Voorpagina Voorwoord De Horst en Schakel SMWO SVRZ Vrijwilligerspunt Goes Zorggroep Ter Weel Mantelzorgpunt Goes Iriz Thuiszorg Sociaal juridische dienstverlening GR de Bevelanden - Zorggroep Ter Weel GR de Bevelanden Gors - Bibliotheek Oosterschelde Bibliotheek Oosterschelde Uitvaartzorg Tollenaar en De Keizer Uitvaartzorg Tollenaar & De Keizer Auris - E-health Auris
in de gemeente Goes

“Ik leerde dat ik een keuze heb door Hersenz”

Ellen Marinissen-Pols is getrouwd en moeder van twee zonen van 20 en 24 jaar. In juni 2018 werd er bij haar, op 47-jarige leeftijd, een hersentumor verwijderd. Voor buitenstaanders ziet Ellen er goed uit, er is niks aan haar te zien. Maar ze is erg prikkelgevoelig en chronisch moe.

“De operatie was zwaar en heeft een hele dag geduurd. Daarna kon ik alles weer. Door de medicatie voelde ik me verder ook wel oké. Ik dacht ‘alles lukt me wel’. Maar wat viel het tegen! Warmte, geluiden, alle prikkels kwamen keihard binnen, ook omdat ik net van de medicatie af was. Gelukkig kreeg ik een doorverwijzing naar Hersenz bij Gors en kon ik daar verder aan de slag.”

Inzichten en handvatten

“Bij Hersenz ging ik begrijpen wat overprikkeling inhoudt. Dat het niet alleen door drukte komt. Maar ook door licht, warmte, geluid, gevoel, geuren en zelfs de gedachten die je hebt. Hersenz leerde mij dat ik een keuze heb. ‘Nee’ zeggen tegen een ander is ‘ja’ zeggen tegen mezelf. Dat is helpend en daar hoef ik me niet schuldig over te voelen.” Omdat ook mijn man het prettig vond om ervaringen te delen met andere partners, heeft hij de partnermodule gevolgd.

Alle inzichten en handvatten die ik heb gekregen helpen me om in het dagelijks leven beter met mijn hersenletsel om te gaan. Dat is pure winst. Ik ben echt heel blij dat ik aan Hersenz heb deelgenomen.”

Meer informatie

Lees haar volledige verhaal op www.gors.nl/ellen

In de bibliotheek beter worden met taal

Niet goed kunnen lezen en schrijven kan grote gevolgen hebben. Voor iemands financiën bijvoorbeeld of de onderwijskansen van hun kinderen. Om laaggeletterdheid aan te pakken, werkt de bibliotheek samen met onder andere de gemeente en de Welzijnsinstellingen. Dit komt samen in het (Digi)Taalhuis, waar iedereen terecht kan om te oefenen met de Nederlandse taal. Monique van Kol van de bibliotheek Oosterschelde vertelt meer.

Taalactiviteiten

Het (Digi)Taalhuis is een netwerk met een breed aanbod van taalactiviteiten. Binnen dat netwerk is een (Digi)Taalhuisloket in de Bibliotheek. Een medewerker bekijkt wat de behoefte is en welke activiteit het beste past. De meeste activiteiten zijn gratis en je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Dit kan het Taalcafé zijn of een-op-een taalles met een vrijwilliger. “Anders dan wat de meeste mensen denken, is de grootste groep laaggeletterden mensen die Nederlands als moedertaal hebben. Vaak schamen ze zich, waardoor ze geen hulp durven zoeken. De bibliotheek is juist een toegankelijke plek, waar mensen op een laagdrempelige manier zichzelf verder kunnen ontwikkelen”, vertelt Monique.

Het Informatiepunt Digitale Overheid

Het Informatiepunt Digitale Overheid maakt ook deel uit van het (Digi)Taalhuis. Tijdens dit spreekuur kunnen mensen terecht met hun vragen over online overheidszaken. Hiervoor is geen afspraak nodig. “Veel overheidszaken moet je nu online regelen. Dat kan ingewikkeld zijn, ook als je niet laaggeletterd bent. Bij het Informatiepunt Digitale Overheid krijgen mensen gratis advies om zelf hun DigiD aan te kunnen vragen bijvoorbeeld”, aldus Monique.

Adres en openingstijden

(Digi)Taalhuis

Bibliotheek Goes
Kolveniershof 106
4461 DB Goes
(0113) 213 620

Spreekuren

Dinsdag en donderdag
13.30 - 15.30 uur

Informatiepunt Digitale Overheid

Bibiliotheek Goes ■ Elke vrijdag ■ 10:00 - 12:00 uur

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: