Voorpagina Voorwoord Apetito Schiedam De bibliotheek helpt je op weg De Bibliotheek Schiedam Stoed en Seniorenwelzijn - ROGplus Seniorenwelzijn ROGplus Eenzaamheid onder jongeren Stroomopwaarts Argos Zorggroep Argos Schiedam Maassluis Schiedam, samen sterker De Drie Notenboomen Stichting Aanzet - Minters Stichting Aanzet Minters Woonplus Woonplus Schiedam Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond CJG Rijnmond Week van het geluk Welkom bij DOCK
informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Schiedam, samen sterker

Iedereen in Schiedam wil graag op eigen benen staan. We willen allemaal onze eigen dingen kunnen doen en niet afhankelijk zijn van anderen. We willen zelf voor ons eten, huis en kleding zorgen. We willen ons leven zelf kunnen inrichten, onze beslissingen zelf kunnen nemen. Dat maakt ons sterk en geeft ons een goed gevoel.

Maar soms gaat het leven niet zoals we willen. Soms gebeuren er dingen die we niet willen of die we niet verwachten. Het kan zijn dat we ziek worden. Het kan ook zijn dat we ons zorgen maken over geld. Misschien hebben we niet genoeg geld om alles te betalen wat we nodig hebben. Of misschien weten we niet zeker of we in de toekomst genoeg geld zullen hebben.

Soms hebben we problemen met mensen van wie we houden. Misschien maken we ruzie met onze partner, vrienden of familie. Of misschien verliezen we mensen die belangrijk voor ons zijn. Ze kunnen ver weg verhuizen of ze kunnen overlijden. Dat is heel moeilijk en kan ons heel verdrietig maken. Andere mensen voelen zich alleen. Ze missen het om met andere mensen te praten, te lachen of te huilen. En weer andere mensen hebben problemen thuis. Ze maken ruzie met hun partner of kinderen. Of ze maken zich zorgen over hun kinderen.

Het leven is dus niet altijd makkelijk. We kunnen niet altijd alles zelf oplossen. Soms hebben we als Schiedammer hulp nodig. En dat is oké. Niemand is altijd sterk. Iedereen heeft soms hulp nodig.

In Schiedam helpen we elkaar

In Schiedam zijn er namelijk heel veel mensen die graag anderen helpen. Dit zijn vrijwilligers. Ze doen dit, omdat ze het belangrijk vinden om anderen te helpen. Er zijn veel verschillende groepen vrijwilligers in Schiedam.
Soms zijn onze problemen groot. Dan hebben we hulp nodig van mensen die heel veel weten over soortgelijke problemen. Dit zijn de professionele hulpverleners. Ze hebben veel geleerd over hoe ze anderen kunnen helpen en hebben daar ook hun werk van gemaakt.

De gemeente Schiedam vindt het belangrijk dat alle mensen in Schiedam makkelijk hulp kunnen krijgen. Het beste is als deze hulp dichtbij is, zodat je er snel naartoe kunt gaan. Daarom werkt de gemeente hard om te zorgen dat er overal in Schiedam mensen en plekken zijn waar je hulp kunt krijgen. We willen dat iedereen de hulp kan krijgen die hij of zij nodig heeft.

Het WOT is er voor jou

In Schiedam zijn er speciale teams die mensen in de buurt willen helpen. Er zijn zes Wijk OndersteuningsTeams (WOT’s). In deze teams werken professionals die veel weten over verschillende dingen. Ze weten bijvoorbeeld veel over hoe je kinderen moet opvoeden, over geld en over hoe je schulden kunt voorkomen of oplossen. Daarnaast zijn er in de WOT’s mensen die veel weten over geestelijke gezondheidszorg voor jongeren, over hoe je kunt omgaan met eenzaamheid en over huiselijk geweld.

De professionals van het WOT willen anderen graag helpen. Misschien heb je een probleem waar je zelf niet uitkomt. Of misschien heb je een vraag waar je samen met mensen in je omgeving niet uitkomt. De WOT’s zijn er om je dan te helpen. Ze kunnen naar je luisteren, met je meedenken en je advies geven. En als het nodig is, kunnen ze je ook helpen om contact te leggen met andere mensen of organisaties die je kunnen helpen.

De professionals van de WOT’s werken niet alleen. Ze werken samen met allerlei andere organisaties in de wijk. Deze organisaties doen ook allemaal dingen om mensen te helpen. Samen kunnen ze ervoor zorgen dat iedereen in de wijk de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.

De jeugd is de toekomst

Als ouder wil je het allerbeste voor je kind. Je wilt dat je kind zich goed voelt, dat het gelukkig is en dat het zich op een gezonde manier ontwikkelt. Maar soms loopt het even niet zo soepel. Je kind kan problemen hebben op school, met vrienden, of misschien zelfs thuis. Dat kan je heel veel zorgen geven.

Het is belangrijk te weten dat je er niet alleen voor staat. Hulp zoeken is een belangrijke stap. Die hulp is er namelijk om te zorgen dat je kind zich weer beter gaat voelen en dat problemen worden aangepakt. De juiste hulp kan echt een verschil maken. Het kan ervoor zorgen dat je kind weer plezier heeft in school, beter om kan gaan met vrienden, of zich gewoon weer fijn voelt.

Bij het WOT begrijpen ze dat heel goed. Ze weten dat ieder kind uniek is en dat ieder kind andere hulp nodig heeft. Daarom kijken ze samen met jou wat voor hulp het beste zou zijn voor jouw kind. Ze kunnen je helpen met advies, maar ze kunnen ook samen met jou kijken naar andere vormen van hulp. Misschien heeft je kind bijvoorbeeld een mentor nodig, iemand die extra aandacht geeft. Of misschien is er professionele hulp nodig van een psycholoog of therapeut. Wat je kind ook nodig heeft, het WOT zal er zijn om jou te helpen die hulp te regelen.

Je kind helpen is een teaminspanning. Het gaat niet alleen om het kind, maar ook om de mensen om het kind heen - zoals jij. Dus onthoud: het belangrijkste is dat je kind de hulp krijgt die het nodig heeft. En het WOT is er om jou te helpen dat voor elkaar te krijgen.

Bezoek het WOT

Het WijkOndersteuningsTeam (WOT) in jouw buurt wil je zo snel mogelijk helpen als je hulp nodig hebt. De medewerkers willen naar je luisteren en samen oplossingen bedenken. Samen bespreken ze wat de beste stappen zijn voor jou of voor je kind.

Voor meer informatie kun je ook terecht op onze website www.wotschiedam.nl. Daar lees je meer over de verschillende soorten hulp die we bieden. Je vindt er informatie over wat het WOT precies doet en hoe we jou kunnen helpen.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: