Voorpagina Voorwoord De Schakels Begeleid Wonen en Ambulante Hulpverlening Maatschappelijk werk - Sociale Kaart Ede Regelingen voor lage inkomens - Geldzorgen? Wees er op tijd bij Schuldhulpmaatje Ede Eleos Malkander - Cultura Malkander Goed gevoed, of ondervoed? 's Heeren Loo Cultura Stadspoort - Buurthuizen Cultura Mantelzorgers - Langer thuis blijven wonen Vilente Maanderzand - Schuldhulpmaatje Het Maanderzand Vilente - RIBW Arnhem & Veluwe Vallei RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Eefke Thuishulp - Stimenz Eefke Thuishulp Opella - Eleos Opella
in de gemeente EDE

Mensgerichte zorg
in de Thuiszorg:

“Je hoeft geen uren bezig te zijn,
als je maar écht luistert”

Een luisterend oor zijn voor mevrouw, stilstaan bij de planning van meneer. Bij Vilente wordt per cliënt gekeken naar wat nodig is om onbezorgd oud te worden. Tine Plaisier, wijkverpleegkundige bij Vilente, vertelt met passie hoe ze deze mensgerichte zorg toepast in haar werk.

Thuiszorg is voor ouderen heel belangrijk. Tine: “Mensen zijn blij dat ze thuis kunnen blijven wonen, op hun vertrouwde plek met hun eigen gebruiken. We stimuleren ouderen om eigen regie te behouden en uit te breiden. Je wil gewoonten zoveel mogelijk respecteren en daarop inspelen. Dat kan echt het verschil maken.”

Kijken naar de mens

De Thuiszorg kijkt niet alleen naar de zorg die iemand nodig heeft, maar ook naar de mens erachter. Ze werken volgens de Planetree-gedachte om deze mensgerichte zorg te leveren. Dat kan een uitdaging zijn, geeft Tine toe: “Je hebt per cliënt beperkt de tijd. Soms moet je een luisterend oor zijn, terwijl je een wond verzorgt. Maar dat maakt het werk ook juist leuk.”

Goud

In juli 2023 werd de Thuiszorg van Vilente gecertificeerd met goud door Planetree. Een prestatie waar Tine heel trots op is. “Je hoeft geen uren bezig te zijn, als je maar écht luistert. Wie is jouw cliënt en wat heeft hij of zij meegemaakt? Die band is heel belangrijk.”

Meer aandacht

Tine vindt dat de Thuiszorg meer aandacht verdient. “Het cliché dat de Thuiszorg huishoudelijke taken verricht en dan weer weg is, klopt allang niet meer. We leveren echt zorg. Alle cliënten zijn zo verschillend en hebben hun eigen manieren. Dat maakt de Thuiszorg heel leuk en bijzonder.”

meer informatie?

Nieuwsgierig hoe wij mensgerichte zorg in de praktijk brengen? Kijk op www.vilente.nl of bel onze klantadviseurs op 088 – 0321 321.

“Ik voel me gezien als mens”

Na een moeilijke jeugd en een depressie wil Alexander zo snel mogelijk weer midden in het leven staan. Met hulp van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei lukt het hem om zijn doelen te bereiken: op eigen benen staan, werk vinden en vrienden om zich heen.

Alexander: “Jarenlang probeerde ik allerlei vormen van therapie, maar dat hielp me niet verder. Tot ik zelf op zoek ging naar hulp en in contact kwam met Ben van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. Ik voelde me gezien als mens, en niet als iemand die zijn leven niet op orde heeft.”

Stappen zetten

Dankzij de begeleiding van Ben wist Alexander zijn angsten te overwinnen en durft hij stappen te zetten. “In het begin waren dat kleine stapjes, zoals weer gaan sporten, leren ontspannen, meer ritme vinden in de dag en het huis op orde houden. Toen dat goed ging, begon ik te geloven dat ook een baan er voor mij inzit.”

Krachten ontdekken

En dat blijkt terecht. Alexander werkt inmiddels als badmeester en in de horeca. “Nog niet mijn droombanen, maar ik kan wel oefenen met werken én ik kan er mijn sociale vaardigheden in kwijt. In de gesprekken met Ben ontdekte ik dat dáár mijn kracht ligt.”

Contacten

Dat inzicht geeft Alexander zelfvertrouwen. “Ik voel me gelijkwaardiger. Sommige collega’s zijn inmiddels vrienden geworden en ook buiten het werk leg ik gemakkelijker contacten. En: ik heb steeds minder begeleiding nodig en voel dat ik het leven weer aankan.”

meer weten?

Kijk dan op www.ribwavv.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: