Voorpagina Voorwoord De Horst en Schakel SMWO SVRZ Vrijwilligerspunt Goes Zorggroep Ter Weel Mantelzorgpunt Goes Iriz Thuiszorg Sociaal juridische dienstverlening GR de Bevelanden - Zorggroep Ter Weel GR de Bevelanden Gors - Bibliotheek Oosterschelde Bibliotheek Oosterschelde Uitvaartzorg Tollenaar en De Keizer Uitvaartzorg Tollenaar & De Keizer Auris - E-health Auris
in de gemeente Goes

“Er is toch niks mis met mijn kind”, dacht ik lang

“Thom (3 jaar) is een enthousiast en lief kind. Rond zijn tweede verjaardag zei Thom woordjes als papa, mama, oma en opa. Toen stopte hij opeens met praten. Wij dachten dat het de nasleep was van een heftige oorontsteking, de vierde op rij. De huisarts verwees ons naar de KNO-arts. Die vond geen afwijking en verwees ons door naar het Auris Audiologisch Centrum. Uit de testen bleek dat onze zoon een taalontwikkelingsstoornis heeft.” 

Moeite met etiket  

“Er is toch niks mis met mijn kind”, dacht ik lang. “Ik vond het moeilijk te accepteren dat Thom een taalontwikkelingsstoornis heeft. Je wilt liever geen etiket op je kind plakken. Ondertussen kreeg Thom logopedie en oefende ik zelf ook met hem. We schreven Thom in voor de Auris Behandelgroep op advies van de logopedist van het Auris Audiologisch Centrum. Daar kon hij na een half jaar terecht. Gelukkig voelde het meteen goed toen onze zoon naar de behandelgroep ging. Thom vindt het er heerlijk en heeft in korte tijd zoveel geleerd!”  

Meer lol in taal

 “Hij zegt woorden na, benoemt dingen en maakt zinnetjes. En hij zegt weer mama tegen me! Je ziet dat Thom meer interesse en lol krijgt in taal. Ook is hij nu minder gefrustreerd, omdat hij zich beter kan uitdrukken. Binnenkort wordt hij vier jaar. Wij hopen dat hij naar dezelfde basisschool kan als zijn broer en zus. We hebben goede hoop dat het gaat lukken met extra begeleiding vanuit Auris. Uiteindelijk kiezen we met elkaar wat het beste is voor Thom.”

Kijk voor meer informatie op www.auris.nl.



Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten.

Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: