomfort verhoogd. Wij zijn zeer dankbaar voor het regelen van de warmtefoto’s en het gegeven advies van Mike Iskarous.”Bespaar mee met de familie Gerritsen

Op naar een duurzaam Veenendaal

Misschien heb je ze al voorbij zien komen: de familie Gerritsen uit Veenendaal. Samen met hun kids én trouwe tochtteckel Rover ontdekken Ferry en Mariska hoe je als Veens gezin een huis verduurzaamt. Zo kunnen Veenendalers gebruikmaken van allerlei handige loketten en subsidies.

Op de website www.duurzaamveenendaal.nl vind je alle duurzame avonturen van de familie Gerritsen. Bijvoorbeeld hun bezoek aan Trefpunt #duurzaam, voor veel Veenendalers het startpunt om energie te besparen. De energieambassadeurs helpen iedereen op weg met informatie en tips. De familie Gerritsen ging vervolgens aan de slag met deurveren en ledlampen.

Kleine dingen hebben groot effect. Zo ligt Rover, de trouwe tochtteckel, voor de deur en voorkomt koude tocht. Dat betekent extra wooncomfort. En dan is er nog een veelbesproken maatregel: de douchecoach. Niet alleen voor pubers, maar ook voor vader Ferry is het een uitdaging om korter te douchen…

Hulpmiddelen om te verduurzamen

Het gezin heeft ook kennis gemaakt met de gratis warmtescan van het Energieloket en Trefpunt #duurzaam. Hiermee weet je waar warmte ‘lekt’ uit je woning en dus waar je moet isoleren. Vervolgens ontdekten ze de Veense Isolatie Actie, waarbij ze helemaal ontzorgd werden

Het Trefpunt #duurzaam kan bij deze actie helpen om te checken of subsidie mogelijk is. Kortom: alle nodige hulpmiddelen om te verduurzamen. Mariska: “Ook in Veenendaal merken we steeds meer van het veranderende klimaat. Van droogte in de tuin, tot nattigheid in de kelder. Ons mooie Veenendaal willen we graag doorgeven aan onze kinderen.”

Wist je dat

  • Een ledlamp 85% minder stroom verbruikt dan een halogeenlamp en 90% minder stroom dan een gloeilamp?
  • Als naden en kieren dicht zijn de verwarming aanzienlijk lager kan? Volgens MilieuCentraal scheelt dat in een hoekwoning al snel honderden euro’s per jaar.

Bekijk de video’s van familie Gerritsen op www.duurzaamveenendaal.nl


Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: