Voorpagina Voorwoord Stichting Esdégé-Reigersdaal Wie is 1.Hoorn? Financiële regelingen bij laag inkomen Hulp bij rondkomen Bibliotheek Hoorn - Stichting Esdégé-Reigersdaal Opvoeden en opgroeien Stichting Netwerk Hoorn Omring - Vrijwilligerspunt Westfriesland Omring
in de gemeente Hoorn

Kinderen hebben het recht om veilig en gezond op te groeien. Ouders zijn hiervoor als eerste verantwoordelijk. Maar soms is het opvoeden even lastig. U heeft bijvoorbeeld geen antwoord op het gedrag van uw kind of er is sprake van ingrijpende gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbare. De jeugd- en gezinswerkers van 1.Hoorn helpen u aan passende zorg en ondersteuning als het even moeilijk gaat.

Voor ouders en kinderen

Door de gesprekken met onze adviseurs krijgen ouders inzichten en middelen om aan de slag te gaan met hun kind. Om te werken naar een veilige leefomgeving met ontspanning en voorspelbaarheid. Onze adviseurs denken met u mee en geven tips en adviezen om u te ondersteunen in de opvoeding.

Opvoeding en gezondheid

Het lijkt heel simpel: gezonde voeding, voldoende beweging, regelmatig een frisse neus in de buitenlucht en voldoende rust tussen alle (social media) afleidingen door. Daar voelt ieder mens zich beter door, maar voor kinderen in de groei is dit extra belangrijk. Het is de basis voor een goede gezondheid waardoor uw kind letterlijk en figuurlijk ‘lekker in zijn of haar vel zit’.

Signalen

Hoe merkt u het als uw kind niet lekker in zijn of haar vel zit? Twijfelt u over het gewicht van uw kind of voelen reacties uit de omgeving soms kwetsend aan voor uw kind? Dat zou een signaal kunnen zijn. Kinderen gaan dan vaak niet graag naar school, omdat ze worden gepest of altijd als laatste worden gekozen bij de gymles. Of is uw kind vaak moe, komen ze te laat uit bed, zodat ze het ontbijt overslaan? Of is het avondeten bij u geen gezellig samenzijn, maar meer een strijd om groenten naar binnen te krijgen? Dan kunnen onze opvoedadviseurs van 1.Hoorn meedenken en ondersteuning bieden.

Financiële ondersteuning

Wilt u uw kind meer laten bewegen, maar heeft u niet zoveel geld? Binnen de gemeente worden veel gratis activiteiten georganiseerd in verschillende wijken. U kunt daarnaast gebruik maken van het meedoenbudget. Dit is een strippenkaart waarmee u sport-, culturele en educatieve activiteiten betaalt.

‘Hoge verwachtingen zorgden voor onrust’

Evy is 10 jaar en haar ouders zagen dat ze moeite had om naar school te gaan. Ze treuzelde, maakte snel ruzie met haar ouders en op school was ze onrustig. De ouders wisten al een poosje niet wat ze hier aan moesten doen. Ze hadden weinig mensen om zich heen aan wie ze raad konden vragen. Bovendien was Evy enig kind, dus konden ze haar gedrag ook niet vergelijken met andere kinderen. Uiteindelijk zijn ze via school bij onze opvoedadviseur terecht gekomen.

‘Uit onze gesprekken bleek dat de ouders veel van zichzelf vragen en perfectionistisch zijn’, vertelt Monique, opvoedadviseur bij 1.Hoorn. ‘Hun dochter was hier helemaal in meegegroeid en legde de lat veel te hoog voor zichzelf. Hierover praten met elkaar gaf de start van de oplossing. Door minder te verwachten van elkaar en ’s ochtends tijd te nemen voor de voorbereiding naar school. Er kwam meer ruimte om af te spreken met leeftijdsgenoten en een extra vrije tijdsbesteding. Hierdoor breidde ook het netwerk van de ouders uit, een win win situatie.’
*Vanwege privacy is de naam van Evy gefingeerd.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: