Voorpagina Voorwoord Apetito Schiedam De bibliotheek helpt je op weg De Bibliotheek Schiedam Stoed en Seniorenwelzijn - ROGplus Seniorenwelzijn ROGplus Eenzaamheid onder jongeren Stroomopwaarts Argos Zorggroep Argos Schiedam Maassluis Schiedam, samen sterker De Drie Notenboomen Stichting Aanzet - Minters Stichting Aanzet Minters Woonplus Woonplus Schiedam Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond CJG Rijnmond Week van het geluk Welkom bij DOCK
informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Tijdens de Week van het Geluk bereiken we mensen die we niet bereiken toch

In Schiedam zijn veel waardevolle bewonersinitiatieven en ontmoetingsplekken waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens de Week van het Geluk doen we net even wat extra”s en letten we nog wat beter op elkaar, zodat er ook nieuwe mensen de initiatieven vinden.

De Week van het geluk is de Schiedamse invulling van een tegen eenzaamheid. Elke Schiedammer heeft een eigen behoefte en plek waar hij / zij zich prettig voelt. Tijdens de Week van het Geluk is er dus ook voor ieder wat wils. Eenzaamheid proberen te doorbreken is een kwestie van een lange adem, oprechtheid en je hart laten spreken. Daar weten Paula en Leni alles van. Paula van Oeveren, WOT makelaar werkt voor DOCK in in de gebieden Zuid en Oost Schiedam. Leni Vredebregt is bewoonster en oprichter van Het Zimmertje in Schiedam Groenoord.

Paula: “Ieder jaar wordt vanaf eind september op allerlei plekken in Nederland aandacht besteed aan eenzaamheid. In Schiedam noemen we dit de Week van het Geluk, omdat we in deze week juist aandacht willen geven aan Schiedammers en zo geluk brengen. Tijdens de Week van het Geluk organiseren we activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. We organiseren deze week met partners, organisaties en buurtgenoten, zoals Leni.”

Leni: “Ik woon en ben actief in Groenoord. Daar heb ik enkele jaren geleden net zo lang bij de woningbouwvereniging gezeurd tot ze een huisje beschikbaar stelden dat wij konden inrichten als inloop voor ouderen. Dat is met hulp van bewoners en de gemeente Het Zimmertje geworden, een plek waar ouderen zowel gastheer/vrouw zijn als bezoeker. Tijdens de Week van het Geluk is Het Zimmertje in Groenoord het middelpunt van de activiteiten.”

Paula: “De Week van het Geluk draait echt om samenwerking. Met het netwerk en andere partners van DOCK, maar zeker ook met talenten en bewoners uit de wijk. Zo hebben we vorig jaar tijdens de Week van het Geluk in Schiedam Oost mensen uitgenodigd om samen met een kunstenaar uit de wijk gelukspoppetjes te komen maken.

Die hebben ze vervolgens uitgedeeld aan andere mensen in de wijk om hen daarmee uit te nodigen voor activiteiten later in de week.

Leni: “Wat Paula doet in Oost, doen wij in Groenoord: mensen samenbrengen. Door bijvoorbeeld met ouderen en kinderen samen straatvuil te rapen ontstaat ook een stukje geluk: een schonere wijk! De Week van het Geluk gaat dus ook om zichtbaarheid in de wijk. De deuren van de ontmoetingsplekken staan open en iedereen is welkom voor een bakje, een soepje en meedoen aan een activiteit.”

Paula: “Door heel Schiedam slaat de Week van het Geluk goed aan, mede door de inzet van bewoners als Leni. Dat is belangrijk, omdat het een eerste contact mogelijk maakt. Tijdens de Week van het Geluk luisteren we extra goed naar signalen. Waar we nieuwe gedeelde behoeftes en talenten ontdekken, proberen we samen nieuwe activiteiten te ontwikkelen.

Leni: “Dankzij de Week van het Geluk kunnen we mensen die we niet bereiken, toch bereiken. En daar gaat het om.”

De week van het geluk is dit jaar van 24 september t/m 4 oktober. Voor actuele informatie kunt u kijken op de website Schiedammersmakengeluk.nl. In september volgt meer informatie en ook flyers en andere communicatie over de ontmoetingsplekken die dan hun deuren openen.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: