Voorblad Voorwoord Optisport Samen doen we zoveel meer Stimenz Wanneer je het zelf niet geregeld krijgt 's Heeren Loo Mantelzorg; er schuilt zoveel meer in het woord Renkum Doet; voor een leefbare wijk Bibliotheek - RIBW Arnhem & Veluwe Vallei RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Vilente - Vluchtelingenwerk Vilente Rijn IJssel - Riva Kids Rijn IJssel
in de gemeente Renkum

Mensgerichte zorg in de Thuiszorg

Een luisterend oor zijn voor mevrouw, stilstaan bij de planning van meneer. Bij Vilente wordt per cliënt gekeken naar wat nodig is om onbezorgd oud te worden. Tine Plaisier, wijkverpleegkundige bij Vilente, vertelt met passie hoe ze deze mensgerichte zorg toepast in haar werk. 

Thuiszorg is voor ouderen heel belangrijk. Tine: “Mensen zijn blij dat ze thuis kunnen blijven wonen, op hun vertrouwde plek met hun eigen gebruiken. We stimuleren ouderen om de eigen regie te behouden en uit te breiden. Je wil gewoonten zoveel mogelijk respecteren en daarop inspelen. Dat kan echt het verschil maken.” 

Kijken naar de mens 

De Thuiszorg kijkt niet alleen naar de zorg die iemand nodig heeft, maar ook naar de mens erachter. Ze werken volgens de Planetree-gedachte om deze mensgerichte zorg te leveren. Dat kan een uitdaging zijn, geeft Tine toe: “Je hebt per cliënt beperkt de tijd. Soms moet je een luisterend oor zijn, terwijl je een wond verzorgt. Maar dat maakt het werk ook juist leuk.” 

Goud

In juli 2023 werd de Thuiszorg van Vilente gecertificeerd met goud door Planetree. Een prestatie waar Tine heel trots op is.

“Je hoeft geen uren bezig te zijn, als je maar écht luistert. Wie is jouw cliënt en wat heeft hij of zij meegemaakt? Die band is heel belangrijk.”  


Meer aandacht 

Tine vindt dat de Thuiszorg meer aandacht verdient. “Het cliché dat de Thuiszorg huishoudelijke taken verricht en dan weer weg is, klopt allang niet meer. We leveren echt zorg. Alle cliënten zijn zo verschillend en hebben hun eigen manieren. Dat maakt de Thuiszorg heel leuk en bijzonder.” 

Nieuwsgierig hoe wij mensgerichte zorg in de praktijk brengen?

Kijk op www.vilente.nl of bel onze klantadviseurs op 088 – 0321 321.


Vluchtelingen een goede start geven is onbetaalbaar

Om mee te kunnen doen in onze samenleving en weer een toekomt te kunnen opbouwen is een huis, een baan en een school voor de kinderen essentieel. Dat zijn lange trajecten waarbij je onze wetten en regels moet kennen en het handig is als je de Nederlandse taal spreekt. Onze vrijwilligers weten de weg, kennen de regio en nemen samen met de statushouder al deze stappen. Zo helpen we ook met het bouwen van een nieuw sociaal netwerk.

Deel je talent met vluchtelingen

In de gemeente Renkum hebben we jouw hulp om nieuwkomers te verwelkomen en ze te ondersteunen hard nodig. Met jouw ondersteuning aan vluchtelingen bij hun integratie ben je echt van betekenis. Wil jij nieuwkomers bijvoorbeeld helpen bij het leren van de Nederlandse taal? Je kan al vrijwilliger hulp bij taal worden vanaf 2 uur per week.

Nieuwkomers helpen bij het integreren in de gemeente Renkum kan vanaf 7 uur per week. Jouw inzet maakt een wereld van verschil.

Wat kun je verwachten als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland in de gemeente Renkum?

  • Een waardevolle en leerzame ervaring
  • Training en begeleiding vanuit VluchtelingenWerk Nederland om jouw rol zo effectief mogelijk te vervullen
  • De kans om een verschil te maken in het leven van nieuwkomers

Wil jij impact maken?

Wil jij een positieve bijdrage leveren aan de integratie van nieuwkomers in de gemeente? Ga dan naar www.vluchtelingenwerk.nl/­vrijwilligers en ontdek hoe jij het verschil kunt maken.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: