Voorpagina Voorwoord Het Wetshuys Advocatenkantoor Taalhuis - Meedoen Platform - Vitaal Ouder Worden Apetito Wacht niet tot het te laat is STEVIG Venray Beweegt Gemeente Venray & Venray Beweegt Financiële regelingen - Hulp bij geldzorgen Alpha Bewind ZwartOpWit Notariaat - Rondom Podotherapeuten ZwartOpWit Notariaat Rondom Lopen Groep Synthese: Buurtbemiddeling, Relaties en Echtscheidingen Synthese Venray De Zorggroep - De Rooyse Wissel De Zorggroep De Rooyse Wissel Wonen Limburg - Match voor vrijwilligers Wonen Limburg Ondernemen met mensen NLW Groep
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Levenstestament

Wie kan er namens u rekeningen betalen of uw woning verkopen als u wilsonbekwaam bent geworden?

Door een levenstestament op te stellen kunt u bepalen wie er namens u mag handelen als u dat zelf niet meer kunt. Het levenstestament werkt dus tijdens leven en eindigt onder andere bij overlijden, terwijl een testament juist pas ingaat bij overlijden en niet tijdens leven.

2 soorten volmachten

In een levenstestament zijn vaak twee soorten volmachten opgenomen: een volmacht voor uw financiële belangen, zoals wie mag uw rekeningen betalen, wie mag namens u uw huis verkopen, maar ook wie mag er schenkingen doen? Daarnaast wordt er vaak een volmacht voor de medische zaken opgenomen, waarin u regelt wie er namens u met een arts mag overleggen als u dat niet meer kunt. Voor beide volmachten kiest u iemand die namens u deze zaken mag regelen. U regelt in een levenstestament ook of de gevolmachtigde aan u of anderen rekening en verantwoording moet afleggen om misbruik te voorkomen.

Wanneer u niet meer in staat bent om uw eigen zaken te regelen en voor deze situatie is niets geregeld, dan zal de kantonrechter een bewindvoerder, mentor of curator benoemen. Over alle verrichte handelingen moet rekening en verantwoording afgelegd worden aan de kantonrechter en voor sommige handelingen zal vooraf toestemming aan de kantonrechter gevraagd moeten worden. Door een levenstestament op te laten stellen houdt u zelf de regie, ondanks dat de uitvoering bij iemand anders komt te liggen.

Meer info?

Olga Roffers-Janssen en Minette van Bergen
[email protected]
0478 – 226 000


Oncologische voetzorg bij de podotherapeut

Het aantal kankerpatiënten neemt jaarlijks toe, vorig jaar zelfs met meer dan 110.000. Hoewel de meeste patiënten herstellen, kunnen kanker en de behandeling ervan diverse bijwerkingen aan de voeten veroorzaken, zoals het hand-voetsyndroom, neuropathie, overmatig eelt of nagelafwijkingen. Daarom raadplegen steeds meer mensen een podotherapeut voor de juiste voetzorg, om klachten te verminderen of te voorkomen.

Wat doet een podotherapeut?

Podotherapeuten zijn erkende specialisten in de gezondheidszorg voor de voeten. Ze zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die ontstaan door een afwijkende stand van de voeten of een afwijkend looppatroon. Deze klachten kunnen optreden in de voeten, enkels, knieën, heupen en/of rug. Podotherapeuten zien in hun praktijk een grote diversiteit aan patiënten, waaronder ook patiënten met kanker.

Wat kan de podotherapeut betekenen?

Sepp Mortelmans, podotherapeut en MSU-echografist bij RondOm Podotherapeuten, legt uit: “Wanneer een patiënt met kanker mijn praktijk bezoekt, onderzoek ik de voeten en probeer ik de bijwerkingen van de ziekte te voorkomen en te verminderen. Ik geef bijvoorbeeld advies over schoenen en maak indien nodig podotherapeutische zolen en/of een orthese.

Het is belangrijk om tijdens de behandeling van kanker regelmatig op controle te komen, zodat ik alles goed in de gaten kan houden en eventueel terugkerend eelt en drukplekken kan behandelen.” Daarnaast kan een podotherapeut nog tal van andere tips geven om de voeten in zo goed mogelijke conditie te brengen en te houden. Het is hierbij uiteraard wel belangrijk dat wanneer iemand actief behandeld wordt voor kanker, de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor voetzorg.

Handvoetsyndroom

Een veelvoorkomende klacht is het hand-voetsyndroom. “Bij deze bijwerking zie ik vaak symptomen op plaatsen waar wrijving is, zoals de voetzolen. Ook zijn de hielen vaak aangedaan,” vertelt Sepp Mortelmans van RondOm Podotherapeuten. “In eerste instantie ervaren patiënten vaak een tintelend of jeukend gevoel in de huid, en enkele dagen later kan dit overgaan in een branderige pijn.

Dan ontstaat symmetrische roodheid met zwelling op de voetzolen en handpalmen. Vaak zien we ook eeltvorming (hyperkeratose), blaren, zwelling en afschilfering. Om dit te voorkomen is het belangrijk om voorafgaand aan chemotherapie een podotherapeut en eventueel (medisch) pedicure te raadplegen.”

Meer info?

Contact RondOm Podotherapeuten
Tel: 088-1180500
www.rondompodotherapeuten.nl/­afspraak-maken

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: