Voorpagina Voorwoord De Schakels Begeleid Wonen en Ambulante Hulpverlening Maatschappelijk werk - Sociale Kaart Ede Regelingen voor lage inkomens - Geldzorgen? Wees er op tijd bij Schuldhulpmaatje Ede Eleos Malkander - Cultura Malkander Goed gevoed, of ondervoed? 's Heeren Loo Cultura Stadspoort - Buurthuizen Cultura Mantelzorgers - Langer thuis blijven wonen Vilente Maanderzand - Schuldhulpmaatje Het Maanderzand Vilente - RIBW Arnhem & Veluwe Vallei RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Eefke Thuishulp - Stimenz Eefke Thuishulp Opella - Eleos Opella
in de gemeente EDE

Regelingen voor lage inkomens

Rondkomen met een laag inkomen is niet makkelijk. School, sporten of een dagje uit is al snel te duur. Als u een laag inkomen heeft, kunnen wij u helpen. We lichten graag een aantal regelingen voor u uit.

Waar heb ik recht op?

Is uw inkomen minder dan 130 procent van de bijstandsnorm? En heeft u weinig vermogen? Dan zijn er aanvullende inkomensregelingen voor u. Zo kan een echtpaar met een inkomen onder de €2.146 en een beperkt vermogen deze regelingen aanvragen. Voor een alleenstaande (ouder) is dit bedrag €1.503. Kijk op www.ede.nl/berekenuwrecht welke regelingen u kunt aanvragen.

Collectieve zorgverzekering

U kunt via de gemeente de collectieve zorgverzekering GarantVerzorgd van Menzis afsluiten.

Hiermee krijgt u korting op de aanvullende verzekering. Ook krijgt u een ruime dekking met extra vergoedingen. Kijk op www.ede.nl/menzis voor meer informatie.

Regelingen voor sport, cultuur en recreatie

Eén van deze regelingen is een tegoed van € 220 voor sport, cultuur en recreatie. Het tegoed kunt u besteden in de webshop via www.ededoetmee.nl. U kunt in 2024 nieuw tegoed aanvragen. Ook hebben we regelingen voor diplomazwemmen of het basis- en voortgezet onderwijs. Kijk op www.ede.nl/regelingenkinderen voor meer informatie.

Hulp bij digitaal aanvragen

Heeft u hulp nodig bij het digitaal aanvragen van gemeentelijke regelingen? Ga dan op vrijdagochtend naar loket DigiHulp op het Werkplein, Raadhuisplein 1, Ede. Heeft u hulp nodig met het digitaal regelen van zaken? Ga dan naar het inloopspreekuur van HipHelpt. Het spreekuur is elke dinsdag en donderdag van 10:00 tot 12:00 uur aan de Posthoornstraat 8 in Ede.


Geldzorgen? Wees er op tijd bij

Geldzorgen kunnen plotseling ontstaan, bijvoorbeeld na een ontslag of door hoge energieprijzen. Lukt het u niet om op tijd uw rekeningen te betalen? De gemeente kan u helpen bij het vinden van een oplossing.

Bij Herman* stapelden de rekeningen zich op na een onverwachts ontslag. “Jarenlang werkten mijn vrouw en ik allebei en konden we onze vaste lasten prima opbrengen. Plotseling werd ik ontslagen omdat er te weinig werk was. Het voelde alsof de grond onder mijn voeten wegzakte.” Binnen een paar maanden bouwden Herman en zijn vrouw een flinke schuld op.

Samen zoeken naar een oplossing

Energie- of waterleveranciers, zorgverzekeraars en woningcorporaties herinneren u eerst zelf aan onbetaalde rekeningen. Als een rekening daarna nog niet betaald wordt, melden zij dat bij de gemeente Ede. Ons Team Op Tijd Erbij stuurt u vervolgens een brief. Daarin staat hoe we samen kunnen zoeken naar een oplossing, zodat u meer grip krijgt op uw geldzaken.

Schuldhulp

Herman kreeg de brief van Team Op Tijd Erbij en nam toen contact op. “Ik las iets over schulddienstverlening. Eerst dacht ik: dat is niks voor mij, ik kan het allemaal toch zeker zelf wel oplossen? Maar een maand later heb ik toch gebeld.”

Herman en zijn vrouw kwamen in aanmerking voor een schuldtraject. “Zo’n schuldtraject valt niet mee. Maar soms kom je er gewoon zelf niet uit en moet je hulp accepteren.”

Vraag hulp

Heeft u geldzorgen en komt u er zelf niet uit? Kijk eens op www.ede.nl/schuldenvoorkomen. Of kijk op www.ede.nl/animatiesoverschulden
Hier kunt u filmpjes bekijken over dit onderwerp. Natuurlijk mag u ook altijd contact opnemen met de gemeente door te bellen naar 14 0318. We kijken dan samen wat we voor u kunnen betekenen.

*De naam van Herman is verzonnen.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: