Voorpagina Voorwoord Stichting Esdégé-Reigersdaal Wie is 1.Hoorn? Financiële regelingen bij laag inkomen Hulp bij rondkomen Bibliotheek Hoorn - Stichting Esdégé-Reigersdaal Opvoeden en opgroeien Stichting Netwerk Hoorn Omring - Vrijwilligerspunt Westfriesland Omring
in de gemeente Hoorn

‘Jij geeft de aanleiding tot lachen’

Van een gezellig potje Triominos tot een fietstocht naar het verleden. Riet en Harm, beiden 77 jaar, zijn voor de begeleiders van de dagbesteding bij Omring bekende gezichten. “Zelf de slingers ophangen? Dat doen we maar al te graag!”

Opgehaald en thuisgebracht

Elke week wordt Riet opgehaald en thuisgebracht door vrijwilligers van Omring. “Ik kom erg graag naar de dagbesteding”, vertelt ze. “Voor een spelletje of een ritje op de interactieve fiets, bijvoorbeeld. Net hoe ik mij voel en wat mijn lichaam aankan.” Riet heeft de ziekte van Parkinson, maar laat zich niet kisten. “Ik kan wel thuis zitten, maar je moet toch zelf dingen blijven ondernemen, weliswaar onder professionele begeleiding. En die krijg ik hier.”

Kijken naar wat wel kan

Harm woont in een aanleunwoning en wandelt regelmatig naar de dagbesteding. “Mijn schoondochter werkt hier en vertelde over de activiteiten bij Omring. Want hoewel ik alleen ben, blijf ik positief!” Riet valt in: “Je kan beter kijken naar wat je wél kan.” Of het gezellig is? Daar is geen twijfel over. “Ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Je hoort regelmatig dat ouderen zich eenzaam voelen, maar je doet er zelf aan mee door er niet op uit te gaan. Hier voel ik me écht welkom. Dagbesteding zorgt voor afleiding, en jij geeft de aanleiding tot lachen!”, zegt Riet vrolijk tegen Harm.

Wat kan dagbesteding voor u betekenen?

Een thuis bij Omring, waar ontmoeten en verbinden belangrijke uitgangspunten zijn. Voor iedereen die de dagen lang vindt duren, of mantelzorgers wat verlichting gunt, biedt Omring zinvolle dagbesteding. Binnen of buiten, in groepsvorm of individueel: elke activiteit staat onder goede begeleiding.

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar wat dagbesteding voor u kan betekenen? Ga naar www.omring.nl/dagbesteding voor meer informatie, of bel naar Omring via 088 – 206 82 06.

Irma leest voor aan Szymon

Vrijwilligers bieden hulp!

Het is nogal een dingetje voor ons nuchtere Westfriezen om hulp te vragen. Zelfs in buurten waar mensen elkaar kennen en vaak spreken, is hulp vragen lastig. Charlotte Uffelie van Vrijwilligerspunt Westfriesland: “Zelfs al de buren vragen de vuilnisbak aan de kant van de weg te zetten, is moeilijk. En dat is jammer, want behalve dat de bereidwilligheid om elkaar te helpen juist in de wijken groot is, zijn er vrijwilligers die de helpende hand willen bieden.”

Boodschapje

Mevrouw Kenter (85) durft wel hulp te vragen. “Ik ben blind aan een oog en slecht ter been. Ik kan zelf geen boodschappen meer doen. Ik heb contact opgenomen met Vrijwilligerspunt of er iemand is die mij kan helpen. En dat is gelukt! Nu doet vrijwilliger Siem elke vrijdagochtend mijn boodschapjes. Voor hem een kleine moeite, want hij moet zelf toch ook naar de supermarkt, maar voor mij een grote hulp. Ik ben zo blij met hem!”

Nederlandse taal

Ook als je hulp nodig hebt bij het verbeteren van de basisvaardigheden lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheden kun je bij Vrijwilligerspunt terecht. Of je nu anderstalig bent, of geboren en getogen in Nederland. Zo is Irma Klaver voorlezer van het project SamenVoorlezen van Taalhuis, onderdeel van Vrijwilligerspunt, en heeft twintig weken lang Szymon voorgelezen, om zo zijn taalvaardigheid te verbeteren. “Ook zijn moeder Anna luisterde mee. Szymon was nog maar 2,5 jaar toen we begonnen, maar in twintig weken is zijn Nederlands enorm vooruitgegaan! En, helemaal geweldig: het heeft Anna geïnspireerd om zich op te geven voor een taalmaatje, zodat ze nog sneller Nederlands leert naast haar normale Nederlandse les.”

Hulp nodig?

Iedereen die hulp nodig heeft kan een hulpvraag aanmelden bij Vrijwilligerspunt. Dat kun je zelf doen, maar natuurlijk ook via een vriend, familielid, buurman, of medewerker van een zorginstantie: [email protected] of bel 0229-21 64 99.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: