Voorpagina Voorwoord Maasdelta Groep Sport en beweging voor iedereen Stichting Aanzet Wie zorgt er straks voor u? - Sociale klusteam Gemeente Maassluis #Samenzijnwijmaassluis Klik Vrijwilligers Stichting Aanzet - Seniorenwelzijn Seniorenwelzijn Schiedam Jeugdfonds Sport & Cultuur Volwassenenfonds Sport & Cultuur Mevis Doorgroeien bij Argos Zorggroep Argos Maassluis Wat je moet weten over een burn-out Stroomopwaarts MVS Stroomopwaarts Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond CJG Rijnmond Maassluis Notariskantoor Jansen - Fief Notariskantoor Jansen ROGplus Stichting Openbare Bibliotheek Maassluis - E-health Stichting Openbare Bibliotheek Maassluis
informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Peter Verheul aan het werk

“Bedankt voor het lachen”

Een baan in de zorg. Peter Verheul had nooit gedacht dat dat iets voor hem zou zijn. “Ik werkte altijd in de commercie en administratie. Bij de zorg dacht ik aan een ziekenhuis of dokter. Niets voor mij. Maar er is zoveel meer mogelijk waar ik nooit bij stil heb gestaan.” Op zijn 45e raakte hij zijn baan kwijt. Inmiddels werkt hij als persoonlijk begeleider bij Gemiva, een organisatie voor gehandicaptenzorg.

“Voordat ik mijn baan kwijtraakte, was ik lang aan het lijntje gehouden met halfjaarcontracten. Toen mijn afdeling in 2016 werd opgeheven en ik op straat kwam te staan, was ik heel erg teleurgesteld.” Peter vroeg een uitkering aan bij Stroomopwaarts MVS en volgde er met andere werkzoekenden een training waar hij leerde een cv te maken en te solliciteren. “Daar pikten ze mij eruit. Ze boden mij aan om een aantal weken aan de lopende band te werken in het werkleerbedrijf van Stroomopwaarts MVS. Zo konden ze mij beter leren kennen en zien wat mijn mogelijkheden waren. Ik snapte dat wel en paste mij in die nieuwe omgeving aan.”

Terug in de schoolbanken

In het werkleerbedrijf hing Peter labels aan planten. Hier trokken vooral mensen met het syndroom van Down naar hem toe. Het viel op dat hij heel goed met ze overweg kon. Tussen het werk door werd hij ook begeleid bij zijn sollicitaties. Toen hij op een dag een elevator pitch hield, zei zijn begeleider: “Het is wel duidelijk dat jij iets in de zorg moet gaan doen. Uit alles blijkt dat dat wat voor jou is.”

Toevallig had Stroomopwaarts MVS contact met Gemiva. “Alles paste precies in elkaar”, vertelt Peter. “Ik kon daar rondsnuffelen om te zien of het wat voor mij was. Ze boden mij aan om drie dagen in de week stage te lopen en daarnaast de mbo 4-opleiding te volgen voor persoonlijk begeleider. Weer terug in de schoolbanken dus.”

Activiteiten begeleiden

De driejarige opleiding was enorm zwaar. Maar Peter sloeg zich er doorheen omdat hij het werk bij Gemiva zo leuk vond. Inmiddels werkt hij hier al zes jaar. “Ik begeleid mensen met niet aangeboren hersenletsel. Sommigen zitten nog in een rouwproces. Ze kunnen hier allemaal activiteiten doen. De één woont hier, de ander woont op zichzelf. Sommigen komen hier vier dagen in de week, anderen één ochtend. Iedereen heeft eigen doelstellingen, die omschreven staan in een persoonlijk ondersteuningsplan. Bijvoorbeeld onder de mensen komen of weer sterker worden. Samen kijken we regelmatig hoe het gaat. Ik doe activiteiten met groepen en kom bijvoorbeeld ook bij iemand thuis.

Daarnaast help ik met praktische dingen, zoals eten geven of naar het toilet gaan. Ik vind het heel mooi als ze aan het einde van de dag tegen mij zeggen: ‘bedankt voor het lachen’. Daar doe ik het voor.”

Stroomopwaarts MVS

Wij gaan bij mensen op zoek naar hun eigen kracht en bieden begeleiding, training, opleiding en als dat nodig is een tijdelijk inkomen.

W: www.stroomopwaarts.nl
T: 010 246 55 55

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: