Voorpagina Voorwoord Maasdelta Groep Sport en beweging voor iedereen Stichting Aanzet Wie zorgt er straks voor u? - Sociale klusteam Gemeente Maassluis #Samenzijnwijmaassluis Klik Vrijwilligers Stichting Aanzet - Seniorenwelzijn Seniorenwelzijn Schiedam Jeugdfonds Sport & Cultuur Volwassenenfonds Sport & Cultuur Mevis Doorgroeien bij Argos Zorggroep Argos Maassluis Wat je moet weten over een burn-out Stroomopwaarts MVS Stroomopwaarts Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond CJG Rijnmond Maassluis Notariskantoor Jansen - Fief Notariskantoor Jansen ROGplus Stichting Openbare Bibliotheek Maassluis - E-health Stichting Openbare Bibliotheek Maassluis
informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Het bed in de woonkamer

Wie zorgt er straks voor u? Het Nationaal Seniorenpanel legde deze vraag onlangs voor aan 2000 senioren. Uit dit onderzoek bleek dat veel van hen totaal nog niet zijn voorbereid op de situatie waarin ze later (misschien tijdelijk) zorg nodig hebben van familie of kennissen. En als er dan hulp nodig is, zijn oplossingen niet zomaar geregeld. Mantelzorger Tamara (56 jaar) aan het woord:

Inschrijven

“Tien jaar geleden werd mijn vader aan zijn hart geopereerd. Daarna was hij wel weer redelijk fit. Maar ik maakte me wel zorgen. Mijn ouders woonden in een koopwoning uit de jaren 30, met veel trappen. Verhuizen wilden ze absoluut niet, dat vonden ze niet nodig. Ik heb ze bijna gesmeekt om zich in te schrijven voor een gelijkvloerse huurwoning. Daar waren ook in die tijd al wachtlijsten voor. En inschrijven betekent nog niet dat je echt gaat verhuizen. Een goede voorzorgmaatregel, leek mij. Maar mijn ouders voelden zich niet aangesproken.”

Hulp nodig

“Vijf jaar later ging mijn vader kwakkelen. Na het traplopen stond hij nog lang na te hijgen. En een traplift paste niet. De medewerkers van de thuiszorg vonden het niet meer verantwoord. Ondanks de protesten van mijn ouders kwam zijn bed in de woonkamer te staan en werd hij beneden gewassen. Mijn vader is inmiddels overleden, maar mijn moeder bevindt zich nu in een vergelijkbare situatie. Ze loopt erg slecht, is al een paar keer gevallen in huis.

Veel ouderen zijn niet voorbereid op de situatie waarin ze later zorg nodig hebben van familie of kennissen

Dus ook nu staat er weer een bed in de woonkamer. Ze staat op de wachtlijst voor een aanleunwoning, maar het kan wel even duren voordat ze daar terecht kan. Ik woon zelf op een uur rijden van mijn ouderlijk huis en kan er niet iedere dag zijn. Gelukkig krijgt ze thuiszorg en heb ik een lieve vriendin die af en toe bij haar gaat kijken. Maar ik had er veel meer op moeten aandringen dat ze op tijd hadden nagedacht over wat het betekent om hulpbehoevend te zijn. Ik zou daarom iedereen tussen de 65 en de 75 jaar willen oproepen om dit wel te doen. En ook hun kinderen, als ze die hebben. Bespreek het. Nu heb je nog de tijd. Laat het je niet overkomen.”

Tip

Maak uw woning levensbestendig met een blijverslening

Is uw woning al levensbestendig? Kunnen er met het oog op de toekomst bepaalde verbeteringen worden aangebracht waardoor u langer zelfstandig kunt wonen? Denk bijvoorbeeld aan verlaagde drempels, trapleuningen, een traplift of een veilige douche in de badkamer. Voor het (laten) uitvoeren van deze aanpassingen kunt u in Maassluis een lening aanvragen, de zogeheten Blijverslening. Kijk voor meer informatie op www.maassluis.nl/aanvragen-blijverslening


Klusje in huis? Het sociale klusteam doet het graag voor je!

Het Sociale klusteam is een groep enthousiaste en handige vrijwilligers. Zij doen kleine klusjes in en rondom huis bij Maassluizers met een kleine portemonnee. Ruud is de coördinator van het team. Hij ontvangt de aanvragen en bespreekt de klussen met het team. Ruud vertelt waarom hij dit werk zo graag doet.

“Het Sociale klusteam doet kleine klusjes zoals een lamp ophangen, gaatjes boren voor een plankje, een kleine verfklus, enzovoorts. We doen dit om inwoners te helpen die niet genoeg hulp, geld of energie hebben om zelf de klussen te doen. Ik weet uit ervaring hoe het is om in een moeilijke situatie te zitten en geen geld te hebben. Dan is het belangrijk dat je het thuis gezellig kunt maken, zodat je fijn thuis kunt komen.” Ruud gaat altijd eerst bij de aanvrager thuis kijken. Daarna stuurt hij het klusteam erop af. Op dit moment bestaat het klusteam uit Gerard, Tycho, Frank en Basel. De één heeft een baan, de ander is gepensioneerd. Ruud: “Het zijn stuk voor stuk handige jongens die graag iets voor een ander doen. Laatst gingen Gerard en Tygo een lamp ophangen bij een mevrouw.

De lamp bleek niet meer compleet. Gerard nam de lamp mee naar huis, maakte deze en heeft de lamp later opgehangen. Hier hebben we mevrouw ontzettend blij mee gemaakt. Dat we iemand echt kunnen helpen, daar doen we het voor.”

Ruud is coördinator van het Sociale klusteam.

Hoe vraag je een klus aan?

Je kunt een klus aanvragen bij de volgende instanties: Stroomopwaarts, de Voedselbank, Stichting Present, Vluchtelingenwerk, Welzijn E25, Wijkteam Vraagraak, Stichting Onder Een Dak, Stichting Samen Randstad, Samen Sterk Maassluis, Klik Vrijwilligers en de Energiecoaches. Zij dienen de aanvraag voor je in. Daarna neemt Ruud contact met je op om de klus te bespreken.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: