Voorpagina Voorwoord De Horst en Schakel SMWO SVRZ Vrijwilligerspunt Goes Zorggroep Ter Weel Mantelzorgpunt Goes Iriz Thuiszorg Sociaal juridische dienstverlening GR de Bevelanden - Zorggroep Ter Weel GR de Bevelanden Gors - Bibliotheek Oosterschelde Bibliotheek Oosterschelde Uitvaartzorg Tollenaar en De Keizer Uitvaartzorg Tollenaar & De Keizer Auris - E-health Auris
in de gemeente Goes

Als iedere vrijwilliger een ster kreeg, werd het nooit meer donker!

Vrijwilligerswerk doet er toe, voor een ander maar ook voor uzelf. U doet bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, omdat u gestopt bent met werken, tussen twee banen zit of omdat u gewoon graag iets voor een ander doet. Om welke reden u het ook doet: u wordt er altijd beter van! U doet nieuwe ervaringen op, legt nieuwe contacten, ontwikkelt persoonlijke kwaliteiten, ontdekt uw talenten en betekent iets voor een ander. Bovendien is het een mooie aanvulling op uw CV.

Olda Baarends vertelt over haar werk als vrijwilliger bij de Ruilwinkel van SMWO in Goes.

“Ik was er niet aan toe om achter de geraniums te gaan zitten!”, vertelt Olda. “Na jaren werken ging ik met pensioen. Ik ben mijn hele leven altijd erg bezig geweest. Na mijn pensioen zag ik het dan ook niet zitten om niets meer te doen, terwijl ik het gevoel had nog zoveel te kunnen. Ik ben meteen aan de slag gegaan bij de Ruilwinkel. Wat ik leuk vind aan de Ruilwinkel zijn vooral de onverwachte mooie momenten die ik er beleef.”

“Laatst zat ik even buiten met een vaste klant, die zijn hart bij mij luchtte, zijn moeder was onlangs overleden. Ik heb toen naar hem geluisterd. Aan het einde bedankte hij mij ervoor. Dit raakte mij erg en ik besefte toen dat de Ruilwinkel echt meer is dan alleen een winkel. Ik ontmoet hier ook veel mensen uit andere culturen. Ik heb gesprekken met mensen die van over heel de wereld komen: Zuid-Afrika, Irak, India, Soedan, China, Engeland en ga zo maar door. Ik leer hierdoor veel over verschillende culturen. Mensen kunnen soms snel oordelen, maar als je meer over anderen weet, krijg je er meer begrip voor. Wat ik ook mooi vind om te zien, is hoe mensen hier hun sociale contacten hebben. Zo kwamen er laatst vier vriendinnen die af hadden gesproken om gezamenlijk naar de Ruilwinkel te gaan. Ze hebben dan veel lol en zien het echt als een dagje uit. Daar kan ik vrolijk van worden. Ook komt er een bezoekster die om de paar weken alle opgehaalde spullen weer komt inruilen, maar dan voor een andere kleur! Zo heeft ze om de paar weken weer een heel ander interieur!

Omdat het geen geld kost, kan ze dit ook gewoon doen en er plezier aan beleven, wat anders waarschijnlijk niet had gekund. Onderling met de vrijwilligers hebben we ook veel lol. Er gebeuren soms gekke dingen, zoals iemand die met een rare badmuts rond gaat lopen, of naar de radio vliegt om keihard een leuk liedje aan te zetten. Zo zie je, elke keer gebeurt hier in de winkel wel wat, we maken er wat moois van met z’n allen!”

Het concept van de Ruilwinkel is simpel. Je brengt spullen die je niet meer gebruikt, daar krijg je punten voor en vervolgens kun je met die punten spullen kopen in de Ruilwinkel. Er komt dus geen geld aan te pas. Meer informatie over de Ruilwinkel in Goes is te vinden via www.ruilwinkelgoes.nl.

“Ook vrijwilliger worden?

Kijk eens op www.vrijwilligers­puntgoes.nl

Vrijwilligerspunt Goes brengt niet alleen vraag en aanbod van een variatie aan vrijwilligerswerk in de gemeente Goes bij elkaar, maar biedt ook op allerlei manieren ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van deskundigheidsbevordering voor organisaties die met vrijwilligers werken. De medewerkers van Vrijwilligerspunt Goes bieden deskundige begeleiding, maar ook trainingen en bijeenkomsten.

Neem contact op met het Vrijwilligerspunt of bel met SMWO via (0113) 277 111.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: