Voorpagina Voorwoord Week van de Gezondheid Point O Zorg BV Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel ZZG Zorggroep Wijchen De kracht van groen Stichting Wijchen Gezond - WMO-raad Wijchen Sociaal Team Wijchen Eet je gezond!(?) Makkelijk meer bewegen Voor iedereen die wil wandelen Wie zorgt er voor jou als mantelzorger? Leren over positieve gezondheid

De kracht van groen

De bomen in je straat, het park om de hoek en de volkstuinen verder op in de wijk. Groen is belangrijk voor mens en dier. Groen in je omgeving is goed voor de biodiversiteit, zorgt voor verkoeling en vermindert de effecten van wateroverlast. Maar dat niet alleen. Groen, en in het bijzonder grote (oude) bomen, hebben ook positieve effecten op onze gezondheid. Alleen al het zien van groen zorgt ervoor dat jij je beter voelt.

Groen verbindt

In een park komen mensen van alle leeftijden samen. Dat levert sociale contacten op en vermindert gevoelens van eenzaamheid. Bezoekers van jong tot oud komen elkaar buiten tegen omdat zij op hun eigen manier ontspannen, sporten of recreƫren en spelen.

Groen ontspant

Voor een wandeling in het groen hoeven inwoners van Wijchen niet ver van huis te gaan. En dat is maar goed ook. Wist jij dat 96% van de Nederlanders zich gezonder en rustiger voelt na een bezoek aan de natuur? 30 minuten wandelen in de natuur kan je bloeddruk verlagen en je stemming verbeteren.

Groene inspiratie in Wijchen

 • Maak een ommetje om het Wijchens Meer
 • Neem een kijkje in Park Noord of Oosterpark
 • Rust uit onder de bomen bij het Kasteel van Wijchen
 • Of ontspan in de groene zone rondom de Woordsestraat

En vanuit de kernen ben je vaak nog sneller in groene gebieden

 • Wandel eens door Recreatiegebied Berendonck
 • Of door Heerlijkheid Leur
 • Ga struinen langs de uiterwaarden van de Maas (kijk goed naar de bordjes waar dat mag)
 • En kom tot rust op de Kapelber

Groen stimuleert

Lekker klauteren, boomhutten bouwen en in de plassen stampen. Buiten spelen in de natuur is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Een kind dat elke dag in de natuur speelt, maakt makkelijker vriendjes, heeft ook op latere leeftijd meer waardering voor de natuur en ook minder last van overgewicht.

Groen heelt

Uit onderzoekt blijkt dat mensen die in de buurt wonen van groen en tijd doorbrengen in de natuur zich beter voelen en minder vaak ziek zijn. Je slaapt beter en het vermindert het risico op hart- en vaatziektes, diabetes type II, vroeggeboorte, voortijdige dood, stress en een hoge bloeddruk. Dat komt doordat je in de nabijheid van groen sneller geneigd bent om activiteiten buiten te doen die goed zijn voor je gezondheid. Bovendien heeft de natuur een rustgevende werking die helpt om prikkels van je drukke leven te verwerken.

Wil jij je inzetten voor meer groen in jouw buurt?

 • Begin met je eigen tuin! Ook groen in je eigen tuin geeft de voordelen die op deze pagina genoemd zijn.
 • Meer plek maken voor de natuur voor- en achter het huis? Of op je balkon? Volg dan de gratis cursus van IVN Nederland via www.ivn.nl
 • Doe mee met Een Groener Wijchen! Kijk op www.wijchen.nl/projecten/een-groener-wijchen
 • Zie je een plek waar tegels eruit kunnen en groen erin? Laat het ons weten via www.wijchen.nl/meldingdoen. Wie weet planten we daar onze volgende boom!

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: