Voorpagina Voorwoord Combinatie Jeudgzorg Inloopspreekuren - Sociale Teams Helmond GGZ Oost Brabant Sociale Teams Helmond Combinatie Jeugdzorg Trainingen voor kinderen Spring Kinderopvang Training voor ouders en volwassenen Ik Zorg Contactpunt - ZO Helmond Lefgozer Zo Helmond MEE - Senzer Super Sociaal - Omnia Jeugdzorg Omnia Jeugdzorg SWZ zorg - LEVgroep SWZ Lev Groep Pactum - Nei Skoen Pactum
in de gemeente Helmond

“Het is super leuk wanneer cliënten zeggen dat je een engeltje bent!”

Suzanne (43) is in 2021 gestart met het zij-instromertraject ‘Lefgozer(m/v)’. Binnen 1,5 jaar wordt zij opgeleid tot verzorgende IG (VIG-er) binnen de ouderenzorg. 

Suzanne is moeder van drie kinderen en werkte 20 jaar als schoonheidsspecialiste. Door de sluiting tijdens de coronapandemie is ze opnieuw gaan nadenken over een carrièreswitch. Al eerder dacht ze hier over na, maar nu haar kinderen ouder zijn, is het moment geschikt om de overstap echt te maken.

Door het meelopen op een afdeling kreeg Suzanne een goed beeld van het werk als VIG-er.  In september waagde ze de stap. Ze werkt 20 uur per week op een afdeling Somatiek (chronische lichamelijke aandoeningen) en volgt één dag per week les. “Ik wil uiteindelijk ook nog ervaring opdoen met de doelgroep psychogeriatrie, bijvoorbeeld dementie”, aldus Suzanne.

Wat Suzanne het leukste vindt aan haar werk? “Er zit enorm veel afwisseling in de dag. Werken in de zorg is enorm dankbaar werk. Het is super leuk wanneer cliënten zeggen dat je een engeltje bent!”

Natuurlijk, het is wennen om na jaren terug de schoolbanken in te gaan en tijd te verdelen tussen privé, werk en studie. Suzanne ervaart gelukkig veel steun van haar directe omgeving, collega’s en vanuit de groep Lefgozers.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk eens op www.lefgozer.nu

Geen overstapper, maar interesse in werken of leren in zorg en welzijn? Ook dat kan via het Ik Zorg Contactpunt www.ontdekdezorgbrabant.nl/ik-zorg

Groot hart, kleine prijsjes

ZO Helmond helpt. Helmond maken we samen. We kijken naar elkaar om zodat iedereen kan meedoen, rondkomen en vooruitkomen. Zo is Helmond. Zo komen we samen verder. Als jij moeite hebt met rondkomen, dan kan ZO Helmond bijstaan met gratis kleding, eten of toeslagen. We zijn er ook voor advies, een luisterend oor of om jouw financiën op een rijtje te zetten.

In Helmond zien we graag dat iedereen goed eet. Ook als de prijzen de pan uit rijzen, kunnen Helmonders vertrouwen op een gevulde koelkast dankzij Super Sociaal, de sociale supermarkt voor minima. Alle pashouders kunnen hier winkelen met korting op de winkelprijs.

“Dat zoveel mensen hier gebruik van maken, het moet eigenlijk niet maggen in een land als Nederland. Toch ben ik heel blij dat Super Sociaal er is.” Dit is Jos, een van de klanten van Super Sociaal. Een echte Helmonder. Zoals hij zelf omschrijft: “Trots op de stad, un grauwte smoel en ginne schrik.”

Jos werkte 40 jaar op verschillende plekken in Helmond en knapte zijn eigen zaakjes op. Maar toen hij afgekeurd werd, kwam hij langzaam in de problemen. “Ik zat in de knoop met mezelf. Ik kon mijn huur, gas en licht niet meer betalen. En dan komt de deurwaarder. Ik dacht: ik moet het zelf oplossen, ik heb niemand nodig. Maar dat kan niet. Je loopt tegen de muur en goed hard. Maar wat ben ik blij dat ik tegen de muur gelopen ben.”

Via via kwam Jos bij LEVgroep terecht. “LEVgroep heeft mij in contact gebracht met Angela, mijn budgetbeheerder van gemeente Helmond. Zij neemt me alles uit handen. Ik wist niks van energietoeslagen, huursubsidie of waar ik mijn eten kon gaan halen. Zij heeft me daar allemaal mee geholpen. Het is echt perfect wat Wim, de supermarktmanager, en zijn vrijwilligers bij de Super Sociaal doen. Je ziet de mensen als ze hier binnenkomen opfleuren. Ze denken ook: waarom is dit me niet eerder verteld?”

Jos is uit de put geklommen, met hulp van Wim, Angela en allerlei andere Helmonders die mensen verder willen helpen. Hij kan weer verder kijken naar de toekomst. “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Ik kan nu echt aan mezelf werken. Zo studeer ik nu om als ervaringsdeskundige anderen in eenzelfde situatie te kunnen helpen.”

Kijk voor het volledige verhaal én andere verhalen van Helmonders op www.zo-helmond.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: