Voorwoord Homestart Mantelzorg en Welzijn in Gorinchem Stichting Klussendienst Sociaal Team - Taalpunt Eenzaamheid met elkaar aanpakken Humanitas - Jongerenmaatjes Gorinchem Geldproblemen? Vraag hulp Philadelphia Wmo-loket Gorinchem ASVZ Avres - Stichting Klussendienst Avres Rivas - E-health Rivas Zorggroep Syndion - Poort6
in de gemeente Gorinchem 

Zorg en ondersteuning

Het kan zijn dat u op bepaalde gebieden vastloopt en ondersteuning nodig heeft. Denk hierbij aan ondersteuning op het gebied van opvoeding, mentale gezondheid, omgaan met lichamelijke beperkingen, het zoeken naar werk en inkomen of ondersteuning bij relatieproblemen. Het is helemaal niet gek of erg dat u hiervoor hulp nodig heeft. Er zijn veel andere inwoners die hier ook problemen mee kunnen hebben.

Waar kunt u terecht?

Als u ergens ondersteuning bij nodig heeft kunt u terecht bij het Sociaal Team in Gorinchem. Zij zijn er voor iedereen tussen 0 en 100+ jaar. Het Sociaal Team bestaat uit maatschappelijk werkers, cliëntondersteuners, jeugdprofessionals, ouderenadviseurs en schoolmaatschappelijk werkers. 

Ze bieden, in overleg met u, hulp en ondersteuning. Maar het Sociaal Team kan u, als dat nodig is, ook toeleiden naar een gespecialiseerde hulpverlenings­organisatie.

Het Sociaal Team helpt u graag op weg!


Meedoen met taal

In Gorinchem willen we dat iedereen mee kan doen. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen en schrijven, met rekenen of omgaan met de computer. Dit kan gevolgen hebben voor uw hele leven. U vindt bijvoorbeeld niet zo snel een baan of hebt problemen met geldzaken. U kunt wel lezen en schrijven, maar niet genoeg om helemaal mee te kunnen doen. In Gorinchem zijn er ruim 3.000 inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit betekent dat goed kunnen lezen, schrijven (en rekenen) een uitdaging is die vaak voorkomt. Als u dat ook zo ervaart, staat u dus echt niet alleen. En: in Gorinchem is er genoeg hulp!

Taalpunt

Bij het Taalpunt van de bibliotheek kunt u terecht met al uw vragen over taal.

De medewerker helpt om te kijken welk aanbod het beste bij u past. Bijvoorbeeld een taalcafé, taaloefengroep en/of een digitaal inlooppunt.

IVIO

Bij IVIO-opleidingen kunnen alle inwoners van Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden taalles volgen. IVIO biedt taallessen aan op uw niveau, bij u in de buurt en wanneer het u uitkomt. U leert de Nederlandse taal beter te begrijpen zodat dagelijkse dingen eenvoudiger worden. Zoals een gesprek met de dokter of het lezen én snappen van brieven van de belastingdienst.

U kunt u aanmelden bij [email protected] of door te bellen naar 0320 229 900.

Meer informatie?

Heeft u zelf moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, wilt u meer zelfvertrouwen krijgen door de taal beter te leren spreken? Of kent u iemand in uw omgeving die hier moeite mee heeft? Er zijn diverse (gratis) cursussen. U krijgt uitleg en advies welke cursus het beste bij u past. Kom gewoon eens langs of neem contact op. We helpen graag.

Taalpunt

Bibliotheek Gorinchem centrum: iedere woensdag van 10.00 uur – 12.00 uur.
Telefoon: 088 242 50 74
E-mail: taalpuntgorinchem@debibliotheekaanzet.nl 

Taalvrijwilliger worden?

Ook dit kan via het Taalpunt.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: