Voorpagina Veenendaal 2023 Voorwoord Ginkel Vragen over energie besparen? - Leer je huis kennen PlatDus Suntech Energy Veenendaal Suntech Energy Complete woning aangepakt na energieadvies Randewijk Beter Wonen Pniëlkerk gelooft in duurzaamheid Rabobank Stap ook vaker op de fiets! - Hout stoken, gezellig maar ook schadelijk MARC Architectural Consultancy De waarde van bomen in Veenendaal - Wij zijn een Steenbreekgemeente! Boot Ingenieurs Vier vragen over de warmtepomp DEVO Gun een doos een tweede kans Jongeren maken het verschil - Voedselverspilling, da's zonde en niet duurzaam Week van duurzaam Veenendaal


BOOT: Duurzaam ontwerpen en (her)inrichten
BOOT is een ingenieursbureau die met 130 ingenieurs en adviseurs werkt aan een toekomstbestendige leefomgeving. “Onze missie is om binnen- en buitenruimtes toekomstbestendig, vitaal en duurzaam te maken. Dit doen we niet alleen in onze projecten, maar we vinden het ook belangrijk om dit te laten zien in en om onze eigen kantoorpanden,” vertelt Hans Snaterse, Adviseur Landschapsinrichting en Groen.
Practice what you preach
Tijdens de verbouwing van ons nieuwe kantoorpand drie jaar geleden waren twee thema’s de uitgangspunten: zoveel mogelijk circulaire oplossingen toepassen en duurzame energieopwekking. Zo ontstond een praktijkcase waarbij we heel bewust onderzochten in hoeverre circulariteit uitvoerbaar en haalbaar is. Gert Ploeg, directievoerder bij BOOT vertelt: “Circulaire materialen hebben een verhaal. Dat geeft een unieke belevingswaarde. We oogstten materialen uit verschillende gebouwen, zoals het Erasmus MC en pasten deze materialen toe in ons gebouw. Denk aan glazen puien, stalen kozijnen en gerecyclede plafondplaatjes. Niet alleen in ons kantoor, maar ook in onze buitenruimte voeren we onze missie door. Daarom zijn we nu volop bezig om onze buitenruimte duurzaam en groen in te richten. Hiermee maken we ons verhaal compleet.”

Voor BOOT zijn drie dingen belangrijk: een duurzaam pand, zoveel mogelijk eigen energie opwekken en een klimaatadaptieve buitenruimte. “Ook in het vergroenen van onze buitenruimte passen we zoveel mogelijk hergebruik van materialen toe. Denk bijvoorbeeld aan onze pergola. Dit opvallende element is gemaakt van zware houten brugdelen uit Vlaardingen en vormt nu de groene entree van ons kantoor. Daarnaast realiseren we groene gevels, koppelen we het regenwater af en infiltreren we het in buffers van betongranulaat onder de bestrating. Waar de druppel valt, moet deze ook blijven,” vertelt Gert.

Bij de terreininrichting is veel aandacht voor biodiversiteit en groen. Alle parkeerplaatsen zijn voorzien van grastegels, er komen bomen om het pand en er is ruimte gemaakt voor diverse beplanting. Zo bevorderen we biodiversiteit, gaan we hittestress tegen en zorgen we voor betere waterbeheersing. Onze aanpak is niet alleen effectief, maar vertelt ook weer het passende verhaal. We laten zien dat wat we zeggen ook uitvoerbaar is en effect heeft,” vertelt Hans Snaterse. 

Een belangrijk onderdeel van het werk van Hans is landschapsinrichting. Dit past hij ook toe in onze eigen buitenruimte: “Dit doen we door het creëren van ruimte die meerwaarde biedt en past in de omgeving. We zijn altijd opzoek naar de juiste ruimtelijke balans met een hoge mate van vergroening en met inzet van mooie en duurzame materialen. Ook zorgen we voor verschillende soorten beplanting, zowel inheemse als gecultiveerde, die weer goed zijn voor insecten. Die bomen en planten moeten voldoende groeiruimte krijgen om heel lang mee te gaan.”

Gert sluit af: “Zo zorgen we voor een vitale leefomgeving voor mensen en dieren. Dit doen we in projecten voor onze klanten, maar nu ook op ons eigen terrein. Zo creëren we een prettige werkomgeving voor onze eigen medewerkers.”

Diensten van BOOT
BOOT heeft een breed dienstenpakket. Dat is een bewuste keuze. Bij BOOT werken specialisten uit diverse vakgebieden en zijn we multi-inzetbaar. Je kunt ons inzetten om projecten van A tot Z te regelen. Kortom, we kunnen de opdrachtgever(s) volledige ontzorgen van begin tot eind.

Plesmanstraat 5 • 3905 KZ Veenendaal
[email protected]l • www.buroboot.nl
0318 - 527 600