Voorpagina Eindhoven Voorwoord De Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven SeniorenPunt Maatje 040 past ons allemaal Bibliotheek Eindhoven De Bibliotheek Werkplaats Financiën Een dag uit het leven van Dommel Uitvaarten - Steunpunt Mantelzorg Verlicht SWZ Zorg - Ervaring die staat SWZ Zorg Wonen en zorg voor senioren goed geregeld! Apetito Eindhoven Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Het Venster Woon Begeleiding Het Venster
in de gemeente Eindhoven

Maatje 040 past ons allemaal

Vrijwilligerswerk voor en door Eindhovenaren. Dat is in het kort Maatje040 van de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven. Maatjes ondersteunen en begeleiden een inwoner voor een wat langere tijd op regelmatige tijdstippen. Heb jij behoefte aan tijdelijke hulp en ondersteuning, of wil jij juist iemand helpen? Dan is één van onze Maatjesprojecten wellicht iets voor jou!

Mensen hebben verschillende vragen, maatjes zijn er in verschillende soorten, de Maatje040-projecten dus ook. Maar bij alle projecten gaat het om persoonlijk contact, om extra aandacht, ondersteuning of begeleiding voor iemand die dat nodig heeft.

Zo zijn er Maatjes voor ondersteuning, bijvoorbeeld als het gaat om AdministratieMaatjes, GezelschapMaatjes, Praktische Maatjes, voor hulp bij klusjes in huis en vervoer, BoodschappenMaatjes of hulp bij taal, rekenen en digitale vaardigheden door de TaalMaatjes.

Anderen richten zich meer op begeleiding, bijvoorbeeld onze DementieMaatjes, BuddyMaatjes of onze CoachMaatjes voor mensen met psychosociale problemen

Er zijn zelfs Vrij&VerderMaatjes; zij helpen degenen met een justitieel verleden met hun laatste stap terug in de maatschappij. Kortom, altijd een passende match.Al onze projecten staan op de website Maatje040.nl en natuurlijk kun je ook mailen naar [email protected] en bellen naar 040 - 244 76 69.

Maat(jes)werk

Wat heel kenmerkend is voor veel hulpvragers in onze Maatjes projecten is dat ze een heel klein netwerk hebben en zeggen eenzaam te zijn. Ze hebben vaak alleen een netwerk van hulpverleners om zich heen, die rapporten moeten schrijven, beperkte tijd hebben en verantwoording moeten afleggen.

Een Maatje voegt dan iets heel anders toe. Een Maatje is dan diegene die tijd heeft, die er alleen voor de hulpvrager is.

Soms heeft een Maatje ook een gedeelde ervaring met een hulpvrager dan snijdt het mes aan twee kanten. Zo is er een Arabisch sprekend Maatje gematcht aan een Arabische sprekende hulpvrager die in een kliniek verblijft en daar niemand heeft waarmee hij in zijn moedertaal, de taal waarin je vaak het beste je emoties kan uiten, kan spreken. De begeleiding in de kliniek kwam daardoor ook meer te weten over de hulpvrager. Het geeft veel voldoening om te zien dat zowel de hulpvrager als het Maatje meer dan alleen plezier halen uit het contact.

Maatjes

Maatje Janneke: Janneke is al negen jaar AdministatieMaatje. Ze is opgeleid tot budget coach en professional organizer. Ze meldde zich aan toen ze constateerde dat de mensen die het hardst hulp nodig hebben het meestal niet kunnen betalen. “Dit is wat ik het liefst doe. Ik vind het belangrijk dat ik voor kwetsbare mensen het verschil kan maken. Niet alleen met wat je voor ze doet, waar je ze mee helpt, het gaat vooral ook om de morele steun: er is iemand die naast je staat en je helpt. Dat is heel belangrijk.”

Maatje Guido: Guido is al ruim 2 jaar AdministratieMaatje. In zijn werkzame leven is hij HR-manager. In die functie werd hij geconfronteerd met werknemers met financiële problemen. “Dat interesseerde me. Ik heb overigens ook budget coaching gedaan, maar dan voor werkgevers. Vanuit mijn maatschappelijke betrokkenheid ben ik vrijwilliger geworden. Vooral financieel-administratief kun je vaak dankbaar helpen.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: