Voorpagina Voorwoord Jongerenwerk Barkema & de Haan Mensenwerk Hogeland Mensenwerk Hogeland Tintengroep Financiële ondersteuning - Onafhankelijke cliëntondersteuning Bibliotheek 's Heeren Loo 's Heeren Loo Bedum De aardbevingscoaches staan voor je klaar! Trainingen voor jeugd en jongeren Hogeland College - Fysio den Ommelanden Hogeland College Fysiotherapie den Ommelanden Ik en Zorg - Mentorschap Noord Gemeente Het Hogeland Jongerenwerk Barkema en de Haan Gamen: wanneer is veel té veel? Wat je moet weten over een burn-out Huitsing & Poort Notariaat en Mediation
in de gemeente Het Hogeland

De aardbevingscoaches staan voor je klaar!

Aardbevingen veroorzaken niet alleen schade aan gebouwen. Mensen kunnen veel last (sociaal emotionele schade) hebben van alles wat er gebeurt. Veel angst, zorgen, spanning, boosheid, stress en/of slapeloosheid. Ben je getroffen door aardbevingsproblematiek? Kimberley van Oossanen, Coralie Schanssema, Mathijs van der Molen en Myléne Piek zijn aardbevingscoaches bij Mensenwerk Hogeland. Zij kunnen helpen!

Wat doen aardbevingscoaches?

Myléne Piek: “Wij lossen het probleem niet op. Maar we bieden wel een luisterend oor of staan gedupeerden bij in contacten met de verschillende instanties die over bevingsschade gaan. Wat we soms horen is dat mensen slecht slapen en veel piekeren over de gevolgen van de schade. Samen gaan we dan op zoek naar hoe men wel weer kan slapen en beter in zijn of haar vel komt te zitten. De mensen staan centraal. Bij ons word je wél gehoord.”

De komende jaren vinden in de dorpen Kantens, Zandeweer, Uithuizen en Uithuizermeeden versterkingsoperaties plaats. Woningen worden versterkt of gesloopt en opnieuw gebouwd. Mathijs van der Molen: “Als je tijdelijk ergens anders moet wonen komen daar allerlei aspecten bij kijken. Er moeten spullen ingepakt worden, keuzes gemaakt worden welke spullen meegaan, in opslag of weg. En wat als je daar bijvoorbeeld alleen voor staat? De aardbevingscoaches willen graag ondersteunen met alles wat komt kijken bij het verhuizen naar een tijdelijke woning en weer terug.”

Wat doen we?

De versterkingsopgave treft niet alleen volwassen, maar ook kinderen. We merken ook aan kinderen dat ze het moeilijk vinden dat ze uit hun huis moeten of tijdelijk naar een andere school omdat de school versterkt moet worden.

Door middel van leuke activiteiten gaan we ook met hen in gesprek over hoe het voor ze is. Een van deze activiteiten is een Graffiti workshop. Kinderen gingen tijdens de workshop onder leiding van een Graffiti artist een groot doek beschilderen. De doeken worden opgehangen aan de hekken die rondom de woningen staan die gesloopt of versterkt moeten worden. Op deze manier wordt de gesloopte straat toch nog een beetje gezelliger door de kleurrijke doeken.

Contact

Wil je contact met de aardbevingscoaches? Aarzel dan niet, ze staan voor je klaar! Je kunt ze bereiken via [email protected] of bel naar telefoonnummer (0595) 745 090. Op de website www.mensenwerkhogeland.nl/­meer/aardbevingscoach/ vind je meer informatie.


In de praktijk

De aardbevingscoach had onlangs contact met een mevrouw die ondersteuning nodig had bij het aanvragen van nieuwe schade. Ze was door een vriendin gewezen op de ondersteuning van een aardbevingscoach. Haar vriendin wordt ook ondersteund door de aardbevingscoach.

Door de nieuwe schade waren weer scheuren ontstaan in schades die al eerder gerepareerd waren. Samen met de aardbevingscoach is de schade opnieuw gemeld. Tijdens het gesprek merkte de aardbevingscoach op dat mevrouw zichtbaar meer last had van de nieuwe schade dan ze daarvoor zei.

Door de gesprekken met de aardbevingscoach kwam ze tot de conclusie dat ze al die tijd de aardbeving gerelateerde zaken uitstelde omdat het haar boos en verdrietig maakte. Haar woning, waar ze met zoveel liefde aan heeft gewerkt, kwam steeds verder van haar af te staan.

Uiteindelijk heeft de aardbevingscoach haar kunnen ondersteunen door samen de gehele schadeafhandeling te doorlopen. Tijdens dit proces vroeg de aardbevingscoach haar telkens wat ze zelf graag wil. Op deze manier heeft ze keuzes voor haar woning kunnen maken waar ze 100% achter staat.

Een enorm groot dankjewel voor alle vrijwilligers. Jullie zijn toppers!

Fotografen gezocht!!

Vind je fotograferen leuk? Help dan mee om de versterking na aardbevingsschade van jouw dorp op een dorp in de buurt in beeld te brengen! Meld je aan als fotograaf voor het fotoproject!

We willen graag vastleggen hoe een huis verandert doordat het wordt herbouwt of versterkt en daardoor verandert. Maar ook wanneer een rijtje huizen of hele straat anders wordt ingericht. Samen met jou en de andere fotografen kijken we wat we met de foto’s willen en kunnen doen. Bijvoorbeeld een expositie, een boek of een ander super goed creatief idee!

Doe je mee? Geef je dan nu op! Dit kan via [email protected] of (0595) 745 090.


Praktijkvoorbeelden Steunouders

José en Lucas hebben drie kinderen waarvan één met autisme. Twee kinderen zonder autisme gaan 1 keer per twee weken naar een superlieve steunouder. De tijd en ruimte die José en Lucas krijgen op het moment dat de kinderen bij steunouder Rita zijn, ervaren zij als waardevol. De kinderen krijgen meer zelfvertrouwen, een bredere interesse en ontdekken andere waarden en normen. En José en Lucas hebben dan even echte aandacht voor elkaar of voor hun oudste kind.

Mieke heeft een burn-out. Ze heeft twee kleine kindjes van 2 en 4 jaar. Haar man werkt fulltime en kan niet bijspringen. Gelukkig hebben de kindjes een geweldige steunouder waar ze iedere woensdagmiddag heen kunnen. Mieke heeft dan even rust en de mogelijkheid om bij te slapen.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: