Voorpagina Eindhoven Voorwoord De Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven SeniorenPunt Maatje 040 past ons allemaal Bibliotheek Eindhoven De Bibliotheek Werkplaats Financiën Een dag uit het leven van Dommel Uitvaarten - Steunpunt Mantelzorg Verlicht SWZ Zorg - Ervaring die staat SWZ Zorg Wonen en zorg voor senioren goed geregeld! Apetito Eindhoven Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Het Venster Woon Begeleiding Het Venster
in de gemeente Eindhoven

VERDER MET HERSENLETSEL

Een zinvolle daginvulling, creatief bezig zijn, leren en werken op het niveau dat bij jou past, je partner ontlasten. Mensen met hersenletsel noemen allerlei redenen waarom ze een activiteitencentrum bezoeken of aangepast werk zoeken.

Activiteitencentrum Eindhoven

Het leven van José zag er voor haar twintigste uit zoals dat van veel jonge mensen. Doordeweeks werkte ze, in het weekend ging ze stappen. Toen kreeg ze een hersenbloeding. José raakte daardoor halfzijdig verlamd en praat moeilijk. Mensen zoals José, die getroffen worden door hersenletsel, raken in één klap veel kwijt. Wonen, werken, gezinsleven, vrijetijd: niets is meer vanzelfsprekend. Als werken niet meer lukt, dan is zinvol bezig zijn op een andere manier heel belangrijk.

Die mogelijkheid biedt het activiteitencentrum van SWZ zorg in Eindhoven. Je kunt er creatief of arbeidsmatig bezig zijn, bewegen, vaardigheden leren en trainingen volgen. José is er blij mee. Ze helpt in de keuken, doet aan sport en volgt geheugentraining. “Ik leer hier dingen die ik thuis weer uitprobeer.”

Ambitie

Voor veel mensen met hersenletsel is een betaalde baan niet meer haalbaar. “Toch willen velen nog werken,” vertelt Claire Swieringa. Als trajectbegeleider van Ambitie, onderdeel van SWZ zorg, kijkt ze samen met de cliënt naar wat iemand wél kan. “De één kan aan de slag als vrijwilliger, een ander staat in een lunchroom of winkel. Ook kunnen we meekijken op de werkvloer als iemand na hersenletsel terugkeert naar zijn oude, vertrouwde werkplek.”

Bart is een van de mensen die door Ambitie begeleid is naar werk. De voormalige projectleider van Philips liep hersenletsel op door een verkeersongeluk. Nu werkt hij als vrijwilliger enkele dagdelen bij het Heempark in Eindhoven. Dat doet hem goed: “Ik kom weer onder de mensen en heb weer collega’s.”

Meer informatie?

Kijk op www.swzzorg.nl of bel naar tel. 088-799 82 22 of mail naar [email protected].

Iedereen doet ertoe!

Sinds een tijdje heeft Eindhoven zijn eigen plek voor dagbesteding in de Stadsateliers van Stichting Ervaring die Staat. Iedereen in de stad die toe is aan iets nieuws, een steuntje in de rug kan gebruiken of op zoek is naar nieuwe contacten, is welkom. In de ambachtelijke ateliers kunnen mensen hun unieke talenten ontdekken en verder ontwikkelen, en belangrijk, hun verhaal delen in een prettige en gezellige omgeving.

Nowelle Haan, teamleider dagbesteding: ”In onze ateliers kun je kaarsen maken in alle vormen en kleuren. Je kunt met hout, mozaïek en keramiek werken, schilderen en werken met stoffen en glas-in-lood. In de fietsenwerkplaats kun je helpen om fietsen te onderhouden en te repareren. En heb je zelf een creatief talent, dan leren we ook heel graag van jou!”

De gemeente subsidieert dit initiatief, waardoor mensen zonder indicatie hier naartoe kunnen komen. Zij kunnen kijken of zij zich thuisvoelen, ze kunnen mee-eten en creatief of technisch bezig zijn. Zij hebben gezelschap als zij dat willen, maar er zijn ook plekjes waar zij alleen kunnen zijn.

Nowelle: “De spullen die we maken in de verschillende ateliers worden ook verkocht, op markten bijvoorbeeld. Op dit moment worden er weer veel kaarsen gemaakt, want Kerstmis komt eraan. Je ziet dat het wat doet met de mensen als hun werk verkocht wordt. Het geeft weer een stukje zin aan hun leven. Dat gevoel van ik dóe ertoe!”

Meer informatie?

Ervaring die Staat - openingstijden:
Dagelijks van 8.30 tot 16.30 uur. Vrijdag tot 12.30 uur.
Volg ons op Facebook (voor een actueel overzicht van activiteiten)
Je vindt ons aan de Kanaaldijk Noord 15E, Eindhoven.
www.ervaringdiestaat.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: