Voorpagina Voorwoord Gelre Ziekenhuizen Inwoners helpen inwoners door moeilijke periode Zozijn Jeugdhulp - Geld voor mensen met een laag inkomen Muzehof Hulpwijzer Zutphen Neocura GGNet Zutphen GGNet Hulp bij relatieproblemen en scheiden Bij de Bieb - Zozijn Op Pad
in de gemeente Zutphen

Zorgorganisaties slaan handen ineen
om Zutphenaren met psychische problemen sneller de juiste hulp te bieden

Huisartsen, zorg- en welzijnsorganisaties, de gemeente, de ggz en ervaringsdeskundigen. Sinds juni 2023 zorgen deze Zutphense organisaties voor een snellere verwijzing naar de juiste plek. Deze manier van werken - ‘de transfertafel’ – werkt goed. In Apeldoorn werden in 1 jaar tijd 600 mensen passend verwezen via de transfertafel. Bijna de helft werd sneller elders geholpen dan bij GGNet Ambulant in Apeldoorn, en 10% daarvan kon in het sociaal domein terecht, voor schuldhulp, huisvestingsproblemen, eenzaamheid, afstand tot de arbeidsmarkt, etc

De transfertafel in Zutphen komt tweewekelijks bij elkaar om casussen te bespreken en mensen direct door te verwijzen op basis van de beste match én waar op dat moment ook plek is. Maarten van Triest van GGNet, voorzitter van de transfertafel: “Door met elkaar vanuit verschillende organisaties te kijken naar wie (anoniem, red.) er op de wachtlijst staan en open te zijn over de actuele wachttijden en capaciteit, kunnen we mensen veel beter en sneller helpen. We weten met elkaar waar elke individu het beste en het snelste terecht kan.”

Wat maakt het succesvol? Kaderarts ggz Leida Zwart, van HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland (HOOG): “We denken zo breed mogelijk na over hoe we mensen met psychische klachten het beste kunnen helpen. Dit hoeft niet altijd binnen de ggz te zijn. Soms kan een gesprek met een ervaringsdeskundige voor een persoon al helpend zijn. Ook kunnen we via de gemeente ondersteunen door bijvoorbeeld contact met de sociaal werker of begeleiding naar (vrijwilligers)werk.” Ilona Koops, manager Perspectief Zutphen vult aan: “Heel mooi dat zorg en welzijn beter worden verbonden door de transfertafel. Ik verwacht dat we hierdoor beter en sneller passende hulp aan mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen bieden.”

Dat mensen met een psychische kwetsbaarheid ook buiten de ggz hun weg vinden, weten ze bij het Ixta Noa Praktijkhuis Zutphen uit ervaring. Medewerker Kitty Spier: ”We zetten ervaringsdeskundigheid in en werken met groepen op verschillende onderwerpen, zoals eetstoornissen, rouw en eenzaamheid. Er is ook een ‘eigen regiegroep’ over hoe je met een psychische kwetsbaarheid leert omgaan met de uitdagingen van het leven.” Deelnemers zijn enthousiast: “Ik kwam een half jaar geleden bij Ixta terecht. Het werd al snel een plek waar ik regelmatig even kon landen en onder de mensen kon zijn zonder verdere verplichtingen. Ik kan oefenen in me veilig voelen met andere mensen. Ik kon al snel meedoen met een groep; Ixta in Beeld. Het helpt me om het gevoel te hebben dat ik ergens bij hoor en op een laagdrempelige, ongedwongen manier naar een issue te kijken, zonder druk dat het meteen opgelost moet worden. Dit is eigenlijk een hele opluchting voor me.”

De Transfertafel in Zutphen maakt onderdeel uit van het project ‘Weg met de wachtlijst!’ voor de regio Apeldoorn en Zutphen.

Samen werken zij aan het verbeteren van de mentale gezondheid in onze regio: Cliëntenraad Iriszorg, Cliëntenraad GGNet, Cliëntenraad Riwis, Coöperatie Overgelder, Dimence, Emendare, Gemeente Apeldoorn, Gemeente Brummen, Gemeente Epe, Gemeente Hattem, Gemeente Heerde, Gemeente Lochem , Gemeente Voorst, Gemeente Zutphen, Gelre ziekenhuizen, GGNet, HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland (HOOG), HSK, Humanitas DMH,
Iriszorg, Ixta Noa, Korak,
Herstelcentrum Leger des Heils, Mindfit, Mindler, Molemann, Proscoop, Psyq,
Riwis zorg en welzijn, Stichting Perspectief Zutphen, Stichting EVEN, Stimenz, Tactus, Twomorrow, Vrijgevestigde therapeuten, Zilveren Kruis.

meer informatie

www.ggnet.nl/WmdW

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: