Voorpagina Voorwoord Het Gasthuis Millingen aan de Rijn Sociaal Team - Kansrijke Start Kindercentrum Domino Bewegen! Lekker in de frisse buitenlucht Daad Notarissen AutoMaatje - Mantelzorg webapp Kalorama Kennisloket Thuis - De wijk-GGD Bureau Sim Wegwijzer onbegrepen gedrag Bibliotheek Gelderland Zuid Bibliotheek - Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland ZZG Zorggroep Fysiotherapie Millingen- Chatten met de psycholoog Forte Welzijn Forte Welzijn Berg en Dal
in de gemeente Berg en Dal

Jo en zijn vrouw Marian helpen deelnemers van de Klik & Tik
cursus in Bibliotheek Beek-Ubbergen

© Marcel Krijgsman

Verbeter je digitale vaardigheden

Naast een bron van verhalen is de bibliotheek een plek waar je een leven lang kunt leren. Ook als je behoefte hebt aan ondersteuning bij het gebruik van je telefoon, laptop of tablet. De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert in de bibliotheek in Beek-Ubbergen, Groesbeek en Millingen aan de Rijn gratis ‘Klik & Tik’-cursussen. Tijdens deze cursus leer je je weg vinden in de digitale wereld.

Als je voor het eerst achter een computer kruipt, is dat best spannend. Tijdens de Klik & Tik-cursus helpen begeleiders je rustig op weg. Ook als je de basisbeginselen van een computer, telefoon of tablet al kent, ben je welkom. Stapje voor stapje leer je iedere les een beetje meer. Na tien lessen weet je bijvoorbeeld hoe je een e-mail of foto’s verstuurt, iets opzoekt op internet of een bericht plaatst op sociale media. Bijkomend voordeel: de groepslessen zijn heel gezellig en je leert andere mensen kennen.

Ervaringen delen

Vrijwilliger Jo en zijn vrouw Marian staan klaar voor de cursisten. “De meeste deelnemers vinden het leuk om te ontdekken dat zij óók met de computer overweg kunnen. Bovendien vinden ze het prettig om andere mensen te ontmoeten en elkaars ervaringen te delen.” Mevrouw Vooys (73) wil vooral leren hoe ze op internet informatie kan opzoeken. “Ik heb al een kijkje genomen in de webwinkel van de HEMA. Leuk om te zien wat je hier allemaal kunt kopen, glundert ze.” Ze oefent thuis iedere avond achter de eigen laptop.

Wil je weten wanneer de cursussen plaatsvinden? Kijk op www.obgz.nl/digitaalvaardig of bel doordeweeks met de klantenservice van de bibliotheek: 024 - 327 49 11.

Vrijwilliger in de palliatieve zorg:
bijdragen aan iemands laatste wens

Jaarlijks gaan er bij ruim 100.000 overlijdens een ziekbed aan vooraf. Palliatieve zorg kan dan wenselijk zijn. Vrijwilligers van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ) bieden ondersteuning aan ongeneeslijke zieken en hun naasten. Coördinator Sandra vertelt meer.

Aanvoelen wat de behoefte is

“Als vrijwilliger in de palliatieve terminale zorg ondersteun je mensen in hun wens om thuis te sterven”, vertelt Sandra. Hoe dat eruit ziet, is per cliënt verschillend. Dat kunnen kleine zorgtaken zijn, maar ook samen de krant lezen of een wandeling maken. “Het komt ook voor dat je de tijd in stilte doorbrengt als dat de behoefte is. Dat moet je goed kunnen aanvoelen.”

Voor de mantelzorger

Anders dan de huishoudelijke hulp of de wijkverpleegkundige, kun je als vrijwilliger al je tijd en aandacht geven. “Er kunnen taken overlappen, maar een vrijwilliger richt zich hoofdzakelijk op het welbevinden van de zieke. Daarnaast kan door jouw nabijheid en zorg de mantelzorger even goed tot rust komen of buiten de deur opladen, wetende dat zijn/haar naaste in goede handen is.”

Wil jij ook iets waardevols doen voor een ander en kun jij:

  • zelfstandig optreden?
  • goed omgaan met de emoties van anderen en die van jezelf?
  • makkelijk vertrouwen wekken bij anderen?
  • goed samenwerken?

Kijk op www.vptzrijkvannijmegen.nl voor meer informatie of bel met 024-378 90 90. Een e-mail sturen kan ook: [email protected]

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: