Voorpagina Voorwoord Gelre Ziekenhuizen Inwoners helpen inwoners door moeilijke periode Zozijn Jeugdhulp - Geld voor mensen met een laag inkomen Muzehof Hulpwijzer Zutphen Neocura GGNet Zutphen GGNet Hulp bij relatieproblemen en scheiden Bij de Bieb - Zozijn Op Pad
in de gemeente Zutphen

Tonia Roossien (taalambassadeur)

“Ik kan nu zelf formulieren invullen en voel me zelfverzekerd”

“De kans om een taalcursus te volgen, heb ik met beide handen aangegrepen”, vertelt Tonia (34 jaar). “En nu ik de cursus heb afgerond, merk ik dat ik mij veel zelfverzekerder voel en dat ik zelfstandig dingen kan oppakken die ik voorheen moeilijk vond, zoals formulieren invullen of een brief lezen.”

Kansen pakken

Tonia verhuisde een aantal jaren geleden van Voorst naar Brummen. Om meer mensen te leren kennen, begon Tonia als vrijwilliger bij de Bibliotheek. Het leek haar een goede manier om in contact te komen met dorpsgenoten. Maar het werk als vrijwilliger bij de Bibliotheek liep anders dan verwacht. “Opruimen van boeken op alfabetische volgorde vind ik lastig en daardoor kwamen boeken weleens op een verkeerde plek terecht”, vertelt Tonia. “Niet zo handig voor de bezoekers van de Bibliotheek. Taalcoördinator Mariël ging met mij in gesprek en vroeg of ik niet beter Nederlands wilde leren schrijven en lezen. Deze kans heb ik gepakt!”

De Nederlandse taal beter leren

“Ik merk nu dat ik beter in mijn vel zit”, zegt Tonia. Het ritme van de lessen heeft mij goed gedaan en ik ben blij dat ik nu mijn eigen ‘papierwerk’ kan invullen en dat ik verhalen kan schrijven”, benoemt Tonia. “En omdat ik weer beter in mijn vel zit, lukt het mij om nieuwe dingen op te pakken. En dat gevoel gun ik iedereen. Vind je lezen, schrijven of spreken van de Nederlandse taal moeilijk? Loop dan eens binnen bij het Taalhuis bij de Bibliotheek! Iedereen is daar welkom. Met deze ‘gouden tip’ sluit ik graag af”, aldus Tonia.

De Bibliotheek is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Wij staan voor:

  • een geletterde samenleving;
  • participatie in de informatiesamenleving;
  • een leven lang ontwikkelen.

Kijk voor meer informatie op www.bijdebieb.nl.


“Ik kan nu mijn energie beter verdelen”

Nathalie Koppelman heeft niet-aangeboren hersenletsel als gevolg van een herseninfarct. Zij volgde bij Zozijn Op Pad het behandelprogramma Hersenz, met daarin de module ‘grip op je energie’. “Ik heb daar echt veel aan gehad. Ik kom nu mijn dagen veel beter door, omdat ik mijn energie beter kan verdelen.”

Voor Nathalie was deelname aan Hersenz een openbaring. “Ik heb er zoveel zelfinzicht door gekregen. Het is alweer twintig jaar geleden dat ik een herseninfarct kreeg. Bij mijn ontslag uit het ziekenhuis ben ik slecht geïnformeerd over de eventuele gevolgen van een herseninfarct. En ook niet over de ondersteuning die je nodig zou kunnen hebben.”

Gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel

“Na mijn herseninfarct kon ik niet meer werken en werd ik afgekeurd. Ik wijdde mij volledig aan mijn opgroeiende kinderen. Die vroegen al mijn energie en ik was vaak doodop. Pas nadat ik met Hersenz was gestart, werd me duidelijk dat dit door het hersenletsel kwam dat ik door mijn herseninfarct had opgelopen. En dat dit een grote rol speelde bij mijn vermoeidheid.”

Door Hersenz grip op energie

Hersenz heeft de kwaliteit van Nathalies leven verbeterd. “Ik kom nu mijn dagen veel beter door, omdat ik mijn energie kan verdelen en weet hoe belangrijk dat voor mij is. Ik heb meer inzicht in de gevolgen van de dingen die ik doe. Daardoor ‘overkomt’ het me allemaal veel minder, en ook dat maakt mijn leven prettiger.”

Wij helpen je graag verder

Heb jij ook hersenletsel opgelopen en ondervind je daardoor problemen in het dagelijks leven? Neem dan contact op met Zozijn Op Pad, tel. 088 575 300. Wij helpen je graag verder. www.zozijn.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: