Voorblad Voorwoord Optisport Samen doen we zoveel meer Stimenz Wanneer je het zelf niet geregeld krijgt 's Heeren Loo Mantelzorg; er schuilt zoveel meer in het woord Renkum Doet; voor een leefbare wijk Bibliotheek - RIBW Arnhem & Veluwe Vallei RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Vilente - Vluchtelingenwerk Vilente Rijn IJssel - Riva Kids Rijn IJssel
in de gemeente Renkum

Hulp bij websites van de overheid

Mariette (78) woont zelfstandig en redt zich nog best met ondersteuning van de thuiszorg. Onlangs kreeg zij na een onderzoek in het ziekenhuis van de huisarts te horen dat zij de uitslagen kon inzien op het webportaal van het ziekenhuis. Hoewel zij normaal gesproken voor computervragen hulp krijgt van haar buurman, wilde zij toch liever zelfstandig haar dossier bekijken. De huisarts verwees haar daarom naar het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek om hierbij hulp te krijgen.

STEEDS MEER REGELEN MET DE COMPUTER

Wij moeten steeds meer dingen zelf regelen met de overheid zoals het aanvragen van zorgtoeslag, een woning zoeken, een rijbewijs verlengen of een afspraak maken bij de gemeente. Je moet dan wel een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit toch nog lastig. Daarom is er een Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek.

Mariette: “Ik heb gebeld naar de Bibliotheek en daar vroegen ze mij of ik al een DigiD had. En gelukkig had ik wel een DigiD, maar die gebruikte ik eigenlijk nooit. Een aardige medewerker van de Bibliotheek liet mij toen zien hoe ik zelf mijn patiëntendossier kan inzien.”

KOM NAAR HET SPREEKUUR IN DE BIBLIOTHEEK

Wilt u iets regelen via de computer en kunt u daar wel wat hulp bij gebruiken? Kom langs bij het Informatiepunt in de Bibliotheek Oosterbeek of Renkum. Het gratis spreekuur is iedere dinsdag en donderdag van 10.00–13.00 uur in de Bibliotheek Oosterbeek en iedere woensdag van 15.30–16.30 uur in de Bibliotheek Renkum. U hoeft geen afspraak te maken.

“Ik voel me gezien als mens”

Na een moeilijke jeugd en een depressie wil Alexander zo snel mogelijk weer midden in het leven staan. Met hulp van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei lukt het hem om zijn doelen te bereiken: op eigen benen staan, werk vinden en vrienden om zich heen.

Alexander: “Jarenlang probeerde ik allerlei vormen van therapie, maar dat hielp me niet verder. Tot ik zelf op zoek ging naar hulp en in contact kwam met Ben van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Ik voelde me gezien als mens, en niet als iemand die zijn leven niet op orde heeft.”

Stappen zetten

Dankzij de begeleiding van Ben wist Alexander zijn angsten te overwinnen en durft hij stappen te zetten. “In het begin waren dat kleine stapjes, zoals weer gaan sporten, leren ontspannen, meer ritme vinden in de dag en het huis op orde houden. Toen dat goed ging, begon ik te geloven dat ook een baan er voor mij inzit.”

Krachten ontdekken

En dat blijkt terecht. Alexander werkt inmiddels als badmeester en in de horeca. “Nog niet mijn droombanen, maar ik kan wel oefenen met werken én ik kan er mijn sociale vaardigheden in kwijt. In de gesprekken met Ben ontdekte ik dat dáár mijn kracht ligt.”

Contacten

Dat inzicht geeft Alexander zelfvertrouwen. “Ik voel me gelijkwaardiger. Sommige collega’s zijn inmiddels vrienden geworden en ook buiten het werk leg ik gemakkelijker contacten. En: ik heb steeds minder begeleiding nodig en voel dat ik het leven weer aankan.”

Meer weten?

Kijk dan op www.ribwavv.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: