Voorpagina Voorwoord Het Wetshuys Advocatenkantoor Taalhuis - Meedoen Platform - Vitaal Ouder Worden Apetito Wacht niet tot het te laat is STEVIG Venray Beweegt Gemeente Venray & Venray Beweegt Financiële regelingen - Hulp bij geldzorgen Alpha Bewind ZwartOpWit Notariaat - Rondom Podotherapeuten ZwartOpWit Notariaat Rondom Lopen Groep Synthese: Buurtbemiddeling, Relaties en Echtscheidingen Synthese Venray De Zorggroep - De Rooyse Wissel De Zorggroep De Rooyse Wissel Wonen Limburg - Match voor vrijwilligers Wonen Limburg Ondernemen met mensen NLW Groep
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Maak het verschil met vrijwilligerswerk!

Vrijwilligerswerk is en blijft hét smeermiddel van onze samenleving. Zonder vrijwilligers zou deze samenleving namelijk zeker in elkaar storten. Denk deze onmisbare vrijwilligers eens weg… Wie wandelt er dan met de oudere dame naar de markt? Wie zorgt ervoor dat sportverenigingen hun activiteiten kunnen blijven organiseren? En wie zorgt voor een gezellig praatje met een vereenzaamd persoon? Precies!

Een uurtje in de week

Veel mensen denken bij het woord vrijwilligerswerk meteen aan de ras-vrijwilliger: iemand die zich elke dag, liefst ook nog in het weekend, met ziel en zaligheid inzet voor de samenleving. Maar dat hoeft helemaal niet! Al heb je maar een uurtje in de week tijd, dat ene uurtje kan voor iemand die zit te springen om een gemotiveerde vrijwilliger het verschil maken tussen een dag met een gouden randje of een eenzame dag. Of dat ene uurtje zorgt ervoor dat een vereniging die avond kan draaien in plaats van te zitten in een lege kantine zonder broodnodige baromzet.

Kom in actie!

De mogelijkheden voor het maken van verschil zijn enorm. En ja, ook op jou zitten mensen met smart te wachten! Dus waarom nog langer aarzelen? Kom ook in actie, en wandel eens bij Match voor Vrijwilligers binnen om te kijken naar de mogelijkheden tot het doen van vrijwilligerswerk. Of nog makkelijker, ga naar www.ditisietsvoorjou.nl, en verbaas je over de vele mogelijkheden die er zijn om iets voor iemand anders te kunnen betekenen.

Kinderen vol goede ideeën voor hun buurt

In Brukske zetten kinderen zich in voor hun buurt. Een van hen is Bejamin. Hij bedacht het idee voor de Playstation-kamer. “Ik vond onze wijk best wel saai”, vertelt hij. “Voor kinderen is er niet zoveel te doen. Op school kregen we les over democratie. Toen kwam er ook een meneer die uitlegde wat een kinderwijkraad is. Een kinderwijkraad bedenkt en voert plannen uit om de wijk leuker te maken voor kinderen. Daar wilde ik graag aan meewerken.”

De groepen 6, 7 en 8 van de Krokodaris bedachten tijdens de democratielessen ideeën voor een leukere wijk. Daarna stemden ze met welke drie ideeën de Kinderwijkraad aan de slag kon. Asmaa Darkaoui ondersteunt hen hierbij. De Playstation-kamer is er één van. Soumaya en Mirna zijn er enthousiast over. “Het wordt een leuke plek om na school te chillen met je vrienden”, vertelt Mirna. Soumaya vult aan: “Het is leuk om aan leeftijdsgenoten te laten zien dat de Kinderwijkraad écht iets kan bereiken.”

Met het organiseren van een etentje voor buurtbewoners haalden de kinderen geld op voor hun ideeën. De kinderen vinden het leuk om iets te doen voor hun leeftijdsgenoten en voelen zich nu meer betrokken bij hun buurt. Bejamin zegt het mooi: “Als iemand bijvoorbeeld iets kapotmaakt op straat, zeg ik er meteen iets van. Het is wel ónze wijk!”

Samad Houbban van Wonen Limburg is blij met de Kinderwijkraad: “Mooi om te zien hoe de kinderen actief zijn om hun buurt leuker te maken. Zij zijn natuurlijk ook onze toekomstige bewoners”.

Kijk voor meer informatie op www.kinderwijkraad.nl/Brukske.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: