Voorwoord Homestart Mantelzorg en Welzijn in Gorinchem Stichting Klussendienst Sociaal Team - Taalpunt Eenzaamheid met elkaar aanpakken Humanitas - Jongerenmaatjes Gorinchem Geldproblemen? Vraag hulp Philadelphia Wmo-loket Gorinchem ASVZ Avres - Stichting Klussendienst Avres Rivas - E-health Rivas Zorggroep Syndion - Poort6
in de gemeente Gorinchem 

Eenzaamheid met elkaar aanpakken

Het gevoel van alleen zijn, herkennen we allemaal. Dat hoeft geen probleem te zijn. Wel als alleen zijn eenzaamheid wordt. Als u lang eenzaam bent, kan uw gezondheid daaronder gaan lijden. Denk aan het krijgen van depressies, lichamelijke klachten, slapeloosheid en/of verslaving. Daarom zet de gemeente Gorinchem zich samen met organisaties in voor het herkennen, het voorkomen en het tegengaan van eenzaamheid.

Eenzaamheid heeft geen leeftijd

Eenzaamheid is niet altijd te zien. Denk aan iemand met een drukke baan, die midden in het leven staat, maar wel alleen thuiskomt. Of iemand met 500 facebookvrienden, maar niemand heeft om te bellen. Veel mensen voelen zich eenzaam. Jong en oud, gezond en niet gezond, rijk en arm. Het komt voor in de hele samenleving. Hoe eerder we eenzaamheid herkennen, hoe meer we voor elkaar kunnen doen. Eenzaamheid kunt u bij uzelf of anderen herkennen aan verschillende signalen.

Eenzaamheid bespreekbaar maken

Op eenzaamheid rust een taboe. Het is echter niet iets om u voor te schamen. Er zijn veel mensen die hetzelfde voelen en het is niet erg om hulp te vragen. Laten we het taboe op eenzaamheid doorbreken! De overheid helpt bij het bespreekbaar maken van eenzaamheid, maar de hulp van inwoners is nog veel belangrijker. Want het gaat om oprechte aandacht die u krijgt van de buurman, de juf of de winkelier op de hoek. Ga daarom het gesprek aan met iemand. Dat kan best spannend zijn. De tips, te lezen in het kader, geven houvast om het gesprek over eenzaamheid met iemand aan te gaan. .

Activiteiten

Naast de signalen herkennen en het gesprek aangaan, worden er in de gemeente tal van activiteiten georganiseerd voor mensen die behoefte hebben aan contact. .

Signalen herkennen

  • Lichamelijke signalen als een verslechterde verzorging, hoofdpijn, gebrek aan eetlust of vermoeidheid.
  • Psychische signalen als een negatief zelfbeeld, gevoel van zinloosheid of verlies van vertrouwen in andere mensen.
  • Levensgebeurtenissen als het overlijden van een naaste, een scheiding, ziekte, baanverlies of financiële problemen.
  • Gedragsmatige signalen als mensen op afstand houden, claimgedrag, op zichzelf gericht zijn of verslaving.

www.samengorinchem.nl

Voor jong én oud! Denk aan buurthuisdialogen waarbij een gespreksleider de groep aanspoort om met elkaar op bepaalde onderwerpen dieper in te gaan. Daarnaast zijn er de koffie-inloopmomenten in de buurthuizen, er is een kunstdialoog; een kunstroute door stad, er zijn spellenmiddagen en allerlei creatieve activiteiten.

Voor de jeugd

Speciaal voor de jeugd is er The Mall. Een plek voor jongeren om gewoon langs te gaan, te chillen, te sporten of lekker te kletsen. Bij Centraal Punt laat Boukie de kinderen zelf aan de slag gaan. En daarnaast is er natuurlijk het aanbod van GorinchemBeweegt, voor sporters én niet-sporters.

Alle activiteiten hebben als doel contact en verbinding te maken. Een overzicht van wat er allemaal te doen is in de stad, staat op SamenGorinchem.

Tien tips voor een gesprek

Ook u kunt helpen om eenzaamheid aan te pakken. Start een gesprek. Dat kan spannend zijn. Daarom hier tien tips om u op weg te helpen.

  1. Neem de tijd voor een gesprek.
  2. Luister ook naar de gevoelens achter de feiten.
  3. Laat in uw lichaamstaal zien dat u luistert.
  4. Zorg dat wat u zegt overeenkomt met uw lichaamstaal.
  5. Weet dat het verhaal aan iemand kwijt kunnen al verlichtend kan zijn.
  6. Wees niet te veel bezig met het zoeken naar oplossingen.
  7. Geef nauwkeurig in eigen woorden weer wat de ander volgens u bedoelt, zonder oordeel.
  8. Vraag om verduidelijking als u niet snapt wat iemand bedoelt.
  9. Geef blijk van herkenning, maar betrek de aandacht op uzelf.
  10. Wees voorzichtig met het geven van advies.

www.gorinchem.nl/welzijnspunt

Kent u of bent u iemand, of zorgt u voor iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken bij het opbouwen of uitbreiden van zijn of haar sociale netwerk? In het project Netwerkversterking bieden netwerkcoaches op vrijwillige basis ondersteuning aan mensen die hun netwerk willen versterken.

Samen is de oplossing

Gorinchem wil eenzaamheid samen aanpakken. Het kan best spannend zijn om alleen naar een activiteit te gaan. Hoe meer inwoners hun hand uitsteken naar een ander om samen naar een activiteit te gaan, hoe beter we eenzaamheid kunnen aanpakken. En zeg nu zelf: samen is nog leuk ook!

Meer informatie?

Komt u er zelf niet uit en/of wilt u iemand doorverwijzen? Bel bij spoed altijd 112. Geen spoed? Met toestemming van de ander kunt u contact opnemen met Welzijnspunt van de gemeente Gorinchem.

Welzijnspunt Gorinchem
Telefoon: 0183 659 544
E-mail: [email protected]
Langskomen op het stadhuis kan op dinsdag en donderdag van 09.00 uur tot 12.00 uur.

Project Netwerkversterking
MeeVivenz
Esther Hobo
Telefoon: 0183 69 16 00

www.gorinchembeweegt.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: