Voorpagina Voorwoord Heusden Merkx Vugts & Vlemmix Notarissen Iedereen doet mee in Heusden Kom Erbij Heusden Total Fit - Prismanet Prisma Bibliotheek Heusden Leven ze nog lang en gelukkig? Geldzorgen? Praat erover! Podotherapie Molenschot-Verbaak & de Wit - Woonveste Woonveste Informatiepunt Digitale Overheid - Zorg voor Zorg Mantelzorgmakelaar Bibliotheek Zorgsaam Heusden - Koning Willem 1 College Koning Willem I college Eenzaamheid onder jongeren Uniek Sporten - Veilig Thuis Midden-Brabant Stichting de Schroef
in de gemeente Heusden

In Heusden sta je niet alleen.
Geldzorgen? Praat erover!

Steeds meer mensen in onze gemeente hebben moeite om de (energie)rekening te betalen. De prijzen van gas en energie zijn door het dak gegaan. Ook de gewone boodschappen worden steeds duurder. Steeds vaker hoor je dat mensen niet meer rond kunnen komen of zich zorgen maken. Duidelijk is dat financiële zorgen niet langer alleen een probleem zijn van inwoners met lage inkomens. Dit zorgt voor veel stress! Maak jij je zorgen of je het de komende tijd nog wel redt? In Heusden sta je niet alleen!

Spreekuur geldzaken

Op het spreekuur geldzaken kun je terecht als je vragen hebt over financiële zaken, over ontvangen brieven of wordt je geholpen bij het invullen van formulieren. Iedereen kan binnenlopen. Op verschillende dagen kun je binnenlopen in de wijkwinkels in Drunen, Vlijmen en Oudheusden. Kijk voor de actuele tijden en locaties op www.bijeenheusden.nl.

Verschillende tegemoetkomingen

Voor inwoners met een laag inkomen zijn er verschillende regelingen. Er zijn landelijke toeslagen, zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Deze toeslagen kun je aanvragen via de belastingdienst op www.belastingdienst.nl/toeslagen. Ook de gemeente heeft verschillende mogelijkheden. Denk aan kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, of de energietoeslag die later dit jaar weer komt. Tot slot is er nog de HeusdenPas, waarmee je een budget van € 150 krijgt om bijvoorbeeld een sportabonnement te nemen. Je kunt als je een HeusdenPas hebt ook hulp krijgen met het besparen van energie via de Energiehulp of de witgoedregeling, waarbij je een koelkast, diepvriezer of wasmachine kan omruilen voor een energiezuiniger model. Meer informatie over de HeusdenPas is te vinden op www.heusden.nl/heusdenpas.

Tips

Heb je zorgen over geld, maar kom je niet in aanmerking voor de financiële regelingen? Hieronder hebben we 10 tips opgesomd om te besparen op je uitgaven of je energieverbruik:

  • Zet je maandelijkse uitgaven op een rijtje. Zo heb je inzicht in wat je uitgeeft en kun je hier kritisch op zijn;
  • Soms kun je eenvoudig besparen door in de supermarkt andere keuzes te maken;
  • Controleer of je niet dubbel of over-verzekerd bent;
  • Maak er een sport van om zo kort mogelijk te douchen. Betrek eventueel ook de kinderen;
  • Laat de auto vaker staan en carpool met collega’s of pak de fiets;
  • Vervang je verlichting in huis door LED-lampen;
  • Verwarm alléén de ruimtes waar je bent;
  • Zet de oven na gebruik open, zo stroomt de warmte uit de oven de kamer in;
  • Wees zuinig met een tweede koelkast, deze verbruikt veel stroom;
  • Laat de afzuigkap niet te lang aanstaan.

Meer tips lees je ook op het energieloket van gemeente Heusden via www.regionaalenergieloket.nl/­heusden. In de gemeente zijn er ook allerlei lokale acties of initiatieven. Bijvoorbeeld de voedsel- en weggeefkasten, Krijg de Kleertjes in Elshout of de Speel-o-theek. Wist je dat je van harte welkom bent in de buurthuizen? De verwarming staat aan en je kunt hier anderen ontmoeten, studeren of werken.

Op www.bijeenheusden.nl/geldzorgen vind je tips en meer informatie over de verschillende regelingen.

Lees hier alles over alles over werk en inkomen

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: