Voorpagina Voorwoord Stichting Esdégé-Reigersdaal Wie is 1.Hoorn? Financiële regelingen bij laag inkomen Hulp bij rondkomen Bibliotheek Hoorn - Stichting Esdégé-Reigersdaal Opvoeden en opgroeien Stichting Netwerk Hoorn Omring - Vrijwilligerspunt Westfriesland Omring
in de gemeente Hoorn

‘Computer en internet: handig, maar ook lastig’

Je kunt via de computer en op internet steeds meer regelen. Dat is handig, maar ook lastig als je hier geen of weinig ervaring mee hebt. Daar liep mevrouw De Boer ook tegenaan. ‘Ik wilde het niet meer aan mijn kinderen vragen, maar zelf leren hoe ik met mijn tablet moet omgaan. Tijdens de cursus Starten met de smartphone & tablet vertelt Mieke haar eigen ervaringen, twijfels en overwinningen en wijst ze je de weg op de tablet . Zo leerde ik makkelijk de basis. Nu kan ik het zelf!’

Met gratis cursussen, workshops en spreekuren over computers, smartphones en internet helpt de bibliotheek inwoners van Hoorn verder. Iedereen is welkom; je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Ook zijn er cursussen voor mensen die ervaring hebben met internet. Zodat iedereen kan profiteren van de digitalisering.

quote

‘Ik wist dat ik zorgtoeslag kon aanvragen, maar ik vond het echt heel moeilijk om dat via de computer te regelen. Je loopt zomaar vast bij al die belangrijke overheidsdingen die nu allemaal via de computer moeten. Was ik even blij met de tip van een vriendin. Die mijnheer bij de bibliotheek heeft mij goed geholpen.’

Niet iedereen kan zomaar een digitaal formulier invullen. Gelukkig zijn er specialisten die kunnen helpen bij het aanvragen van zorg en toeslagen, maar ook bij het invullen van formulieren, correspondentie met instanties, en bij belastingaangifte en DigiD. De bibliotheek helpt je graag of brengt je in contact met de juiste partij die hulp kan bieden.

Ga voor meer informatie naar www.bibliotheekhoorn.nl/digitaal.

10 jaar samen naar school-klassen in West-Friesland

Alle kinderen doen mee

Dill Druif, clustermanager bij Esdégé-Reigersdaal, stond aan de wieg van de allereerste samen naar school-klas in West-Friesland. “Kinderen met een beperking die meedoen met kinderen zonder beperking. Naar dezelfde school kunnen gaan als je broertje of zusje. Dat wilde ik ook!”, aldus Dill. Nu, tien jaar later, zijn er vier klassen bijgekomen en is een groot deel van de regio voorzien.

De allereerste samen naar school-klas werd in 2012 geopend op de Hieronymusschool in Wognum. Dill: “Toen deze klas was gerealiseerd, ging het balletje rollen. Niet veel later zijn we met klassen gestart op de Gideonschool in Bovenkarspel en op de Pancratiusschool in Oosterblokker.” De vierde klas, genaamd de Zeester, is in 2018 geopend op De Ichthus in Hoorn. “Ik was direct enthousiast over de samenwerking”, vertelt Lonneke Lamers, directeur van De Ichthus. “Voor onze kinderen horen de leerlingen van de Zeester er gewoon bij. Ook al maken sommigen meer herrie of rennen ze door de school.”

Aansluiten reguliere klas

Kinderen die in een samen naar school-klas zitten, gaan daar vijf dagen in de week heen. Daarnaast wordt per kind bekeken hoe vaak ze aan kunnen sluiten bij een reguliere klas. Dat verschilt van tien minuten per dag tot meerdere dagdelen in de week. Daarbij wordt het kind altijd begeleid door een vrijwilliger of stagiaire. Op De Ichthus zijn enkele leerlingen van de Zeester gekoppeld aan een leerling uit de bovenbouw. Lonneke: “Een maatje waarmee ze iets kunnen doen. Denk aan voorlezen of spelen met lego.”

Trots

De vijfde klas is onlangs geopend op het IKEC in Hoorn. Dill: “Ik zou heel graag een 12+ klas willen, dus daar ga ik mij komend jaar hard voor maken. Maar met vijf basisscholen hebben we een groot deel van regio West-Friesland voorzien. Daar ben ik echt trots op!”

Alle kinderen doen mee op basisschool De Ichthus in Hoorn.

Kijk voor meer informatie op www.esdege-reigersdaal.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: