Voorpagina Eindhoven Voorwoord De Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven SeniorenPunt Maatje 040 past ons allemaal Bibliotheek Eindhoven De Bibliotheek Werkplaats Financiën Een dag uit het leven van Dommel Uitvaarten - Steunpunt Mantelzorg Verlicht SWZ Zorg - Ervaring die staat SWZ Zorg Wonen en zorg voor senioren goed geregeld! Apetito Eindhoven Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Het Venster Woon Begeleiding Het Venster
in de gemeente Eindhoven

“Ik kan het nu zelf”

Vergroot je vertrouwen in computers en internet

Veel dingen die je vroeger regelde door langs te gaan of te bellen, gaan nu via de computer en internet. Handig wanneer je precies weet hoe het werkt. Maar lastig en soms ook spannend wanneer je niet vertrouwd bent met de digitale wereld. Of als je nieuw in Nederland bent en niet precies weet hoe het werkt. De bibliotheek helpt je graag op weg! Bijvoorbeeld met het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).

Zorgtoeslag aanvragen, werk zoeken, een woning zoeken, een rijbewijs verlengen, een zorgapp gebruiken of een afspraak maken bij de gemeente. Dit zijn maar een paar voorbeelden van zaken die via de computer geregeld moeten worden. En waarvoor je een DigiD aangevraagd moet hebben. Bij het IDO luisteren ze naar je vraag en denken ze met je mee. Je krijgt direct informatie waarmee je verder kunt.

Ineke Hurkmans zet zich in om van het IDO een bekende plek te maken, waar iedereen eenvoudig terecht kan. Dit doet ze bijvoorbeeld door het IDO naar de mensen toe te brengen. Zo kunnen organisaties die in de stad met mensen werken het IDO boeken, waarna vrijwilligers ter plekke komen helpen. Hurkmans: “Het IDO is het laatste kastje naar de laatste muur. Iemand zien, horen en erkennen in haar of zijn uitdaging is de eerste stap, dat doen we bij het IDO.”

Het IDO helpt je op weg om dingen zelf te regelen. “Een mevrouw kwam langs en had behoorlijk lang gewacht met het vragen om hulp met haar DigiD”, vertelt Hurkmans. “Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan en kwam op het IDO-spreekuur. Het werd vrij snel duidelijk wat ze kon doen. Het fijnste vond ze het compliment van de IDO medewerker die zei: ‘Wat goed dat u gekomen bent, dat is echt geweldig!’

Het Informatiepunt Digitale Overheid is op meerdere locaties

In de bibliotheek in De Witte Dame kun je elke dag terecht met vragen voor IDO. In Gestel is een IDO bij Ontmoet & Groetpleyn Gestel, Gagelboschplein 1. Deze is iedere maandag tussen 10.00 en 12.00 uur open. Ook is er eentje bij Ontmoet & Groet Gestel, Jongemastate 71a, iedere vrijdag tussen 13.30 en 15.00 uur. In Vaartbroek is het IDO iedere dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Ontmoetingscentrum Dommelbeemd BIEB, Tarwelaan 56.

Iedereen is welkom, ook zonder afspraak. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek en de hulp is gratis. Wil je als organisator van een initiatief in gesprek over het boeken van de Mobiele IDO Service? Mail dan naar [email protected]. Dan komen we op de afgesproken tijd naar jullie toe.

Meer weten?

De bibliotheek is telefonisch bereikbaar op maandag - vrijdag tot 17.00 uur en op zaterdag tot 16.00 uur op telefoonnummer 040 260 42 60. Of kom langs in De Witte Dame, Emmasingel 22. De medewerkers zijn tot 17.00 uur aanwezig en informeren je graag over het Informatiepunt Digitale Overheid, en andere diensten van de bibliotheek zoals het DigiCafé, Digisterker, Taalcafé of de computercursus Klik&Tik.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: