Voorpagina Voorwoord Week van de Gezondheid Point O Zorg BV Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Wijchen De kracht van groen Stichting Wijchen Gezond - WMO-raad Wijchen Sociaal Team Wijchen Eet je gezond!(?) Makkelijk meer bewegen Voor iedereen die wil wandelen Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Leren over positieve gezondheid

Week van de Gezondheid Wijchen

In Wijchen vieren we van 30 oktober tot 3 november de Week van de Gezondheid. Een week waarin we elkaar ontmoeten, inspiratie opdoen maar vooral samen heel veel leuke dingen doen. Wil je meer weten of je aanmelden voor activiteiten? Kijk dan op wijchen.nl/weekvan­degezondheid

Workshop Actief Ontspannen

Op maandag 30 oktober om 9.30 en 11.15.
Vind je het moeilijk om tot rust te komen? Ontspannen kun je leren! Tijdens deze workshop leer je ademhalingstechnieken die je helpen te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Daarnaast oefen je bewegingstechnieken uit Japanse tradities (Qigong) om je lichaam te ontladen van spanning en gezond en vitaal te houden.

Hoe word je gezond 100? Inspiratielezing door huisarts en onderzoeker Jeffrey Bouwmeester

Op maandag 30 oktober om 19.30.
Locatie: Het Kompas
Jeffrey Bouwmeester vertelt meer over de “Blue Zones”, oftewel plekken in de wereld waar mensen opvallend lang en gezond leven: “Blue zones – geheimen voor een lang en gezond leven”.

Fietstocht langs gezond en lokaal voedselaanbod.

Start op dinsdag 31 oktober om 13.30 vanaf de Molen in Wijchen.
Een fietstocht van 35 kilometer langs diverse aanbieders van gezond en lokaal eten in Wijchen en omstreken zoals boerderijwinkels. Fiets mee!

Feestelijke opening van beweegtuin Hof van de Elst

Op woensdag 1 november van 14.30-17.00.
Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen en mee te bewegen!

Workshop aan de slag met Jouw Positieve Gezondheid

Op donderdag 2 november om 10.30. Locatie: Het Kompas
Ben jij klaar om je kijk op gezondheid te verbreden? Wil je leren hoe positieve gezondheid een verschil kan maken in jouw leven en dat van anderen? Doe dan mee aan deze workshop!

Gezond en Actief Wijchen café

Op donderdag 2 november, Locatie: Wijkcentrum de Brink. Inloop vanaf 19.15.
Een inspirerende avond waarop we samen aan de slag gaan om Wijchen gezonder te maken.

Meidenmiddag MeerVoormekaar

Op vrijdag 3 november van 15.00 – 17.00.
Locatie: ‘T Mozaïek
Alle meiden van 10-16 jaar zijn welkom. We gaan zelf lekkere smoothies maken en maken er een leuk feestje van! Voor meer info kun je bellen naar Robin Schuurmans,
T 06-39114134

Buitententoonstelling Open over depressiviteit.

Locatie: Kasteeltuin Wijchen, 16 oktober t/m 6 november.
Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren te maken hebben met depressie, maar erover praten is vaak lastig. In deze buitententoonstelling leer je de verhalen kennen van dertig jongeren die hiermee te maken hebben.

Doe je ook mee? Meld je aan op www.wijchen.nl/weekvan­degezondheid of bel 088 432 74 10.

De week van de gezondheid is een samenwerking van o.a. Gemeente Wijchen, MeerVoormekaar, Wijchen Gezond, GGD Gelderland-Zuid, Leefstijlcentrum Wijchen Gezond en Cultuurknooppunt.

GEZONDHEID IS MEER DAN NIET ZIEK ZIJN

Mensen vinden een zinvol leven belangrijk. We willen mee kunnen doen en ons energiek voelen. Ook met een lichamelijke beperking kun je je gezond en gelukkig voelen. Het gaat erom dat je je leven zo kunt inrichten dat je lekker in je vel zit. En dat je mee kunt doen in de maatschappij.

Het gaat niet alleen om lichamelijke gezondheid, maar ook voldoende veerkracht is belangrijk. Dat maakt dat we de dagelijkse uitdagingen van het leven beter aankunnen.

Daarom leggen we bij Positieve Gezondheid niet de nadruk op ziekte, maar op wat jij voor jezelf belangrijk vindt. Als je weet waar je blij van wordt, kun je misschien ook stappen zetten om jouw veerkracht groter te maken. Of kun je op zoek naar iemand die je hierbij kan helpen.

6 dimensies van Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid kun je verdelen over zes onderwerpen,:

  • Lichaam – Ik voel me gezond en fit. Dit gaat bijvoorbeeld over gezond eten en voldoende bewegen.
  • Gevoel en gedachten – Ik voel me goed. Dit gaat over je zorgen de baas kunnen.
  • Zinvol leven – Ik heb vertrouwen in mijn toekomst. Of, ik heb iets om voor uit bed te komen.
  • Kwaliteit van leven – Ik kan doen waar ik blij van word. Dit kan ook te maken hebben met voldoende geld in je portemonnee.
  • Meedoen – Ik heb voldoende contact met andere mensen en ik heb voldoende geld om noodzakelijke en leuke dingen te kopen.
  • Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen.

Test je eigen Positieve Gezondheid

Als je benieuwd bent naar jouw positieve gezondheid kun je de vragenlijst invullen op MijnPositieveGezondheid.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: