Voorpagina Voorwoord De Schakels Begeleid Wonen en Ambulante Hulpverlening Maatschappelijk werk - Sociale Kaart Ede Regelingen voor lage inkomens - Geldzorgen? Wees er op tijd bij Schuldhulpmaatje Ede Eleos Malkander - Cultura Malkander Goed gevoed, of ondervoed? 's Heeren Loo Cultura Stadspoort - Buurthuizen Cultura Mantelzorgers - Langer thuis blijven wonen Vilente Maanderzand - Schuldhulpmaatje Het Maanderzand Vilente - RIBW Arnhem & Veluwe Vallei RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Eefke Thuishulp - Stimenz Eefke Thuishulp Opella - Eleos Opella
in de gemeente EDE

Mantelzorgers verdienen waardering en ondersteuning

Mantelzorg is alle zorg die u geeft aan uw naaste of dierbare, omdat diegene uw hulp nodig heeft. Hiervoor krijgt u niet betaald en u doet het vaak vanzelfsprekend. Verschillende organisaties in de gemeente Ede bieden u als mantelzorger ondersteuning.

Mantelzorgondersteuning

Bij Malkander kunt u als mantelzorger terecht voor een luisterend oor, informatie en advies. Ook kunt u praten met een coach, cursussen volgen of andere mantelzorgers ontmoeten. Meer informatie over de mantelzorgondersteuning van Malkander vindt u op www.malkander-ede.nl (onder het kopje ‘Mantelzorg’). Bent u mantelzorger van iemand met psychische klachten? Pro Persona Connect biedt regelmatig cursussen aan en geeft informatie en advies. Meer informatie hierover vindt u op de website www.propersonaconnect.nl/preventie

Jonge mantelzorgers

Met het programma JMZ Go! biedt Malkander ook ondersteuning aan jonge mantelzorgers. Dat zijn kinderen en jongeren die een gezinslid hebben met bijvoorbeeld een langdurige ziekte, een verslaving of psychische kwetsbaarheid of beperking. Hierdoor hebben zij thuis vaak extra (zorg)taken. Jonge mantelzorgers kunnen bij JMZ Go! terecht voor een luisterend oor, een goed gesprek en leuke activiteiten. Meer informatie voor jonge mantelzorgers vindt u op www.malkander-ede.nl (onder het kopje ‘Mantelzorg’).

Eenvoudig ondersteuning vinden met de Mantelzorggids

Als mantelzorger komt er veel op u af. Het kan best ingewikkeld zijn om een beeld te krijgen van alle regelingen, hulp en ondersteunende diensten die er zijn. Om al het aanbod in Ede zo toegankelijk en overzichtelijk mogelijk te maken, is de MantelzorgGids ontwikkeld. U vindt deze op de website www.malkander-ede.nl (onder het kopje ‘Mantelzorg’).

Mantelzorgwaardering

Wij ondersteunen en waarderen mantelzorgers in de gemeente Ede. Daarom geven we een geldbedrag van honderd euro aan mantelzorgers die daarvoor in aanmerking komen. De mantelzorgwaardering is nu ook voor jonge mantelzorgers (vanaf 12 jaar) aan te vragen. U mag als zorgvrager voor maximaal twee mantelzorgers een waardering aanvragen. Dit kan tot en met 31 december 2023.
Kijk voor meer informatie op www.ede.nl/mantelzorgwaardering

Thuis blijven wonen als u ouder wordt

Vraagt u zich wel eens af of u later ook nog zorgeloos kunt wonen? We worden ouder en komen minder snel dan vroeger in aanmerking voor een plek in een verpleeghuis. We blijven dus langer zelfstandig wonen, ook als we lichte zorg nodig hebben. Veel mensen willen ook het liefst oud worden in hun eigen huis. Wilt u dat ook? Denk dan eens na over levensloopbestendig wonen.

Bij levensloopbestendig wonen, zorgt u dat uw woning op tijd aangepast is aan de levensfase waarin u zit. Vooral in en om bestaande woningen zijn er soms onveilige situaties die op latere leeftijd voor problemen kunnen zorgen. Bent u tussen de 55 en 60 jaar oud? Dan is het slim om na te gaan denken over uw woonsituatie in de toekomst. Wilt u hier oud worden? En zijn de ruimtes in huis over 10 of 20 jaar nog wel zo praktisch en veilig?

Hoe maakt u uw woning levensloopbestendig?

Veel woningen zijn (nog) niet levensloopbestendig. Denk bijvoorbeeld aan drempels of een hoge instap voor de douche. U kunt dan de volgende maatregelen nemen om uw huis levensloopbestendig te maken:

  • drempels verwijderen
  • antislipstrips op de trap
  • extra trapleuningen
  • wandsteunen plaatsen in de badkamer en toilet

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het levensloopbestendig maken van uw woning? Een ergotherapeut kan u ondersteunen bij het maken van keuzes. Veel middelen, zoals beugels of een rollator, zijn bij de thuiszorgwinkel verkrijgbaar. Voor materialen voor woningaanpassingen kunt u vaak gewoon terecht bij de bouwmarkten. Ook zijn er vrijwilligers die u kunnen helpen met kleine klusjes in en om het huis. Vrijwilligers vindt u via verschillende vrijwilligersorganisaties: www.totuwdienst-ede.nl, www.malkander-ede.nl of www.dienjestad.nl

De Wmo-consulent

Is dit onvoldoende? Dan kunt u zich melden bij de gemeente. Meer informatie staat op onze website www.ede.nl/woningaanpassingen
Of bel ons via telefoonnummer 140318. U krijgt dan een gesprek met een Wmo-consulent. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. U bespreekt met deze consulent wat de oplossing is die het beste past bij uw hulpvraag en welk hulpmiddel de beste keuze is.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: