Voorpagina Eindhoven Voorwoord De Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven SeniorenPunt Maatje 040 past ons allemaal Bibliotheek Eindhoven De Bibliotheek Werkplaats Financiën Een dag uit het leven van Dommel Uitvaarten - Steunpunt Mantelzorg Verlicht SWZ Zorg - Ervaring die staat SWZ Zorg Wonen en zorg voor senioren goed geregeld! Apetito Eindhoven Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Het Venster Woon Begeleiding Het Venster
in de gemeente Eindhoven

Team Steunpunt Mantelzorg Verlicht © Jos Lammers

Verder dan de gebruikelijke zorg

In Eindhoven zijn volgens een schatting van MantelzorgNL jaarlijks 71.000 mantelzorgers actief. 12.000 mantelzorgers geven langdurig en intensief zorg en ruim de helft van hen (6.500) is zwaar belast.

Mantelzorg

Mantelzorg is zorg die gegeven wordt aan een hulpbehoevende, door iemand uit de eigen sociale omgeving. Dit kan een partner zijn, een kind, ouder of vriend. Mantelzorg gaat verder dan de ‘gebruikelijke zorg’ voor elkaar. Een mantelzorger neemt taken/handelingen over die de naaste niet (meer) zelf kan. Mantelzorg wordt vaak als vanzelfsprekend gezien, maar als de zorg ingrijpender of langduriger blijkt te zijn kan mantelzorg een zware last worden.

Steunpunt

In Eindhoven kunnen mantelzorgers met al hun vragen terecht bij Steunpunt Mantelzorg Verlicht. Dit kan telefonisch maar je kunt ook een afspraak maken met één van de mantelzorgconsulenten. Je kunt zonder indicatie en kosteloos bij het steunpunt terecht. Naast individuele ondersteuning worden ook veel ondersteuningsgroepen, informatiebijeenkomsten en workshops georganiseerd. Behalve mantelzorgers zelf kunnen ook professionals bij ons terecht. We bieden informatie en handvatten om samen vragen en dilemma’s in beeld te brengen en te zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. Met als doel mantelzorgers te versterken en overbelasting te voorkomen.

Zilveren jubileum

Het Steunpunt Mantelzorg Verlicht bestaat dit jaar 25 jaar. Op vrijdag 10 november tijdens de Landelijke Dag van de Mantelzorg willen we graag het zilveren jubileum met zoveel mogelijk Eindhovense mantelzorgers vieren tijdens een etentje in het stadhuis.

Meer informatie?

Wil je meer weten over mantelzorg kijk eens op de website www.mantelzorgverlicht.nl of neem contact via 088 – 003 1288 of [email protected].

Uitvaartverzorging met Hart en Ziel

Dit is niet zo maar een mooie uitspraak. Vanuit de behoefte om écht iets voor mensen te kunnen betekenen én omdat ik het idee had dat er heel wat te verbeteren viel, ben ik met mijn vrouw in 2008 een eigen uitvaartonderneming begonnen. Prachtig gelegen tegenover een park en goed bereikbaar vanuit alle richtingen. Waar mensen samen komen om afscheid te nemen.

Iedereen die binnenkomt voelt zich vrijwel meteen op zijn gemak door de huiselijke en warme sfeer. De ongedwongen sfeer zorgt voor mooie herinneringen. Natuurlijk is er altijd het verdriet om het gemis, maar door de intieme en warme omgeving kijkt men later met een goed gevoel terug op het afscheid.

Meer tussen Hemel en aarde?

Jeanette geloofde er niet in. Als je dood bent, is het afgelopen, klaar. En toen ‘haar Henk’ na meer dan 60 jaar samen, overleed, nam ze zich voor om zich sterk te houden en gewoon in haar eentje door te gaan. Een paar weken na de uitvaart bezocht ik haar weer om bij te praten en schrok hoe hard ze achteruit was gegaan. Ze miste Henk zo ontzettend. Zonder Henk was ze het plezier in het leven kwijt. We bespraken haar eigen uitvaartwensen en terloops vroeg ik: ‘En wat als Henk nu eens op je zit te wachten daar boven?’. Ze was resoluut. Er was niks na de dood. Ik moest er een beetje om lachen en daagde haar uit: als je eenmaal daarboven bent - en er is wel iets - dan moet je me toch maar eens een seintje geven!

Nog geen maand later overleed ook Jeanette. Op kantoor stak ik een kaarsje aan voor haar en wenste haar in mijn hoofd een goede reis. Spontaan ging de radio aan…

Meer informatie?

Peter Verheijen
Dommel uitvaarten
Tel. 040 - 202 98 15
[email protected]
www.dommel-uitvaarten.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: