Voorwoord Homestart Mantelzorg en Welzijn in Gorinchem Stichting Klussendienst Sociaal Team - Taalpunt Eenzaamheid met elkaar aanpakken Humanitas - Jongerenmaatjes Gorinchem Geldproblemen? Vraag hulp Philadelphia Wmo-loket Gorinchem ASVZ Avres - Stichting Klussendienst Avres Rivas - E-health Rivas Zorggroep Syndion - Poort6
in de gemeente Gorinchem 

Rozemarijn Cloosterman wijkverpleegkundige in Gorinchem Centrum

Heeft u ondersteuning of zorg thuis nodig?

Niets is fijner dan thuis te kunnen blijven wonen en de zorg en ondersteuning te krijgen die u (al dan niet tijdelijk) nodig heeft. Bijvoorbeeld als u ouder wordt, een beperking heeft, u zich zonder hulp van anderen niet helemaal zelf kunt redden of wanneer u op een wachtlijst voor een verpleeghuis staat.

Zorg zoals je dat iedereen gunt

“Ons team bestaat uit (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden, verzorgenden-plus en zorgassistenten. Samen zorgen we ervoor dat onze cliënten op een fijne én veilige manier thuis kunnen blijven wonen”, vertelt Rozemarijn Cloosterman, wijkverpleegkundige in Gorinchem Centrum. “Vanuit Rivas bieden we mensgerichte zorg. Iedere dag opnieuw kijken we wat onze cliënten nodig hebben en wensen. Zo bieden we basiszorg, maar ook gespecialiseerde zorg bij cliënten thuis. Zoals ondersteuning bij dementie, wondzorg, zorg na een beroerte of zorg in de laatste levensfase van mensen.”  

Stel samen met onze zorgverleners uw zorgpakket samen

De wijkverpleegkundige bespreekt met u wat u nog zelf kunt. En waar uw eventuele partner, familie of mantelzorgers kunnen helpen. Of het sociaal domein van de gemeente Gorinchem. De zorgverleners van Rivas Wijkverpleging bieden u de aanvullende zorg die u nodig heeft. Of zij leren u bepaalde handelingen, zoals het druppelen van ogen of het aan- en uittrekken van steunkousen. Ook kijken we waar we slimme thuiszorghulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld beeldzorg, in kunnen zetten om u meer regie en vrijheid te bieden.

Wilt u weten wat mogelijk is voor uw situatie?

Heeft u meer zorg nodig om veilig en zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen? Rivas biedt verschillende oplossingen die uw dagelijkse leven makkelijker maakt. Kijk op www.rivas.nl of bel de Rivas Zorglijn op 0900-8440 voor meer informatie.

Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts. 

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: